Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Jak probíhají kontroly EET?


Kdy na vás přijde kontrola EET? ...

I když se vám může zdát, že kontroly na EET nechodí, opak je pravdou. Pokud na konci srpna 2017 evidovalo EET tržby téměř 155 tisíc podnikatelů a finanční správa u nich vykázala 55.624 kontrol, znamená to, že kontroly do konce srpna proběhly u více jak třetiny podnikatelů, kteří již musí ze zákona evidovat tržby.

Pokud totiž kontroloři nemají podezření na porušení zákona, tak většinou odejdou a ani nevíte, že jste právě byli zkontrolováni. Pokud by se totiž kontroloři prokázali, tak riskují, že se o jejich přítomnosti ihned dozví provozovny v okolí, tedy aspoň ty, co si nekonkurují a oni už hned tak nikoho nenachytají. I když je vše v pořádku, tak se prokazují pouze v případě, že provedou kontrolní nákup, který si skutečně nechtějí nechat a zákon jim umožňuje ho vrátit.

Kdy k vám přijde kontrola na EET?
- když počítač finanční správy na serveru zjistí problémy z vámi zaslaných EET účtenek,
- když jste naplánováni ke kontrole kontrolorem,
- na udání (nevydání účtenky, konkurenční boj, …).

Pro počítač finanční správy není problém EET účtenky uložené na serveru finanční správy podrobit analýze např.:
- porovnání podobných provozoven a upozornění na provozovny s nejnižšími tržbami,
- časté výpadky v evidenci účtenek a jejich pozdější dodatečné nahrávání na server EET,
- EET účtenky vykazují propustné chyby jako např. nezaevidovaná provozovna nebo chybějící čísla EET účtenek v číselných řadách či naopak duplicity, častá nebo velká storna, u plátců DPH chybějící informace o DPH v účtenkách zasílaných na server EET, … .
Počítač může evidovat a automaticky vyhodnocovat i data z účtenek, které se nepodařilo na webu EET zákazníkům ověřit, totéž nově platí i u loterie Účtenkovka.

Kontroloři většinou pozorují, zda dáváte hostům/zákazníkům účtenku rovnou, v opačném případě to je již porušení zákona stejně jako nevystavení účtenky. Jeden kontrolor může dokonce pozorovat vystavování a předávání účtenek zákazníkovi a druhý opodál nebo třeba v autě před provozovnou na notebooku sledovat, zda tržba za právě vystavenou účtenku byla zaevidovaná na serveru EET!

Další možností je, že si kontrolor něco koupí (provede kontrolní nákup), aby zkontroloval náležitosti EET účtenky, přičemž na internetu se dočtete, že navíc řekl, že nepotřebuje účtenku. Na internetu se můžete dále dozvědět, že kontrola EET chodí i v přestrojení, třeba v zašpiněných montérkách nebo dokonce i jako rodina s dětmi. Nebo přijde těsně před zavíračkou a rychle potřebuje jen nějakou drobnost, protože pospíchá a zkouší, zda vystavíte EET účtenku. Nebo dokonce že kontrola prohledá i odpadkový koš s účtenkami. 

Přes vše výše uvedené do konce srpna řešili kontroloři EET přes 12 tisíc prohřešků, což je téměř 21,5% případů z celkového počtu 55.624 provedených kontrol, tedy každý pátý kontrolovaný.

Sebral slib zrušení EET ODS hlasy?

EET a kontrolní hlášení k DPH

Jak se hraje ÚČTENKOVKA?





Dne 27.10.2017:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro