Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



EVL vojenské cvičiště Stříbro v ohrožení?


Evropsky významná lokalita na západ od bývalých kasáren, …

která má chránit především čolka velkého a kuňky žlutobřiché, se stala předmětem prodeje pozemků Ministerstva obrany ČR (MO). Podrobněji se o území chráněném v rámci „Natura 2000“ dozvíte ZDE.

V minulých dobách za plného provozu vojenského cvičiště docházelo k neustálému narušování povrchu, takže nedocházelo k zarůstání a provozem vojenské techniky se vytvářely různé louže a sezónní i trvalé tůně tolik potřebné pro tyto vzácné živočichy. Po odchodu armády začala plocha i tůně zarůstat (náletovým) porostem a stavy vzácných živočichů i rostlin klesat, a proto je nutné plánovitě a cíleně využívat motokros či autokros k obnově prostředí potřebného pro zde se vyskytující živočichy a rostliny, více např. ZDE.

Armáda však pro ni nepotřebné cvičiště nabídla k prodeji a v tiskové zprávě se dočtete: „Zajímavé jsou i rozlehlé pozemky bývalého cvičiště v lokalitě zvané „Šibeniční vrch“ při západním výjezdu z města Stříbra v rozloze téměř 30 ha, ..“, ale už ani zmínka o chráněné oblasti. Ta byla pak až ve vlastním inzerátu s celkovým ortfotem.

Informaci o dražbě jsem předal panu starostovi a čekal jsem na jednání zastupitelstva dne 22.11.2018, jak se k tomu zastupitelé postaví. První místostarosta se vyjádřil, že by město z investice do těchto pozemků nic nemělo a že by měl být pověřený pan starosta jednáním s MO ČR, aby předmětem prodeje nebyla cesta z kasáren na Otročín a přístup k vodojemu. Zastupitelé k cestě ještě přidali pozemek bývalé střelnice na dlouhé zbraně, o kterou projevil zájem střelecký klub.

Nicméně minimální ceny pro dražbu byly tak směšné, že by se zájemcům mohlo vyplatit pozemky koupit a nečinně přihlížet, dokud příroda nevykoná své a až nebude co chránit, tak cena pozemků raketově vroste. Hned po zastupitelstvu jsem se tedy obrátil na odbor životního prostředí ve Stříbře se svojí obavou. Dostalo se mi odpovědi, že území je dostatečně chráněno zákonem.

Nicméně zákonem památkově chráněné objekty také zákon neochrání před spadnutím, proto jsem se obrátil na známého z odboru životního prostředí v jiném městě a ten mi odpověděl, že ochrana tohoto území je v kompetenci Krajského úřadu Plzeňského kraje (PK) a ten že by se určitě měl k případnému prodeji vyjádřit. Z odboru životního prostředí PK přišla odpověď, že se PK obrátil na MO s žádostí o převod pozemků.  Bohužel 7.12.2018 PK neměl žádnou reakci z MO a obdobně na tom bylo i Město Stříbro dle informace, která padla na jednání zastupitelstva minulý týden.





Dne 19.12.2018:Ing. Josef Hrábek


20.12.2018 - 21:47:46
Karel - Omlouvám se ale tento příspěvek patří k anketě o Stribrskem zpravodaji
20.12.2018 - 21:20:41
Karel - A kolik to bude město stát peněz? Budeme pouze podporovat Českou poštu a stejně polovičku výtisků nikdo číst nebude.



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro