Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Klub malých debrujárů při Gymnáziu Stříbro získal Zlatý oříšek 2020


Výjimečné ocenění přivezli do Stříbra debrujáři z KMD při Gymnáziu Stříbro

Zlatý oříšek vyhledává a všestranně podporuje aktivní, nadané a úspěšné děti České republiky. Jedná se o největší takto zaměřený projekt s více než dvacetiletou tradicí a pravidelným novoročním finále v České televizi.

 Zlatý oříšek každoročně nominuje 21 dětí z celé České republiky a vyhlásí 7 vítězů, kteří kromě prestižního titulu držitele Zlatého oříšku získají originální sošku z dílny brněnského výtvarníka Jaroslava Homoly.

Více o soutěži naleznete zde: https://www.zlatyorisek.cz/ceska-republika/

 Výběrová komise nejprve vybrala na základě rozhovorů a dodaných materiálů ze 150 jednotlivců a týmů 21 nominovaných, se kterými natočila medailonky o jejich činnosti v posledních dvou letech.

 V medailonku jsme představili naši knížku pokusů „Experimentuj s nápojovými plechovkami“ vydanou v roce 2019 v nakladatelství Fraus, předvedli ukázky z projektu „Slavní vědci a objevitelé“, za který jsme získali ocenění na mezinárodní přehlídce dětských a mládežnických vědeckých projektů Expo Sciences International v Abu Dhabi a v neposlední řadě se také pochlubili s putovním pohárem z mezinárodní soutěže Pohár vědy.

 Ze zhlédnutých medailonků pak odborná komise vybrala 7 vítězů v různých oblastech (věda, kultura, umění, sport). Sedm jednotlivců nebo týmů s nejvyšším počtem hlasů získalo Zlatý oříšek. Slavnostní finále se natáčelo 30. listopadu 2020 v České televizi Brno.

 A k naší velké radosti se Klub malých debrujárů při Gymnáziu Stříbro stal jedním ze dvou oceněných týmů a pěti jednotlivců za rok 2020 a díky tomu jsme se 30. listopadu 2020 vypravili do České televize Brno, abychom se zúčastnili natáčení finále Zlatého oříšku 2020.

 Během natáčení jsme předvedli vítězný experiment z mezinárodní soutěže Pohár vědy „Hrnečku vař“, kde se při reakci manganistanu draselného a peroxidu vodíku uvolňuje velké množství kyslíku. Na závěr jsme z knihy „Experimentuj s nápojovými plechovkami“ představili atraktivní, avšak na výrobu jednoduchý pokus z elektrostatiky „Franklinovy zvonky“. Na dálku nám během vysílání prostřednictvím videa pogratuloval Daniel Stach, z čehož jsme měli velkou radost. Máme velkou radost a jsme velmi pyšní na ocenění, které jsme získali.

Novoroční televizní přenos můžete sledovat zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/13730778385-zlaty-orisek-2020/ 

Při natáčení medailonku a v ČT Brno skvěle reprezentovali KMD při Gymnáziu Stříbro žáci a žákyně kvarty Tereza Brunclíková, Karolína Buhlová, Mikuláš Eberl, Adéla Stodolová a Michaela Sůvová, kterým za jejich skvělý výkon děkujeme.





Dne 15.01.2021:Mgr. Zuzana Kalčíková





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro