Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Křest nové publikace


V pátečním odpoledni 21.10.2016 se uskutečnila …

slavnostní „sese“ Hornického spolku ve Stříbře, tentokráte na velmi netradičním místě, a to v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Stříbře. Pozváni byli kamarádi z okolních hornických spolků a lidé, kteří náš spolek podporují a našemu konání fandí, (starosta města K. Lukeš, místostarosta města M. Záhoř, předseda OBÚ B. Merc, ředitel DIAMO s.p. SUL Z. Skála a další).

Kdo jiný, mohl křtít další publikaci o historii královského horního města Stříbra a v jeho spojitosti s doly na olovo a zinek, přece ten, kdo již několik publikací sepsal, pan Karel Neuberger. Toto je v pořadí již jeho 10 publikace. Přestože v loňském roce, řekl, že již žádná další kniha nebude, sešel se rok s rokem a na světě je další zajímavost.

V publikaci se blíže seznámíte s dějinami hornického kroje v různých zemích, s dějinami stříbrského horního úřadu až po současnost báňského úřadu v Plzni. Opět zříte pár fotografií stříbrských minerálů, tentokráte hlavně z depozitu Národního muzea v Praze. Chronologicky se doplňují obrazy a data o dějinách celého revíru a místních těžařstev. Poděkování patří za stať o báňském úřadu Ing. Bivoji Mercovi a hlavně Pavlu Kohoutovi za finanční podporu při vydání této knihy.

Neměli bychom zapomínat, proč naše město vzniklo a proč právě stojí zde. Díky komu a čemu vzniklo, a že se stalo městem královským, městem svobodným, městem horním, které strmě rostlo k výšinám a zase opět klesalo do hlubin zapomnění (několik požárů, dobití města husity, třicetiletá válka, úpadek dolů) a vždy se po těchto krutých ranách dokázalo vzpamatovat.

Díky objevení stříbrných a olověných žil se zde osm století dobývalo. Před 40 léty se zatím zastavila kola těžních věží na jámě I., jámě II., jámě III., jámě Brokárna, jámě Milíkov a jámě Kšice. Ještě i dnes jsou mezi námi pamětníci této poslední doby. Mezi nimi byl i můj otec, který pracoval na Rudných dolech a posléze v Geoindustrii. Cestu, kterou mi vlastně kdysi vybral, mně provází celým pracovním životem a posléze je i mojí zálibou. Doufám, že kniha si opět najde cestu k odborné veřejnosti i k těm, které zajímá naše město a okolí, město ve kterém žijí. Přeji příjemnou zábavu.

Zdař Bůh

Karel Neuberger





Dne 22.10.2016:Karel Neuberger





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro