Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 10. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Náměstí bude totálně uzavřeno !!!


Prosíme i chodce, aby byli maximálně opatrní!

Stříbro 13.11.2012 v 15:07.

I nadále pokračuje pokládka dlažeb ve středu náměstí. Podél komunikace v jižní části náměstí byl zhotoven odvodňovací žlábek. U „vodních zrcadel" byla provedena izolace železobetonové desky a udělala se betonová konstrukce přepadového žlábku.

Na základě tahové zkoušky smrku vedle radnice bylo vedením města rozhodnuto, že pro letošní svátky se smrk ještě ponechá a po sejmutí vánoční výzdoby bude poražen a vyvýšený terén v okolí smrku zarovnán v souladu s projektem, který nepředpokládá výsadbu nového stromu, pouze položení travnatého koberce. Proti výsadbě nového stromu s hlubšími kořeny mluví i obavy, zda se pod povrchem nenachází sklepní prostory z původní zástavby, takže by kořeny nemohly dostatečně strom vyživovat a po několika letech by mohlo dojít k jeho odumření.

V současné době se provádí příprava pro pokládku vrchní vrstvy živičného (asfaltového) koberce, při které ale technologie vyžaduje suchý a čistý podklad, aby se vrchní vrstva spojila s vrstvou spodní, přičemž v době pokládání musí mít „balená" dostatečnou teplotu. Pokládání asfaltu je naplánováno na čtvrtek 15. a pátek 16. listopadu 2012, kdy je příznivá i předpověď počasí. Nedojde-li ke změně počasí, bude náměstí pro jakoukoli dopravu úplně uzavřeno. S ohledem na množství strojové techniky v době pokládky je nutné, aby i chodci byli maximálně pozorní.

Na opravu Mariánského (morového) sloupu, který jako památka nemůže být součástí revitalizace náměstí, je intenzivně hledán dotační titul nebo jiné možnosti financování. Město uvolnilo peníze alespoň na zakonzervování současného stavu. Byl proveden ochranný nástřik, který způsobil zpevnění povrchu a sochy českých a morových patronů byly sejmuty a uschovány.

Zatím zůstává nedořešená otázka uchování a případné prezentace horního díla, které bylo objeveno při archeologickém průzkumu před muzeem.

Aktualizováno 18.11.2012 v 13:07: Obdržel jsem informaci, že na základě domluvy z pátku 16. 11. 2012 se posunuje termín pokládky svrchního živičného koberce na středu, do té doby zůstane náměstí pro dopravu úplně uzavřené.

Ing. Josef Hrábek
člen výboru Zastupitelstva města Stříbra pro akci
„Revitalizace Masarykova náměstí v městské památkové zóně Stříbro"

Poznámka: Projekt je spolufinancován z ROP NUTS II Jihozápad.

Postup prací na stříbrském náměstí můžete sledovat i na této webkameře.

Předchozí článek k revitalizaci náměstí. 

Postup prací v posledních týdnech můžete sledovat na fotografiích níže:





Dne 18.11.2012:Ing. Josef Hrábek


27.11.2012 - 10:40:45
bkv - Zpomalovací prahy na silnicích se dělají v rámci této uzavírky nebo na jejich realizaci bude další speciální uzavírka?
22.11.2012 - 14:53:21
Pepa - Provizorní osvětlení náměstí bylo několikrát jednáno na kontrolních dnech a vyvrcholilo na schůzce 7.11., kdy se za účasti referenta BOZP domluvilo a zhotovitel realizoval současné provizorní osvětlení. U původního osvětlení měli řidiči připomínky, že je oslňuje. Josef Hrábek
21.11.2012 - 22:59:57
petulka1282 - Nejvíce mě udivuje, že se velice klade důraz na historii atd.... Myslím, že po těch všech změnách nějaká historie zcela vymizí...
21.11.2012 - 21:53:12
Terda - Bylo by možné to staveniště alespoň trochu osvětlit?
21.11.2012 - 16:53:15
Mila - A památkáři povolili i ty příšerné cedule a nápisy na obchodech na náměstí a v Benešovce?
21.11.2012 - 09:49:24
Pepa - Vyasfaltovat celé náměstí v Městské památkové zóně by památkáři nepovolili. A při srovnání ceny živičného povrchu s jeho životností versus kostky by asi vyhrály ty kostky, které už na náměstí, jsou po staletí. Jen asfalt na komunikace byl problém a proto byl alespoň požadavek, aby při opotřebovávání „hnědl“ (zajistí speciálně použitá drť) a byl pak v barevném souladu s použitými kostkami. Když se potřebuje něco pod povrchem udělat, tak se kostky vyberou, udělá se to a pak se tam kostky zase vrátí a na rozdíl od asfaltu to téměř není poznat. Mimochodem požadavkem památkářů je, aby se maximum kostek, které na náměstí byly, vrátilo zase zpět, takže původní kostky se na náměstí vrací vyjma těch ze starších dlažeb, ty se použijí v druhé etapě před muzeem, aby bylo vidět, jak takové dlažby v historii vypadaly. Za skladbu kostek je odpovědný autor projektu, ale vyjadřují se k tomu zase památkáři. Co se týče nerovnosti pokládaných kostek, byli jsme ubezpečeni, že jak si dlažba sedne, budou se dělat úpravy, aby vše bylo dle norem. Zatím se stále jedná o staveniště. Co se týče dopravy, ta se na náměstí vrátí po položení svrchního živičného koberce na komunikace. Josef Hrábek
19.11.2012 - 10:43:46
Mathias - Ohledně těch dlažebních kostek...jsem jedinný, kdo má pocit, že náměstí je dlážděno se zbytků kostek, které firmě zbyly z různých projektů? Na každým metru jiná kostka, chaos, nevkus a kýč..gratuluju.
19.11.2012 - 10:19:23
kopretina - Sdělí někdo kompetentní, kdy bude náměstí v provozu ohledně dopravy?myslím tím opravdu konečný termín
19.11.2012 - 10:18:56
kopretina - Sdělí někdo kompetentní, kdy bude náměstí v provozu ohledně dopravy?
19.11.2012 - 09:36:21
petulka1282 - To náměstí je otřesný!.. nechápu proč se měnily kostky za nové kostky, když předchozí byly v pořádku (hlavně u radnice).Měli jsme krásný náměstí, ale tohle je prostě příšernost. Je mi smutno, když to vidim. Tolik peněž padlo na úplnou zbytečnost.
17.11.2012 - 12:06:18
bkv - ledene: Nebojte se. Nájezdy na chodníky opravdu nebudou, ale místo nich budou na silnicích zpomalovací prahy. Tj. chodec bude moci přejít bezbariérově, auta budou muset přejet přes zpomalovací práh.
15.11.2012 - 11:53:23
Pepa - Pro kopretinu: Hm, tam končí první etapa revitalizace náměstí a ve druhé se bude pokračovat dále. Tím neříkám, že nešlo tento detail dočasně domluvit tak, aby tam prozatím zůstala možnost parkování. Dodavatel dělá striktně podle projektu, ale tohle by mělo být v kompetenci technického dozoru investora (TDI) a zástupce města pro věci technické, prověřím na nejbližším kontrolním dnu. Josef Hrábek
15.11.2012 - 06:25:17
kopretina - Naproti KB je taky cca 6 parkovacích míst, může mi někdo sdělit, proč je nyní to první krajní parovací místo "odstřeleno" z provozu tím, že u něj nějaký chytráka vystavěl 20 cm vysoký obrubník? Jako že to bylo parkovací ísto a již nebude?
14.11.2012 - 19:42:34
Pepa - Pro raka: Mohu Vás ubezpečit, že v tomto směru byly a jsou vedena velice tvrdá jednání, přestože prvotní stanovisko referenta BOZP bylo, že vzhledem k předělávání kanalizace se jedná o liniovou stavbu, která ze zákona nemusí být ohraničená! Přesto alespoň základní ohraničení je. Nicméně je nutno si uvědomit, že stavba je celé náměstí a je nutné i z pozice občanů se chovat jako na stavbě a nepřekonávat vytýčené ohraničení. Ovšem při asfaltování bude strojová technika mimo toto ohraničení, proto ta výzva. Doporučuji i řidičům, aby ve čtvrtek a v pátek na náměstí neparkovali, aby jejich miláčkové či oni nepřišli k nějaké zbytečné újmě. Josef Hrábek
14.11.2012 - 14:57:57
rak - Tak především stavební zákon jasně stanovuje, jak by měla stavba vypadat, tzn. především označení a vymezení komunikací a cest, ohraničení stavby a pod.. Takže je zbytečné nabádat občany k opatrnosti, protože se stejně nejspíš nedostanou jinam, než bude vymezený bezpečný prostor. Spíš bych tzv. pod okny příslušného úřadu očekával, že budou provedeny kontrolní kroky ohledně zabezpečení stavby z pohledu stavba vz. občané.
14.11.2012 - 13:30:04
tubarao - Mimořádný termín svateb o tomto víkendu není, další svatby by tedy měly být v podobné, pro auta omezené, míře jako doposud. Nicméně, dle slov architekta, po dokončení náměstí bude prostor před radnicí pro svadby přístupný a mělo by být možné i najet. K.Lukeš
14.11.2012 - 10:09:03
pepa - Pro rejpala a ostatní: Proč bych měl psát něco, co už dávno bylo i na těchto stránkách napsáno, prodiskutováno, schváleno a občané se nejen na zastupitelstvech k tomu vyjadřovali, teď je po bitvě každý generál, měli jste se ozvat před hlasováním o revitalizaci náměstí vámi demokraticky schválenými zastupiteli přímo na zastupitelstvu. Nicméně stále máte možnost se k průběhu výstavby náměstí vyjadřovat, vašim podnětným názorům k výstavbě i z této diskuse se výbor věnuje, ale požádám vás, jděte 10.12.2012 na zastupitelstvo a svoje názory k výstavbě tam předneste. Náš výbor má za úkol akci sledovat a kontrolovat a informovat zastupitele tak, aby akce „náměstí“ nedopadla jako akce muzeum, kde, teď mě omluvte, že střelím od boku, byl rozpočet asi 8 milionů a skutečnost asi 12 milionů. Tedy aby se za náměstí zaplatil pouze ten předem schválený podíl za to, co je v projektu. Nemáme žádné pravomoci, pouze dát zastupitelstvu doporučení. Já jsem dostal za úkol informovat na těchto stránkách veřejnost, aby akce byla co nejvíce pod veřejnou kontrolou, což v rámci možností dělám. Jinak nevím, kde pan senátor říkal, že to bude zadarmo, ale silně pochybuji o tom, že to řekl, protože on dobře ví, že náměstí je převážně financováno z dotace, ale město má určité procento spolu podílu. Vzhledem k celkové částce je podíl velice příznivý, protože město by jinak na takovou akci nikdy nemělo a muselo by jí léta a léta a léta a pak ještě hodně dlouho splácet splácet. Jinak pan senátor šel do Rady Města Stříbra s tím, že chce dohlédnout na zdárné dotažení dotačních akcí, které byly za jeho starostování přiznány. Co se týče nových akcí dva roky po volbách, tak kromě každoročně opakovaných jako je most s brankou, který se dělá na etapy, … . Jo a to nabádání chodců je zcela na místě, protože kromě pod nohy bude potřeba se tentokrát koukat i kolem sebe na strojovou techniku. Josef Hrábek
14.11.2012 - 07:57:14
ledene - Překvapuje mě, že až nyní nabádají chodce " buďte maximálně opatrní ", když maximálně opatrní musíme být už po celou dobu rekonstrukce a následně celou dobu, než se bude náměstí opět předělávat, snad již k lepšímu. Nevím, ale nedochází mi, jak mohl někdo vyprojektovat náměstí bez nájezdu na chodníky viz. u hotelu Alexandr, tam není žádný nájezd a obrubník je tak vysoký, že tam můžou přecházet leda tak pěší, ale s kočárkem či na invalidním vozíčku absolutně ne. Dále nechápu, proč jsou určena místa k přechodu tam kde stejně skoro nikdo přecházet nebude, třeba nájezd na chodník u vývěsky parte kde kdysi býval, nyní až u vrátek do zahrádky radnice, no nevím, ale tohle se asi moc nepovedlo, co myslíte ?
13.11.2012 - 22:26:16
honza - chodit se po tom nedá,ale musí.Musíme tu -dlažbu- za ty desítky milionů obrousit našima podražkama, my,naše děti a naši vnuci,až pak bude dohladka ,tak se zas udělá revitalizace.
13.11.2012 - 21:12:55
rejpal - Pane Hrábek, proč zde nenapíšete že projekt stál město 5,5 milionu Kč i když nám pan senátor Nenutil tvrdil že bude zadarmo?
13.11.2012 - 20:38:41
mecenas - Pro fajdu: Pokud není mimořádný termín o tomto víkendu, pak je další oddávací den 24.11. a to už náměstí nebude zcela uzavřeno.
13.11.2012 - 20:15:20
georges - Souhlasím,vypadá to strašně,je to přeplácané a hlavně se po tom nedá chodit.Hrůza!!!
13.11.2012 - 19:35:57
Lub. - Zbytečná nesmyslná a nákladná vopičárna za desítky milionů,stačilo jenom celé náměstí nově vyasfaltovat a vyměnit obrubníky.
13.11.2012 - 15:16:31
fajda - A jak to mají udělat lidé, co budou mít svatbu??? kam až se bude moci zajet???



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro