Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Víte, jak se vyhnout placení DPH za dodavatele?


Zákon umožňuje FÚ vybrat DPH nezaplacenou dodavatelem od odběratele, i když odběratel došlou fakturu zaplatil !!!

Od 1. dubna 2013 jsou v registru plátců DPH na internetu nově zveřejňovány bankovní účty plátců DPH, na které je možné došlé faktury beztrestně platit. Obdobnou funkci má i zveřejňovaná informace o spolehlivosti plátce DPH.

Pokud zaplatíte dodavateli na nezveřejněný účet nebo nespolehlivému plátci DPH, stáváte se ručitelem v případě, že váš dodavatel neodvede DPH svému finančnímu úřadu a může se stát, že budete jako ručitelé finančním úřadem vyzváni k zaplacení částky DPH, byť už jste jí v rámci faktury zaplatili dodavateli.

V praxi to znamená, že byste měli na internetu před každým zaplacením dodavateli zkontrolovat, zda se nestal nespolehlivým a zda bankovní účet, na který mu platíte, je stále zveřejněný. Staré české přísloví říká, že „100x nic umořilo vola/osla", novější, že „3x nic umořilo fotbalového fanouška" a dá se předpokládat, že časově celkem náročné internetové kontroly brzy omrzí, když bude pořád vše v pořádku a začnete polevovat a možná přestanete kontrolovat úplně a jednou může dojít na „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne" a pak může být zaplacení platebního výměru značně bolestivé.

Problematika je ale podstatně složitější, než jak jsem jí výše zjednodušeně popsal. Chcete-li se s ní seznámit podrobněji, přihlaste se na seminář konaný ve Stříbře na toto téma. Seminář za 500 Kč dnes vám v budoucnu může ušetřit mnohem více.

Existuje řešení, abyste se vyhnuli pravidelné kontrole údajů o dodavateli na internetu a zároveň jste si ulehčili i další práci s došlými fakturami a případně dokonce zlevnili i cenu externího zpracování daňové evidence či účetnictví.

Plátci DPH, kteří nezaměstnávají vlastní účetní s účetními programy, dávají svoje DPH jednou čtvrtletně či měsíčně zpracovat externí účetní firmě. Došlé faktury si většinou řadí dle datumu splatnosti a posléze na ně buď vypíší příkaz k úhradě nebo je rovnou v počítači s pomocí internetového bankovnictví uhradí. Zaplacené faktury pak dají na hromádku zaplacených faktur, které pak odnesou své účetní ke zpracování. Na přelomu zdaňovacích období naráží na problém, kdy faktura ještě není zaplacená, ale potřebovali by jí odnést účetní k vynárokování DPH od FÚ. I při této činnosti dojde čas od času k chybě.

Komplexním řešením výše popsané problematiky je zakoupení počítačového programu „Pořizovač došlých faktur" v ceně 1.000 Kč. Pořizovač si pamatuje veškeré potřebné informace nejen o vašich dodavatelích včetně jejich bankovních účtů, takže u došlé faktury už jenom zadáte částky a datumy, na fakturu pak napíšete přidělené pořadové číslo a můžete jí odnést účetní. Pořizovač zároveň sám vždy automaticky zkontroluje u každé faktury spolehlivost dodavatele a zveřejnění bankovního účtu v registru plátců na internetu.

Pořizovač následně nabídne k zaplacení faktury, na které dosud nebyl vystaven příkaz k úhradě, v řazení dle data splatnosti a na vybrané faktury buď vytiskne převodní příkaz pro odnesení do banky nebo ho předá k dalšímu zpracování do internetového bankovnictví, kde se jenom odsouhlasí a pošle do banky. Kdykoli si lze vytisknout přehlednou sestavu nezaplacených faktur s dosud nevystaveným příkazem.

Výše popsaný „Pořizovač došlých faktur" dodává firma SoftAg STŘÍBRO s.r.o. a zpracovává-li vaše účetní na účetních programech firmy SoftAg, můžete využít i další funkce pořizovače a to předání pořízených faktur (např. na USB flash disku nebo e-mailem) účetní k dalšímu zpracování. Ušetříte tak za pořízení došlých faktur účetní.

Firma SoftAg nabízí účastníkům semináře k ručení DPH, který pořádá 18. 4. 2013 ve Stříbře, výše popsaný počítačový program na pořízení došlých faktur za zlevněnou cenu 800,- Kč.

Seminář Ručení příjemce zdanitelného plnění za platbu DPH FÚ v praxi.

Související článek "Plátci DPH, nahlásili jste bankovní účty?"

Ing. Josef Hrábek
SoftAg STŘÍBRO s.r.o.
nám. Svobody 219, Stříbro
Telefon: 374 623 540
Mobil: 603 852 248
E-mail: info@softag.cz


Poznámka redakce: Tento článek je placená inzerce.



Dne 20.04.2013:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro