Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 4. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Předseda vlády napsal do Stříbra


Srdečný pozdrav občanům města

Z úřadu vlády Československé republiky byl 20. prosince 1947 odeslán dopis následujícího znění:

Drazí přátelé,  

je mi velikou ctí, že jsem byl zvolen čestným občanem Vašeho města. Srdečně Vám za tuto poctu děkuji a slibuji vám, že i nadále budu všemi silami usilovati o zdar a prospěch naší republiky a lidu a tak i o zdar města Stříbra, jehož jsem nyní také občanem. Jsem přesvědčen, že i město Stříbro zaujme čestné míst v celkovém úsilí našeho národa o budování našeho nového, šťastného života.

   Zdravím srdečně Místní národní výbor ve Stříbře a všechno občanstvo našeho města.

                                                                                                       Klement Gottwald

Ještě ani nebyl prezidentem a už byl čestným občanem. Stříbrští radní se uměli otáčet.

Nalezeno v Státním okresním archivu v Tachově.

V této souvislosti se nabízejí otázky - Je Klement Gottwald ještě stále čestným občanem Stříbra? Je čestným občanem města stále také Konrad Henlein? Seznam čestných občanů na webu MÚ Stříbro zachycuje pouze situaci po r. 1989.



Dne 02.02.2012:MVDr. Karel Janda


05.02.2012 - 12:45:08
Pepa - Pane doktore, zajímavá otázka. Trochu jsem pátral a zjistil níže uvedené. Nejsem však právník ani historik, takže se jedná o mé subjektivní dojmy. Předpokládám, že Konradu Henleinovi bylo čestné občanství uděleno v době od 30. září 1938 do 4. května 1945 představiteli veřejné správy nacistického Německa, takže jeho platnost skončila obnovením Československé republiky v předmnichovských hranicích, protože Československá republika nebyla právním nástupcem nacistického Německa ani tzv. Protektorátu Čechy a Morava. Stávající §36 odst. 1 zákona o obcích zní: „Obec může udělit fyzickým osobám, které se významnou měrou zasloužily zejména o rozvoj obce, čestné občanství obce. Čestný občan obce má právo vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce svá stanoviska v souladu s jednacím řádem zastupitelstva obce.“ Částečně se tedy výkon občanských práv přenáší na člověka, který nemá v obci trvalé bydliště, z čehož usuzuji, že čestné občanství zaniká jeho smrtí. Obdobně tomu bylo i v minulosti. Císařský zákon č. 170 z roku 1849 Zřízení obecného práva a následně Domovský zákon 105/1863 a jeho novela 222/1896 definuje tzv. domovské právo v obci, kde se člověk narodil. Po přestěhování mohl požádat po určité době o domovské právo v nové obci, ale obec mu ho nemusela poskytnout!!! Tyto zákony přejala po roce 1918 i Československá republika a platily až do roku 1948, kdy od 1.1.1949 začal platit zákon č. 174/1948 Sb., který vztáhl občanství k bydlišti. Předchůdcem čestného občana byl čestný měšťan. Protože zákon výslovně neříká, že čestné občanství zaniká smrtí, řeší to některé obce vyhláškou o čestném občanství. Hezký den přeje Josef Hrábek
02.02.2012 - 19:34:46
Pepa - http://www.mustribro.cz/ruzne/cestni_obcane.htm



Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro