Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 27. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



DAMNOV a kostel Sv. Martina


Další z Noci kostelů 2021 Velké překvapení.. A také PODĚKOVÁNÍ.

28 května  2021 se uskutečnila tradiční akce Noc kostelů. Zapojilo se celkem na 1225 kostelů, kapli, modliteben..

Zcela výjimečně a na zvláštní přání byl otevřen jinak uzavřený kostel Sv. MARTINA v Damnově. Ano tenhle starobylý hřbitovní kostel, bratranec kostela Sv. Jiří v Lukove. Ten už se ovšem opravuje, má zčásti novou fasádu a ztrácí tím tajemné kouzlo dávných věků . Bratranec Sv. Martin v Damnove je pokrytý patinou staletí, mystika místa samého na Váš dýchne z každého koutu. Kostel maloval i známý stříbrsky malíř Jan Rybecky. Kostelní loď se příchozím otvírá v úžasném půdorysu kříže do nečekaně šíře  Mohutná stavba kostela samého Vás naprosto uchvátí. Starobylé oltáře  křížová cesta, a varhany vše v původním inventáři..a největší překvapení Vas čeká pokud zvedněte hlavu vzhůru k nebesum... 

 Uvidíte něco co Vás naprosto ohromí. Ne není to vidět zvenči  musíte vejít dovnitř..jejich krása Vas naprosto uchvátí..Vitrážova okna.

Nadherna barevná Vitrážova okna. V neporušeném původním stavu. Úžasem se zapomenete, hlavu zvrácenou ou vzhůru...

--------------------

 Obec Damnov pochází z počátku 13.stoleti. Monumentalni barokní kostel v současné podobě pochází přibližně z roku 1750. Před hlavním vchodem stojí socha Sv. Jana Nepomuckého (300 let výročí svatořečení), která je replikou sochy na Karlově mostě v Praze. V kostele  se dochovala vzácná socha Madony s Jezulatkem z roku okolo 1485 a také vzácná krtitelnice že 16.stoleti..kostel patří mezi nejpusobivejsi barokní kostely tachovskeho regionu. Patří pod správu města Bor u Tachova..

PODĚKOVÁNÍ  patří tajemníku města Bor panu magistru Cvrkovi a také pracovníkům odboru kultury města Bor, kteří přijeli kostel otevřít. Opravdu děkuji i za všechny čtenáře www.stribro.cz za možnost zprostředkování nahlédnutí do nitra Sv. MARTINA. Bylo to mile nečekane překvapeni Noci kostelů 2021. A propo, zdravím tímto také všechny damnovske děti  které jsem potkal. Všechny mě pozdravili. Moc si toho vážím. 

  

 

 

 

 

 





Dne 31.05.2021:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro