Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 25. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Petr Zmrzlík ze Svojšína


Svojšín je krásné městečko na řece Mži ...

nedaleko od nás. Je tam pěkný zámek, stále více se probouzí k životu. Na řece existuje několik letních táborů, kde řada našich ratolestí prožila část léta.

Jaký má vztah k našemu městu?

V Průvodci po naučné stezce okolím Tachova z roku 1989 od pana Pavla Řepy se dozvíme na str. 58, že husitské jednotky v lednu 1421 dobyly kladrubský klášter a ten byl jako důležitý bod svěřen do péče husitského hejtmana Petra Zmrzlíka ze Svojšína. To byl ten nejslavnější, mincmistr na Horách Kutných.

Další Zmrzlíci ze Svojšína už jsou potomci tohoto významného a bohatého. Událost se odehrává v roce 1426 v září. Po jeden týden  bránil město Stříbro oddílem 200 bojovníků   také Petr Zmrzlík ze Svojšína. To se dočtete v brožurce z roku 1973, autor neuveden.  V publikaci Stříbro 2000 se o této události hovoří v souvislosti s bitvou u Tachova v srpnu 1427. Je jasné, že už to nemůže být ten slavný mincmistr krále Václava IV., protože je po smrti.

V naší době se jménem Zmrzlíků ze Svojšína zabývají dvě knihy.  Jiří Spěváček v pojednání  Václav  IV. o Petru Zmrzlíkovi píše, že to byl  český zeman, královský mincmistr na Horách Kutných v letech 1405 až 1419, pak ještě v roce 1421. V tomto roce umírá. Od roku 1406 držitel hradu Žleby, 1408 vlastní hrad Orlík, v roce 1411 vyplatil hrad Kašperk a s manželkou Annou z Frymburka vyženil  obce Kasejovice a Lnáře, získal ves Březnici. Byl příznivec M. Jana Husa a jeho stoupenců.

 V knize  Tomáše Velimského   Páni ze Svojšína, rod velmožů, pánů a rytířů z povodí Mže z roku 2013 se na str. 69 píše: V devadesátých letech 14. století se ve světle historických pramenů zčistajasna objevila osobnost  Petra Zmrzlíka ze  Svojšína, aniž bychom měli tušení, jaká je jeho souvislost s historií svojšínského rozrodu.

V dlouhém výčtu majetků královského mincmistra nikde nenajdete Svojšín.V této knize se píše o hradu Třebel a Volfštejn. Zřejmě byly  v 15. století  významnější, než Svojšín.  Je jasné, že Petr Zmrzlík si pouze přibral predikát ke svému jménu tohoto historického sídla.  Také užíval znak pánů ze Svojšína - tři červená břevna ve štítě.

Jinak to byl člověk velmi  bohatý, vzdělaný a nelitoval peněz na český překlad  bible. Říká se jí také zmrzlíkovská.  Dále nechal pořídit bohatě ilustrované epické dílo středověké literatury Kroniku trajánskou. ( Tato Trajánská kronika je vlastně vypravování o dobývání starověké Tróje ).Hledala jsem také na wikipedii a informace se ztotožňují s knihami.

Takový významný pán ze středověku si vzal jméno nedalekého městečka, které vzkvétá, a vždy tam můžete něco krásného poznat a prožít.

Knihu Páni ze Svojšína vlastní naše stříbrská knihovna.

Jindřiška Netrvalová, kronikářka Stříbra



Dne 12.11.2013:Jindřiška Netrvalová





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro