Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 19. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Pozor na zveřejnění v ,,telefonním seznamu‘‘


aneb nenechte se napálit, jinak zaplatíte minimálně 4x tolik! …

Není to tak dlouho, co jsem vás upozorňoval na prodejce předražených internetových adres a máme tady další firmu, která rozesílá fakturu za službu způsobem, jako že si jí standardně platíte a v termínech, kdy si možná ještě někdo z vás platí zveřejnění v telefonním seznamu a navíc za cenu, která zhruba odpovídá ceně za zveřejnění v telefonním seznamu. Je tedy snadné se splést  a fakturu zaplatit. Pokud si ovšem uvedeni v omyl fakturu spletete a zaplatíte jí, pak přijde další faktura od skutečné firmy vydávající telefonní seznam.

Je 1.10.2013 a v poštovní schránce ve Stříbře jsme dnes našli fakturu  vystavenou dne 1.10.2013 v Brně!!! Tedy vystavenou DNES, ale na druhé straně republiky. Klobouk dolů před Českou poštou. To ani e-mail s velkou přílohou nedojde kolikrát tak rychle! Už to samo o sobě by ve vás mělo vyvolat podezření.

Faktura je navenek klasický daňový doklad až na jednu maličkost, kdy je v popisu uvedeno „... dle smluvních podmínek". Dle zákona se tím smluvní podmínky stávají nedílnou součástí faktury. Na faktuře úplně vlevo dole pod čárovým kódem najdete snadno přehlédnutelnou větu  „Platba je zcela dobrovolná a je aktivním projevem předložené nabídky k uzavření smlouvy". Obdobně teprve  až z poslední věty hustě popsaných smluvních podmínek se zcela jasně a srozumitelně dozvíte, že „Tato listina je nabídkou k uzavření smlouvy, nejde o daňový doklad. Platba je dobrovolná a je aktivním projevem akceptace předložené nabídky".

V popisu je i další háček „ Uveřejnění inzerenta v ...  seznamu ... 2013/2014, za období dle smluvních podmínek", což navozuje zhruba roční období, na které se vydává klasický telefonní seznam a jak už jsem uvedl, i cena tomu odpovídá. Ovšem za 3 měsíce přijde další faktura na tu samou částku. Ve smluvních podmínkách v bodě 2.1. je totiž uvedeno „ ...uhrazením platby za první tři měsíce čerpání služeb (dále jen první platba)", ale smlouva je uzavřená na 12 měsíců!  Navíc když smlouvu nevypovíte nejméně měsíc předem (bod 2.2), smlouva se automaticky prodlužuje o další rok!

I když uvedeni v omyl zaplatíte, tak zaplacením jste dle obchodních podmínek (7.3.) odsouhlasili, že v případě sporu bude soudit rozhodce stanovený ČKR se sídlem v Brně.

ČT1 - Černé ovce - faktura  - reportáž z 22.7.2013

Stránky pro boj s nekalými obchodními praktikami

SOS varuje před firmou Český telefonní seznam, s.r.o.

Další informace o firmě si můžete najít sami po zadání jejího názvu do svého vyhledávače.

Další informace pro podnikatele najdete po kliknutí ZDE.



Dne 01.10.2013:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro