Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Dvě slečny,


Dvě Slečny. Jeden Opat. Trio. Kvarteto.

Někdy se to takto přihodí. Jedete si klido na vernisáž a najednou tohle. Zahájení  výstavy fotografií vernisáži v Klášteře Teplá bylo zpočátku takové no, normální. Přítomen byl jako vzácný milý host Opat kláštera p. Filip Zdeněk Lobkowicz O. Praem. Pan fotograf si klidně oslavil v klidu svoje kulatý sedmdesátiny. No v plný fotografický síle, chodil, mluvil, viděl... Blahopřání. Ve svých fotografiích zachytil neobvykle neobvyklé momenty klasterniho života. Ano klášter Teplá je čistokrevný klášter, kde žijí mniši Premonstrati na rozdil  od Kladrub, jež patří státu ČR respektive Památkovému ústavu  a nemá žádného převora, ale kastelana jako na každým tom zámku..

Už jsem o tom psal. V tomhle klášteře mi vždycky něco Něco překvapí. Mnoho krát překvapí. Samotnyho mi to překvapilo. Milo.

Dvě malé milé slečinky, milé sestry Coufalikovy. Ano Coufalikovy. Dvě dřevěné flétny. Duo. Přestanete vnímat okolí, vernisáž, klášter, okolní svět  Zazní flétny. Dvojhlasne. Rytmicky. Melodický. Dycky. Úžas..Dostavate se do jiné dimenze. Ano. Hudba je cestou do jiného, duchovního světa ..  Byla to malá,  ne malá, velká slavnost flétny. Fléten. Duo Fléten  Slavnosti Fléten  . Ta menší umělkyně hraje už  Čtyři roky a ta větší Sedm let.. 

Z vernisáže si toho opravdu moc nepamatuji, fascinace malými milymi umělkynemi byla  obrovská  Jo, pan fotograf se jmenoval Ivan Coufalik.

--------

V sobotu 3.7. 2021 pokračovalo kulturní klášterní léto koncertem Klavirniho kvarteta J. Suka. Nevěříte jak hlasitě bez mikrofonu a repro  dovede hrát klasický hudební nástroj housle, viola, violoncello a no klavír.. Neuvěřite jak potichu potichounku dovede zahrát klavír, violoncello, viola, housle.. Rádio si prostě na zpáteční cestě nepustite..Hraje Vám totiž  KLAVÍRNÍ KVARTETO JOSEFA SUKA a klidně i TRIO pro housle, violoncello a klavír.. V duchu. V duchu. V duchu Vaši mysli..

---------

Ty lampy, ty lampy na poslední fotografii, ty klášterní lampy nerozsvitily elektrické žárovky, ty lampy rozsvítilo samo slunce.. Další překvapení kláštera Teplá... 





Dne 07.07.2021:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro