Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 4. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Spáchala manželka hejtmana sebevraždu ?




V březnovém čísle novin Der Westböhmische Grenzbote  se v r. 1907 mohli čtenáři dočíst:

Dne 20. minulého měsíce probíhajícího roku, o čtvrté hodině odpolední rozhodla se dobrovolně odejíti z tohoto světa manželka stříbrského okresního hejtmana, paní Annie Maschner, rozená Aggermannová von Bellenberg. Z jakého důvodu přistoupila sotva 30ti letá dáma k takovému činu, jest doposud neznámo. Její manžel se právě navracel z jednání komise a nalezl jí krátce poté, co se zastřelila jeho loveckou zbraní.

Podle dobového tisku se pohřbu 22. února, účastnili početní zástupci důstojnictva místní posádky, úřednictvo, c. k. profesoři, učitelstvo, zástupci města a obcí politického okresu Stříbro.

Dotyčná se narodila 12.1.1877 v Praze. Matrika uvádí jako příčinu jejího sebevražedného chování "duševní rozervanost". Její manžel Felix Maschner stál v čele Okresního úřadu, resp. Okresního hejtmanství ve Stříbře od 8. října 1897 až do roku 1919. Rodiny Maschnerů a Aggermannů byly spřízněny i jinak: Johann Aggermann von Belenberg, místodržitelský rada ve Stříbře čp. 24 byl manželem Beaty, rozené Maschnerové.

Při pročítání tehdejších dokumentů se nemohu zbavit dojmu, že vše se možná neodehrálo tak, jak je to podáváno. Už jenom zvolený způsob sebevraždy loveckou puškou musel být obtížný, zvláště pak pro ženu. Nejsem však v daném ohledu odborník a ani nechci do případu vkládat nějaké konspirativní teorie a proto zůstaňme u pravidla "co je psáno - to je dáno".

V Tachovské oblastním archivu našel

                                                        MVDr. Karel Janda


Dne 04.03.2013:MVDr. Karel Janda





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro