Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



K výstavbě větrných elektráren ve Stříbře II.


Otázka vhodnosti výstavby větrných elektráren na nějakém ...

území z hlediska větrného potenciálu je složitější problém, než by se na první pohled zdálo. To souvisí s těmito skutečnostmi:
- Vítr je časově a prostorově nesmírně proměnlivou veličinou.
- Je jen velmi málo kvalitních referenčních bodů, které mohou sloužit jako podklad pro výpočet větru. To je dáno jednak náročností samotného měření a jednak a především extrémně velkou citlivostí naměřených hodnot na výšku měření a okolní překážky.
- I přes velký pokrok v matematickém modelování je dosud výpočet větrných poměrů na základě vzdálených referenčních stanic zatížen značnou nejistotou.

Z uvedeného vyplývá, že jakékoli tvrzení o větrných poměrech nějakého místa (byť podložené modelovým výpočtem) je jen velmi přibližné, zvláště pokud se jedná o plošný výpočet bez důkladného zaměření se na konkrétní lokalitu. To, jak moc je plošný výpočet větru problematický, naznačují i rozdíly, na které jste sami narazili při porovnáni "větrných map" vypracovaných ČHMÚ a naší institucí (na podobné nezanedbatelné rozdíly byste narazili i v případě porovnání větrných map, které naše instituce publikovala v minulosti a které prezentujeme nyní).

Osobně považuji za zdaleka nejlepší podklad poslední větrnou mapu, kterou jsme dokončili začátkem minulého roku a kde jsme se pokusili poučit z dřívějších chyb a zahrnout co nejvíce dostupných podkladů. I v tomto případě ovšem počítejte s tím, že se jedná jen o přibližné znázornění.

K o něco přesnějšímu odhadu se můžeme dobrat cíleným výpočtem zaměřeným na určitou lokalitu a zhodnocením dosažených výsledků. To je poněkud náročnější služba, kterou poskytujeme za úplatu. Skutečně robustní podklad pro určení větrných poměrů lokality pak lze získat stožárovým měřením větru v daném místě. Jedná se o poměrně drahou a dlouhotrvající
činnost (standardně se měří po dobu jednoho roku), ve většině případů se však doporučuje takové měření před výstavbou větrných elektráren provést. Takové měření zpravidla provádí ve svém zájmu na své (nemalé) náklady investor. Každopádně se můžete spolehnout na to, že tím, koho bude vhodnost lokality pro výstavbu větrných elektráren zajímat nejvíce, jsou právě investor a jeho banka a ti ve vlastním zájmu raději žádnou elektrárnu nepostaví než aby investovali peníze do elektrárny v místě, kde dostatečně nefouká.

Pokud by Vás zajímal můj osobní odhad, tak očekávám, že v některých výše položených a otevřených místech v okolí Stříbra může větrný potenciál dosahovat takových hodnot, aby větrné elektrárny mělo smysl postavit (tj. kolem 6 m/s ve výšce 100 m), přestože se toto území rozhodně nemůže srovnávat například s enormně výnosnými lokalitami na hřebeni Krušných hor.

Mgr. David Hanslian
Ústav fyziky atmosféry AV ČR



Dne 19.03.2009:Mgr. David Hanslian #RF#


23.03.2009 - 19:38:13
občan - Tak gratuluji odpůrcům, nejsem překvapen, čekal jsem to. Dneska bych tam moc rád byl, bohužel jsem na marodce, tudíž nemůžu riskovat kontrolu. Nicméně, rád bych věděl, kdo jak hlasoval.
23.03.2009 - 19:10:24
JiriBojda - Tak blahopřeji odpůrcům stavby VE.Počítám,že se tu objeví oficiální článek,ale dnes zastupitelé v poměru 9/6 zamítli záměr stavby VE na Stříbrsku...S pozdravem J.Bojda P.S. Všichni jsme čekali že na zasedání vystoupí i Ríša...hodně lidí se těšilo na osobní setkání a obohacení zasedání o jeho názory.
23.03.2009 - 06:57:23
jiribojda - Dnes zastupitelé rozhodnout o dalším bytí a nebytí projektu VE.Já a naše sdružení doufáme ,že vezmou v potaz velkou spornost lokality a odpor lidí na Stříbrsku,plus další negativa,která jsme zde prezentovali a projekt zamítnou.Už jen pro to,že nejde jen o měření.Jak původní záměr,tak referendum nebylo o tom jestli měřit nebo neměřit...ale stavět nebo nestavět.S pozdravem J.Bojda
21.03.2009 - 09:54:35
občan - Tepelný vrt a solární panely jsou výborná alternativa. Předpokládám, že plánujete rodinný dům, tam je to ok. Já měl namysli vyrábění el. energie v globálu. Těžko by jste vyrobila energii pro např. továrnu tepelným vrtem. Není pravda, že nazývám lidi s jiným názorem hloupými. Nazývám tak lidi, kteří proti něčemu protestují, aniž by si o tom sehnali informace a fakta a jen jdou slepě s davem, protože jim někdo nali do hlavy katastrofické nesmysly.
20.03.2009 - 21:18:58
obbčan - Jsou to kecy o ničem,internet na zelenou energii?To je směšný.Č€Z at jde někam jinam...
20.03.2009 - 20:43:17
pepa - Tepelný vrt schvaluji, ale pokud chcete dotaci, tak pořádně dopředu nastudujte. Může se stát, že tepelný vrt vyjde levněji bez dotace než splnit podmínky dotace a dotaci obdržet a v baráku je nakonec stejně teplo. Tam je podstatná hloubka.
20.03.2009 - 19:24:05
Ivy - My osobně plánujeme tepelný vrt a solární panely. Takže asi tak. Nikdo neřekl, že jsem hloupá,to je pravda. Ale chováte se tak ke všem, co mají jiný názor.
20.03.2009 - 18:48:52
občan - Řekl zde někdo Ivy, že jsi hloupá? Pověz nám nějaké varianty, když jich je tolik..ale těžko přijdeš na nějaké, které by se zalíbily všem a proti kterým by nikdo neprotestoval. To je právě problém ekologických projektů..Je jednoduché říct: " já je tu prostě nechci!"...Internet chceš, samozřejmně, hádej, na co běží ten tvůj počítač..lidé by chtěli všechno, ale nejsou ochotni nic obětovat. Energii potřebujem všichni, navíc máme možnost jí vyrábět čistě, radši strkáme hlavu do písku..
20.03.2009 - 17:24:05
Ivy - Tak hloupá nejsem. Je více variant jak získat energii. Ale co tu budu říkat, že... Tady jsou jen jedni těmi nejchytřejšími...
20.03.2009 - 15:13:54
občan - Vzkaz pro zastupitele: než budete hlasovat, jukněte se sem, ano? Není vše tak jednoznačné.. http://www.stribro.cz/bread.php?id=2052
20.03.2009 - 15:08:18
občan - ...ale elektriku chceš, viď? Jen ji nechceš vyrábět ekologicky, aby ses na to nemusel(a) dívat..Typická lidská vlastnost..bohužel.
20.03.2009 - 15:07:28
ada - Já ano !
20.03.2009 - 13:39:17
Ivy - To nic nemění na tom, že je tu prostě nechci.
20.03.2009 - 13:24:03
M.Schreier - Dobrý den, velice děkuji za umístění textu p. Hansliana na těchto stránkách. Minimálně zde jedna z kapacit v oboru rozptyluje "pocity" p. Bojdy, že konkrétní podmínky v lokalitě a výšce 100 m se dají nastřelit od stolu. Zajímavý je i další závěr p. Hansliana: "...tím, koho bude vhodnost lokality pro výstavbu větrných elektráren zajímat nejvíce, jsou právě investor a jeho banka a ti ve vlastním zájmu raději žádnou elektrárnu nepostaví než aby investovali peníze do elektrárny v místě, kde dostatečně nefouká." Znamená to, že i někdo skutečně nezávislý p. Bojdovi potvrdil, že elektrárny nevznikají proto, aby pouze existovaly, ale musí být skutečně efektivní. Opakuji, že nikdo samozřejmě nesrovnává Stříbrsko s Krušnými horami. Věříme ale, že nasazením nových strojů v roce 2012 by projekt samozřejmě s velkou rezervou rentabilní byl. Pokud mohu poprosit, bylo by dobré, kdyby se text objevoval i kliknutím na žánrovou sekci "Referendum". Nyní je pouze na hlavní stránce, kde časem propadne a byl by tak zájemcům o větrné elektrárny skryt. S díky a pozdravem, Martin Schreier, ČEZ
20.03.2009 - 10:06:21
občan - Ha..ha..ha..možnost jiného ekologického zdroje..to by se nesměl najít zas nějaký bojda, aby proti tomu zakládal združení..Vždy a v každé solečnosti se nějaký ten bojda najde, protože všem se zavděčit nelze..Jako zde napříkladě tohoto článku..Je v podstatě neutrální, ba naopak bych řekl mírně příznivý pro VE, říkající, že zde můžou fungovat a co z toho udělají odpůrci..Zas to převrátí do negativismu a tak je to pořád dokola..Tady, kdyby tisíc světových odborníků řeklo-bílá, Bojda řekne-černá..Má to smysl? To už jiné nebude, Bojda, než by uznal něco pozitivního o VE na stříbrsku, tak by se raději nechal zastřelit..Jen doufám, že zastupitelé nebudou měnit své názory i když se obávám, že si budou chtít udržet teplá místečka, takže budou dělat populistická gesta..Tak to vždy bylo, je a bude před volbama..Mě je už předem jasné, jak to dopadne..Ekologie zas dostane na frak, na úkor pár ustrašených, malých českých lidiček a jednoho, kterému jde jen o majetek..
20.03.2009 - 07:18:46
jiribojda - Pořád mám pocit,že pokud roční stožárové měření bude probíhat jako ta předběžná....Přeci jen se "velmi vhodná lokalita" (ČEZ) o dost liší od "v některých výše položených a otevřených místech v okolí Stříbra může větrný potenciál dosahovat takových hodnot, aby větrné elektrárny mělo smysl postavit" (Mgr. David Hanslian) a už zcela od "Lokalita není příliš vhodná k instalaci VE, doporučujeme změnu umístění VE."(RNDr. Jiří Hostýnek).A když k tomu přidám nesouhlas většiny obyvatel okolních obcí a pětinu lidí v referendu proti,plus nesouhlas Odborů životního prostředí,plus možnost jiného ekologického zdroje na Stříbrsku...nějak doufám že zastupitelé nebudou mít až tolik těžké rozhodování.S pozdravem J.Bojda
19.03.2009 - 14:07:25
občan - Podle mě ČEZ do žádného rizika bezhlavě nejde, p. Schreier zde několikrát nastínil, že počkají na roční měření větrného potenciálu a pak se rozhodnou zda stavět, nebo ne. Nedivím se jim, taky bych si počkal na naměřená fakta, ne jen věřit byť sebelepším úvahám.
19.03.2009 - 13:54:32
pepa - Názory obou odborníků, Mgr. Hansliana i RNDr. Hostýnka, se shodují v tom, že Stříbrsko je z hlediska větrného potenciálu na hranici rentability, takže ČEZ skutečně jde vědomě do rizika, takže jenom o penězích to asi nebude. Lokality jako Stříbrsko by totiž měly logicky přijít na řadu až jako poslední. Zajímalo by mě, z jakého zdroje ČEZ čerpá.
19.03.2009 - 12:55:22
občan - Pro raka: nebojte, čtu pozorně. Jen jsem poděkoval za jiný názor, nepochybně odborný, který má u mě váhu a který není jen tvrzením laické části občanů stříbrska. Ostatně, články a odkazy na odborné studie a názory, které sem dává Bojda, také pracují jen s předpoklady a odhady. Takže názor proti názoru, proč jen ten Bojdův musí být správný? Tento názor vyvrací Bojdovu "obecnou pravdu" a já za něj děkuji. Osobně bych počkal na to měření a pak soudil. Bojda a odpůrci nečekají a soudí..
19.03.2009 - 12:15:12
rak - Pro občana: Doporučuji číst pozorněji tzn. odhad...v některých výše položených a otevřených místech může větrný potenciál dosahovat hodnot, aby VE mělo smysl postavit... Jinými slovy: nevylučuji, že by se našlo v okolí Stříbra takové místo, aby splnilo hodnotu větr. potenciálu 6m/s .... a nebo ještě jinak.. je možné, že v okolí Stříbra existuje takové místo, které by splnilo parametry kdy je ještě smysluplné stavět VE... Chtěl bych jen zdůraznit, že stavbu VE zajímá především investora a banku ( kteří zde nežijí ) protože jde o kšeft, a občany zajímá zase životní prostor v němž žijí a není jim jedno co je kolem a za humny.
19.03.2009 - 11:11:25
občan - Děkuji za také jiný názor, než Bojdův a pod...Když se vyjádří ústav fyziky atmosféry ČR, navíc ke konkrétnímu místu, tak to má samozřejmně jinou váhu. Opravdu děkuji za Váš názor, zatím se to tu hemžilo jen samými pseudoodborníky, zatímco od Vás se to už může považovat za bernou minci. Je samozřejmně nesmysl srovnávání odpůrců VE naší lokalitu s horami, nicméně, stačí mi fakt, že VE zde budou rentabilní, tudíž má smysl je postavit. Možná jen zvýraznit větu: "Každopádně se můžete spolehnout na to, že tím, koho bude vhodnost lokality pro výstavbu větrných elektráren zajímat nejvíce, jsou právě investor a jeho banka a ti ve vlastním zájmu raději žádnou elektrárnu nepostaví než aby investovali peníze do elektrárny v místě, kde dostatečně nefouká." , protože někteří tady tento fakt pořád nechtějí pochopit.



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro