Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 27. července 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Můžete jít do předčasného důchodu, ale nevíte,


zda se Vám to vyplatí? Vezměte si čas na rozmyšlenou ...

Senátem sice v srpnu prošlo zpomalení řádných valorizací penzí, znevýhodnění mimořádných valorizací a razantní zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Protože ale změny nebyly zveřejněny ve sbírce zákonů do konce srpna, protože preziden podepsal až v září, tak změny budou platit až od 1. října 2023.

Pokud zvažujete odchod do předčasného důchodu, je potřeba zjistit, zda na něj již máte nárok např. ZDE. Pokud na předčasný důchod už nárok máte, ale nejste rozhodnuti, zda do něj chcete jít, můžete svoje rozhodnutí až o půl roku odložit se zachováním stávajících výhodnějších podmínek. Stačí vyplnit a do konce srpna na OSSZ podat formulář "Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění" - ZDE

Podání tiskopisu není žádostí o důchod, ale je pouze uplatněním nároku. Pokud uvedete svůj telefon, měla by se OSSZ telefonicky ozvat za účelem domluvení termínu, kdy se dostavíte k sepsání žádosti o důchod. V opačném případě si budete muset domluvit termín sami, což neodkládejte. Žádost o důchod musí být sepsána nejpozději do šesti měsíců ode dne uplatnění nároku, jinak uplatnění nároku "propadne". Lze si tedy sjednat termín až na rok 2024 a budete tak mít dost času na rozhodování.

Pokud jste už rozhodnuti do předčasného důchodu jít, tak si při sepisování žádosti o důchod zkontrolujte, že žádáte o důchod od září 2023, aby vám zůstaly zachovány stávající výhodnější podmínky s tím, že výplata důchodu je případně zatím pozastavena do doby než budete splňovat podmínky, za kterých lze předčasný důchod vyplácet. Ale o tom později, protože tyto podmínky pravděpodobně upraví parlamentem projednávaný konsolidační balíček.



Dne 27.08.2023:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro