Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



17.11. ZNOUZECTNOST V MC PANTEON
Dne 17.11.2018 v 20:00


KONSTANTINKY

ZNOUZECTNOST také ZNC, 1986 - dodnes,  Plzeň

Motto: "To, co děláme, neděláme proto, že bychom chtěli změnit svět. Děláme to proto, aby svět nezměnil nás. Děláme z nouze ctnost."

„Znouzectnost je potrhlá možnost, jak z toho mála, co v tomhle světě znamenáme, udělat jedinečnou a nenapodobitelnou událost. Znouzectnost je naše maskovaná blbost a tloušťka, je to stavění stojícího na hlavu a ležícího na nohy, zkrátka princip koření. Prakticky to znamená, že když už můžeme hrát my, tak může každý,“ řekl v měsíčníku Rock & Pop (1990) bubeník souboru Caine.

Kořeny skupiny tkví v první polovině 80. let, kdy se plzeňská punková scéna po svém zrodu na konci sedmdesátých let začala rozjíždět. V té době (cca okolo roku 1982) řádil na Plzeňsku soubor Kuličkové ložisko, kde bubnoval budoucí protagonista ZNC Caine. O rok později vznikla skupina Zastávka Mileč, jejíž sound byl tak trochu předznamenáním tvorby pozdější Znouzectnosti. V této formaci působili hudebníci, kteří pak tvořili základy nebo se stali členy ZNC - Déma (voc, g), Jožžin (ds) a Bowí (bg). Kapela se prezentovala jakýmsi mixem nové vlny a punku, natočila demo „Zzzzzzz Mmmmmmmm“ a v září 1984 se z různých důvodů (tlak na skupinu ze strany orgánů policie, odchod do základní vojenské služby) rozešla.

Caine se v roce 1986 vrátil z vojny a hned k sobě přetáhl hráče ze Zastávky Mileč, Dému a Jožžina (Bowí ještě dlel v zelené pakárně), přičemž sám místo bubnů začal hrát na kytaru, která se vyznačovala prapodivným dvoutónovým (!) laděním. Na baskytaru pak přibrali výtvarníka, který měl sice tento nástroj pověšený na zdi, ovšem pouze jako umělecký artefakt - v životě prý na něj ani nebrnkl. Tento člověk si říkal G´olda.

 

 





Autor: Karel Týzl

Na tuto akci není prozatím přihlášen žádný z našich redaktorů.





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro