Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



5.4. ABRAXAS V MC PANTEON
Dne 05.04.2019 v 20:00


další skvělý koncert legendární kapely kolem Slávka Jandy

Abraxas je česká rocková skupina, která vznikla v roce 1976 na troskách pražské skupiny Abraam. První sestavu Abraxasu tvořili Slávek Janda (kytara a zpěv), Miroslav Imrich (zpěv), Ivan Sekyra (kytara), Jiří Cendra (klávesy), Antonín Smrčka (basová kytara) a Ivan Pelíšek (bicí). V počátku se v tvorbě skupiny prosadila inspirace skupinou Pink Floyd a velmi postupně se zvuk i jevištní show (na tu dobu neobvyklé jevištní ztvárnění: promítání filmů, projekce diapozitivů, světelné efekty) proměnila v dravý rockový proud inspirovaný novou vlnou na začátku 80. let. V roce 1981 velmi krátce působil ve skupině baskytarista Vladimír Padrůněk. Poté ho nahradil Michal Ditrich. Téhož roku skupina vydala své první LP s názvem Box (Box, King Kong, Nekonečný boogie, Poprvé, Každý den je to jinak a další). Poté do skupiny nastoupil klávesista Luboš Nohavica. V roce 1983 odešel Miroslav Imrich i Ivan Pelíšek. Skupina dále pokračovala ve formaci Slávek Janda, Michal Ditrich, Luboš Nohavica a nově přibyl Jaroslav Trachta (saxofon) a Ladislav Sosna (bicí). V roce 1984 vyšlo album Manéž, kde se již objevily první náznaky funky stylu. V této době skupina hodně koncertovala a v roce 1986 vydala další album s názvem Šťastnej blázen.Následovaly další přesuny v obsazení až kolem roku 1988 hráli pouze v triu až se nakonec ztratili ze scény. Až v prosinci 1994 došlo k opětovnému setkání skupiny na koncertě v pražském Rock Café, který se konal u příležitosti vydání alba Best of Abraxas. Na tomto koncertě se setkal nejen Abraxas, ale hudebníci představili i své současné kapely (Yandim Band, Technofactory, Hypnotix). Poté se skupina rozhodla obnovit činnost v této skoro původní sestavě (kromě Michala Ditricha): Slávek Janda, Miroslav Imrich, Ivan Pelíšek a na místo baskytaristy nastoupil Martin Kadnár alias „Rusák“.
V roce 1996 vyšla deska Sado Maso, na které byl zvuk skupiny částečně ovlivněn hardrockovou scénou. O to překvapivější bylo vydání následujícího alba Rituál, kde se skupina výrazně přihlásila k funku a z kterého pocházejí známé hity Karel drogy nebere a Obyčejnej svět. Od této doby skupina pravidelně koncertuje.
V roce 2014 vydala skupina Tribute album, které je sestaveno z 28 skladeb spřátelených interpretů, kteří tímto vzdali kapele hold. V roce 2015 vyšlo nové album s názvem KLID!, ke kterému vznikly i videoklipy. Abraxas se v plné síle vrátil na koncertní pódia.
Současná sestava Slávek Janda, skladby, kytara, zpěv Petr Hradecký, bicí Ivan Doležálek, basa, zpěv a  manager Eduard Štěpánek.

 





Autor: Karel Týzl

Na tuto akci není prozatím přihlášen žádný z našich redaktorů.





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro