Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Jaroslav Dostál vzpomíná


Nedávno se nám po dlouhé době konečně podařilo ...

bývalého horníka ze stříbrských šachet a stříbrského občana pana Jaroslava Dostála dostat k rozhovoru a vzpomínkám na dobu před 45 a více léty.

Do Stříbra přišel v roce 1951 na vojnu a už tady zůstal. Našel tady budoucí manželku a pracovat začal v roce 1953 na šachtách RD n.p. Příbram. Dnes je nejstarším žijícím pamětníkem poslední etapy dobývání olověných rud ve Stříbře. Je jedním z mála bývalých horníků, který vás ohromí slovy, že kdyby byl mladší a šachty se znova otevřeli, byl by mezi prvními, kteří by se vrátili. Práce to byla velmi těžká, ale vyhovovala mu. Na šachtách byla výborná parta chlapů, jako vždy až na výjimky. Tyto „problémové“ osoby nechtěl sdělit, protože někteří ještě žijí a bylo by velké zle (jak se říká, redakce je zná). Dalo se slušně vydělat. O hornictví se povědomě říká, že je to těžká práce, bez přemýšlení. Velmi rád by všechny okamžitě vyvedl z omylu. Velmi často se muselo přemýšlet, jak některé věci udělat. Zaprvé jste si práci chtěli co nejvíce zjednodušit, ulevit a nezadělávat si na problémy s okolní horninou. Práce v podzemí je o velkém riziku, o zbytečném zranění, ale hlavně se chcete ze šichty vrátit domů k rodině živ a zdráv.

Vyprávěl spoustu svých zážitků z hornického života. V partě dělal nejdéle s Vencou Krobů (dva malý). Prošel skoro všechny stříbrské jámy (jáma č. I., jáma č. III., jáma Milíkov a jáma Kšice). Za svoji práci byl odměněn různými resortními vyznamenáními a Řádem rudé hvězdy. Svoji hornickou dráhu ukončil s ukončením činnosti RD n.p. ve Stříbře v roce 1975.

Karel Neuberger
Hornický spolek Stříbro





Dne 22.07.2019:Karel Neuberger





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro