Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 18. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Okénka zavádí nejen restaurace.


„Na stojáka“ koupíte všechno, i boty ...

Z článku ZDE by se dalo usuzovat, že lze využívat výdajová okénka i jinde než u restaurací.

Nicméně krizové opatření ZDE řeší zvlášť maloobchod a zvlášť restaurace. U restaurací zakazuje "jen" přítomnost veřejnosti v provozovnách, přičemž restauracím nezakazuje prodej jídel s sebou přes výdejové okénko. Naproti tomu zakazuje maloobchodní prodej v provozovnách.

Ne všechny prodejny jsou samoobsluhy a v těch maloobchodní prodej probíhá tzv. "přes pult", kdy prodavač dojde pro požadované zboží za pultem a podá ho přes pult zákazníkovi. Z tohoto hlediska není podstatné, že se posune pult do výdejového okénka, které je ale stále součástí provozovny a mám obavy, že i v případě posunutí pultu na stůl před prodejnou stále dochází k částečnému prodeji v provozovně, protože kdyby byla prodejna zamčená, tak by nebylo co prodávat, takže k maloobchodnímu prodeji je provozovna potřebná. 

Vše vzniklo pravděpodobně, z toho, že ze zákazu maloobchodního prodeje mají výjimku "provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky zakoupené distančním způsobem", ale nesmíte zapomenout dočíst až do konce, kde je napsáno "přičemž uvedené zboží a služby se převážně prodávají nebo nabízejí v dané provozovně", což předpokládám znamená tržby za výjimky vyšší než 50%. 

Nicméně umožnění prodeje zboží v supermarketech a oproti tomu zákaz prodeje v maloobchodě je pravděpodobně nejen diskriminační a pro malé prodejny i likvidační, ale navíc jde i proti avizovanému cíli omezení kontaktů, protože kupující se pak soustřeďují právě ve velkých prodejnách, do kterých se pak sjíždějí nakupující i z větší dálky. 

A aby se nakupující ještě více zahustili, tak byl zakázán prodej v neděli! Přitom by stačilo stanovit metry čtvereční na jednoho zákazníka s tím, že prodejna vyvěsí na vstup do prodejny, kolik zákazníků může současně vstoupit.

Předpokládal bych, že je potřeba, aby se kupující v "prostoru a čase" rozprostřeli tak, aby se snížil počet kontaktů a tím se snížilo riziko nakažení nakupujících, ale o tom mě krizové opatření příliš nepřesvědčuje. K čemu tedy krizové opatření slouží?



Dne 30.10.2020:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro