Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Zálohování PET lahví


aneb dobrý nápad, či cesta do pekel ?

K pozornosti občanů Stříbra dva články ke žhavému tématu

1) první článek je převzat s laskavým svolením ze Zpravodaje města Planá

...............................................................................................................

Zálohování PET lahví – dobrý nápad, či cesta do pekel ?

Většina z vás už asi zaznamenala, že v poslední době se u nás stále intenzivněji vede debata o povinném zálohování jednorázových PET lahví a nápojových plechovek. Schyluje se zřejmě k návrhu zákona, který toto povinné zálohování zavede. Všiml jsem si, že mezi veřejností tyto na první pohled bohulibé snahy budí většinou kladnou odezvu.

Protože jako člen rady Sdružení obcí pro provozování skládky Černošín jsem s problematikou odpadového hospodářství poměrně dobře obeznámen, chtěl bych upozornit na některé negativní dopady výše uvedeného záměru, o kterých se poměrně málo hovoří.

Pro zjednodušení se soustředím pouze na PET lahve. V současné chvíli je stav takový, že tyto obaly končí spolu s dalšími plasty ve žlutých separačních kontejnerech. Obsah těchto kontejnerů putuje do Černošína na třidící linku. Zde se třídí jednotlivé druhy plastů do skupin podle toho, jak jsou uplatnitelné na trhu. Současně se vyřadí to, co není plastem a nemá tedy v těchto kontejnerech co pohledávat. Celý tento proces samozřejmě něco stojí, proti tomu jsou tržby za prodaný vytříděný odpad. PET lahve vygenerují celých cca 70 % těchto tržeb, zbytek připadá na všechny ostatní druhy plastových odpadů. Podle množství vytříděných obalových odpadů také dostávají obce odměnu od společnosti EKO-KOM, která přerozděluje obcím peníze, jež do systému platí jednotliví výrobci používající obaly (v případě našeho města jde cca o 1 milion Kč ročně).

Co se tedy stane, když prázdné PET lahve vypadnou z tohoto systému a budou končit přímo v obchodech ?

  • Doma budeme muset třídit plasty do dvou skupin: v jedné budou nesešlápnuté PET lahve, v druhé všechny ostatní odpadové plasty.

  • Tyto PET lahve po vrácení do obchodu budou slisovány, rozdrceny a recyklovány stejně, jako PET lahve v současném systému, nedojde tedy samozřejmě k jejich opakovanému plnění (jak se mnozí domnívají)

  • Jak jsem uvedl výše, celý stávající systém třídění plastů je finančně postaven na PET lahvích. Jakmile tyto ze systému vypadnou, důsledek ponesou samozřejmě jednotlivé obce a tím pádem i jejich občané.

  • Občané budou muset plastový odpad odnášet nadvakrát – jeden velký pytel nesešlápnutých PET lahví do obchodu, druhý pytel ostatních plastů do žlutých kontejnerů (kterých potom bude zřejmě muset být méně, než nyní). Pro občany se tak sníží komfort nakládání s komunálním odpadem. Je zde tedy obava, podložená zkušeností z jiných zemí, že po zavedení systému zálohování dojde ke zmenšení celkového množství recyklovaných plastů.

  • Obchodní síť bude muset samozřejmě investovat do zařízení na výkup plastových obalů a manipulaci s nimi, což zřejmě pocítí spotřebitelé v cenách.

Povinné zavedení záloh na jednorázové nápojové obaly se tedy jeví jako velmi nákladný experiment, který může ohrozit stabilitu současného způsobu nakládání s domovním odpadem. Z pohledu představitele obce pro mne tak na projektu zavedení záloh jednoznačně převažují nevýhody, a to na jak na straně obcetak i občanů.

Na otázku v titulku článku mám tedy odpověď – B je správně.

Ing. Pavel Nutil, místostarosta města Planá

...................................................................................................

2) druhý článek je z webu aktualne.cz, zveřejněno 29.5.2023 ráno

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zalohovany-system-pet-lahvi/r~243ea534fb0b11edb1f50cc47ab5f122/

 

Prosím čtěte, zamyslete se a dle uvážení šiřte dál....

Laco Kajaba



Dne 30.05.2023:Laco Kajaba





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro