Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 19. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Nošení respirátoru s výdechovým ventilem


K jednání krizového štábu Stříbra z 31.3.2020 ...

Výsledky jednání krizového štábu překvapivě nenajdete ve speciální části oficiálního webu města Stříbra ke koronaviru, ale pouze na sociální síti. Podívejme se tedy na jeho doporučení předsedovi krizového štábu, tedy starostovi města Stříbra:

1. Projednávali jsme možnou povinnost pro zakrývání výdechového otvoru u respirátorů rouškou. Konstatovali jsme, že nyní osoby s respirátorem plní zákonnou povinnost a zatím necháme platnou formu doporučení zakrývání výdechového otvoru. Pokud se situace nezlepší, půjdeme formou nařízení města.

Zmíněná zákonná povinnost zavedla už od 19.3.2020 následující:

Vláda I. zakazuje s účinností od 19. března 2020 od 00:00 hod. všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště, bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének;

Vzhledem k tomu, že výdechový ventil nijak nebrání šíření kapének, je nošení respirátoru s nezakrytým výdechovým otvorem v rozporu se zákazem, protože umožňuje jeho nositeli vydechovat a tím pádem i šířit infikované kapénky.

Doporučení krizového štábu mylně ujistilo nositele respirátorů s výdechovým otvorem, že nic neporušují. Za jeden nákup tento víkend jsem napočítal 13 lidí s respirátorem s výdechovým otvorem vepředu a ani jeden nebyl zakrytý!

Výdech procházející výdechovým otvorem respirátoru je zrychlen zúženým prostorem a takto zrychlený aerosol z otvoru vepředu dopadá mnohem dál než při výdechu nezakrytými ústy! Teď si představte, že se infikovaný člověk s respirátorem s výdechovým ventilem vepředu nahne pro nebalené pečivo anebo se coby personál pohybuje po prodejně.

Informace zdravotnické záchranné služby k této problematice.





Dne 05.04.2020:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro