Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Dostanou v pondělí větrné elektrárny zelenou?


Veřejné jednání zastupitelstva Města Stříbra ...

se uskuteční v pondělí 23. března 2009 od 17:00 v obřadní síni městské radnice ve Stříbře. Program jednání najdete "ZDE".

I když se v programu jednání najde řada zajímavých bodů, celému jednání bude jasně vévodit bod č.8 "Stanovisko zastupitelstva k výstavbě větrných elektráren na území obce Stříbro". Jak předeslal starosta, bude chtít od každého zastupitele jednotlivě znát jeho stanovisko a předpokládám, že stanovisko každého zastupitele bude i v zápise ze zastupitelstva. Tím by i v budoucnu mělo být jasné, kdo se jak postavil k otázce výstavby větrných elektráren a v budoucnu neuslyšíme, že takto rozhodlo minulé zastupitelstvo, ale bude možné určit konkrétní zastupitele, kteří takto rozhodli.

Zastupitelé to ale nebudou mít jednoduché, protože ve volbách v roce 2006 žádná strana neměla ve svém volebním programu stanovisko k výstavbě větrných elektráren, takže rozhodnutí je skutečně na každém zastupiteli. I když referendum občanů k otázce výstavby větrných elektráren je z právního hlediska neplatné, tak jeho výsledek, kdy téměř 20% všech občanů je proti výstavbě a s výstavbou souhlasí pouze 3,5% občanů, je známý, počet hlasujících byl ze statistického hlediska dostatečný a nelze předpokládat, že by se poměr nějak dramaticky změnil.

Výsledek referenda se promítl už do lednového hlasování zastupitelstva ohledně větrných elektráren, které nakonec nic neodhlasovalo. Někteří zastupitelé raději vůbec nehlasovali, snad ve snaze, že si nikdo nevšimne, že právě oni nehlasovali, jiní zase jasně dali najevo, že jim na názoru lidí záleží a že je výsledek referenda ovlivnil, jako třeba místostarosta pan Tóth, který byť je vnitřně pro výstavbu elektráren, tak při hlasování se zdržel zcela v souladu se svým televizním vystoupením po vyhlášení výsledků referenda.

Od referenda se ale na scéně objevil další hráč a to Záchlumí, které zjistilo, že se nejedná až tak docela o výstavbu elektráren u Stříbra, ale částečně i u Záchlumí, byť na území Stříbra. Takže vedle občanů Těchlovic a Otročína, kteří patří do správního obvodu Stříbra, se objevuje další, tentokrát právně samostatný subjekt, který se vyjadřuje k výstavbě elektráren. Pokud jsem to dobře pochopil, tak dokonce ČEZ nabídl Záchlumí, že pokud bude s výstavbou souhlasit, je ČEZ ochoten jednu elektrárnu přesunout na katastr Záchlumí, aby finance z ní plynoucí šly do kasy Záchlumí.

Obyvatelé Otročína a Těchlovic jsou pravděpodobně ve velké většině proti výstavbě. Co ale udělají, když zastupitelstvo v pondělí vyjádří souhlas s pokračováním záměru výstavby? Budou nečinně přihlížet? Odtrhnou se a osamostatní po vzoru Sytna od Stříbra? Odtrhnou se a přidají se po vzoru Lomu u Stříbra pod jiný OÚ, například pod Záchlumí? Vzhledem k tomu, že výstavba elektráren by měla začít až v roce 2012 ... .

A nesmíme zapomenout na skupinu ČEZ, ve které má stát podíl a na to, že stát se zavázal v rámci EU k určitému % podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny. Problém je, že ČEZ při snaze o výstavbu větrných elektráren naráží na odpor. Snaží se tedy prosadit tam, kde orgány státní samosprávy rovnou neřeknou ne, což je i případ Stříbra. Po referendu, ve kterém se pětina občanů vyjádřila proti výstavbě, jsem očekával, že ČEZ předloží na lednovém zastupitelstvu neodolatelnou nabídku, ale žádnou nepředložil. Ale možná ji předloží na pondělním zastupitelstvu. Třeba nám vedle toho, co už slíbil, jednorázově nabídnou těch minimálně 130 miliónů na bazén a pak ty zbylé potřebné miliony na dodělání zimního stadionu a možná další na náměstí, atd. Nechme se překvapit.

Zastupitelům rozhodně nezávidím a jsem zvědav, kolik odvážných na zastupitelstvo dorazí. Jejich případným souhlasem totiž nic neskončí, ale teprve začne. A vše bude probíhat i v době konání příštích voleb do zastupitelstva, ve kterých pak občané budou přihlížet i k tomu, kdo měl a má jaké stanovisko k výstavbě větrných elektráren u Stříbra, popřípadě kdo se zodpovědnosti zbavil tím, že se na jednání nedostavil.

Kompletní pracovní materiály pro jednání zastupitelstva najdete "ZDE". Nezapomeňte se podívat na návrh stanoviska zastupitelstva a přečíst si důvodovou zprávu. A hlavně se přijďte v pondělí podívat, jak Vámi zvolení zastupitelé budou hlasovat, abyste věděli, koho v příštích volbách budete volit!


Dne 18.03.2009:Ing. Josef Hrábek #RF#


19.03.2009 - 13:38:08
občan - Obrázek o zastupitelích si člověk nemusí dělat jen chozením na jednání zastupitelstva..Co se týče rady, špatně jsem to formuloval, měl jsem namysli práci a chování zastupitelů celkově. A věřte,je hodně možností, jak zjistit, jak zastupitelé pracují, ne jen sledovat, jak zvedají ruce..Co se týče p. Nenutila, ten mě svým odvážným vyjádřením mile překvapil, takhle si představuji zastupitele, kteří se nebojí, stojí si za svým názorem.. ne jen bandu populistů, kteří si chtějí udržet teplé místečko. Tohle z nich děláte vy, když chcete, aby se drželi neplatných referend..
19.03.2009 - 12:35:30
pepa - Pro občana: V každé pozvánce na zastupitelstvo na tomto webu zvu občany, aby se přišli podívat, jak zastupitelé budou hlasovat. Ale že by si na zastupitelstvo chodil dělat "dlouhodobější obrázek" o práci zastupitelů nějaký občan Richard Novotný, o tom nikdo neví. Anebo lžete o své identitě. Ale asi těžko, když myslíte, že zastupitelé působí v radě. To byste věděl, že v radě je jich jenom 5 z 15! Zastupitelé působí v Zastupitelstvu Města Stříbra. A o působení v Radě Města Stříbra nevíte také nic, pokud nejste jejím členem, protože její zasedání stejně jako zápis z jejího jednání není veřejný a ze zápisu se nedozvíte nic o práci radních, stejně jako si neuděláte obrázek o práci všech zastupitelů, pokud nechodíte na zasedání zastupitelstva. Už se těším na pondělí, až v diskusi na zastupitelstvu vystoupí se svým diskusním příspěvkem k VE občan Richard Novotný.
19.03.2009 - 12:21:24
občan - ...ale abych jen nehaněl, tenhle článek je napsaný objektivně, jen s tou poslední větou nesouhlasím, níže vysvětlené proč..Zastupitelé to opravdu nebudou mít jednoduché, bojovat s vnitřním přesvědčením, jen pro to, aby se zalíbili hrstce občanů, kteří jsou zmanipulováni, zastrašeni a o problematice VE neví vůbec nic. Nebo se přiklonit k variantě nepopulismu a hlasovat ve prospěch přírody, ovzduší a v neposlední řadě peněz do městského rozpočtu, které ve finále můžou pomoci třeba postiženým, budováním bezbariérových projektů, či výstavbě bazénu, nebo zkvalitnění života ve městě a okolí..Možností je mnoho..Přeji šťastnou ruku při hlasování..
19.03.2009 - 10:42:33
občan - No jo, pepo, zasmál jsem se vašemu ostrovtipu, mno, ale teď vážně: Víte, já si o zastupitelích dělám dlouhodobější obrázek, založený na delším časovém úseku jejich působení v radě města..Kdybych je měl odsoudit jen na základě jednoho rozhodnutí, o kterém ani vy nevíte které je správné, to bych byl špatný volič...Pokud k tomu občany nabádáte, pak jste demagog..Pokud zastupitel např. rok pracuje dobře, dělá toho hodně pro město a pak třeba odsouhlasí VE, protože je pro ekologii, bude u vás samozřejmně špatný. Ten zastupitel, který dělá celý rok h***o, a pak bude populisticky proti VE, ten bude samozřejmně nejlepší, toho budete volit..Podejte si ruku s Bojdou, vy si budete notovat..
18.03.2009 - 22:14:38
pepa - Tfuj, no to se mi ulevilo, já už měl strach, že občanovi Richardu Novotnému, tak se snad jmenuje ten pán, který tak neurvale napadá naše sousedy z Těchlovic, Otročína a Záchlumí a všechny, kteří si dovolí mít vlastní názor, ustřihli internet. To by byla pro tyto diskuse skutečně obrovská ztráta. Ale hlavně aby se občan přišel v pondělí podívat na zastupitelstvo, aby věděl, koho bude v příštích volbách volit!!!
18.03.2009 - 20:39:51
občan - Tak ta poslední věta mi vyzněla jako: kdo bude volit pro, ten je špatný a toho už příště nevolte! ....no hezký, nestrannost tohoto webu dostala na frak, je vidět, ke komu šéfredaktor patří..Tak ještě cenzuru příznivců VE a je to dokonalý..tenhle web spěje do žumpy..Možná by chtělo spíš vyměnit komunistu, který psal tenhle článek..
18.03.2009 - 19:41:05
JiriBojda - Pane Schreiere já věřím že ČEZu se tento projekt vyplatí v každém případě.Ale po pravdě řečeno to mě až tak netrápí.Článek jsme stáhl ze stránek pro-vetrniky.cz,aby nebyl napadán zdroj informací...a ejhle ne všechno okolo VE je tak pozitivní,jak jste dosud tvrdili.A upřímně pro mě mají větší váhu měření (mnohaleté) od ČHMI (lidé "z oboru") než Vaše terénní měření.Narušení krajinného rázu se nepozdává i lidem,kteří jsou s projktem seznámení zběžně a ty ptáky ani nebudu komentovat.Je to hezký článek a pro projekt na Stříbrsku vůbec ne pozitivní.S pozdravem J.Bojda
18.03.2009 - 15:48:13
M.Schreier - Dovolte ještě jednu osobní poznámku. Od pátku do neděle jsem chodil po Krušných horách. Má cesta vedla i kolem trojice větrných elektráren pod Vrchem tří pánů (typ Enercon E-70, výška osy rotoru 85 m, průměr rotoru 70 m, inst. výkon 2 MW). Musím přiznat, že i mě překvapilo, jak jsou místní lidé s "větrníky" po pouhých 2,5 letech provozu sžití. Elektrárny jsou jim v podstatě lhostejné. Připojím jen faktickou poznámku - vzdálenost od elektráren k nejbližšímu obydlenému stavení obce Nové Město činí cca 600 metrů (nikoli tedy za vlasy přitažené požadavky 2-3 km). Nikdo si nestěžuje na hluk, infrazvuk ani na mrtvé opeřence. Pod elektrárnami jsou pouze tabulky s upozorněním na odletující led. Martin Schreier
18.03.2009 - 14:37:52
M.Schreier - Pane Bojdo, díky za neocenitelnou pomoc při argumentaci. Vidíte, že i kolega Sobotka ví, že projekt se nám musí ekonomicky vyplatit, tj. stojící elektrárny se zastavenými vrtulemi by nám asi skutečně byly k ničemu. Ještě na vysvětlenou: zmiňované výborné parametry projektu = kombinace dostatečného větrného proudění a velmi dobrých možností připojení do sítě. Tyto podmínky jsou u Stříbra podle našich pznatků splněny. S pozdravem Martin Schreier
18.03.2009 - 13:46:56
jiribojda - 9.1.2009 Mladá fronta DNES str. 3 Kraj Plzeňský, (pp) Stříbro - Souhlas místních obyvatel není to jediné, co ČEZ považuje za nutný předpoklad k tomu, aby ve Stříbře postavila větrný park. „Samozřejmě se nám musí stavba ekonomicky vyplatit,“ vysvětluje mluvčí společnosti pro západní Čechy Martin Sobotka. „Projekt větrného parku v okolí Stříbra má podle našich prvních zjištění v porovnání s podmínkami v rámci celé země výborné parametry. Výhodou je dostatečné větrné proudění a velmi dobré možnosti připojení do sítě,“ pochvaluje si generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák. Odborníci v oblasti ještě sílu větru měří. Plzeňští meteorologové však mají rozdílný názor. Podle Jiřího Hostýnka, vedoucího oddělení klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni, je stavba větrné elektrárny ve Stříbře na hranici rentability. „Dlouhodobá průměrná rychlost větru je na území našeho kraje nižší, než je hranice návratnosti takové investice,“ tvrdí Hostýnek. Podle něj v Česku existují lepší oblasti pro stavbu elektráren než je Stříbrsko. „Je to například Českomoravská vysočina, oblast okolo Kladna nebo Krkonoše a Jeseníky,“ vypočítává meteorolog. Měření bude firmě k ničemu, pokud v referendu myšlenka neprojde a zastupitelé projekt odmítnou. „To je podnikatelské riziko,“ připouští Sobotka. Podle plzeňského ornitologa Romana Vacíka mohou sto metrů vysoké větrníky představovat smrtelné nebezpečí pro kolem poletující ptáky. Vedení kraje nechává rozhodnutí na místních. „Nejsem proti tomu, ale ať rozhodnou lidé, kteří tam bydlí,“ říká Petr Smutný, radní kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství. Rozporuplné pocity vzbuzuje projekt u představitelů ekologických organizací. Myšlenka stavby větrných elektráren je ekologům blízká, ale umístěním u Stříbra si jisti nejsou. „Projekt neznám detailně, ale určitě jsou v Plzeňském kraji místa, kde by větrníky působily méně rušivým dojmem,“ prohlašuje Jan Rovenský z hnutí Greenpeace. Podle něj by ideálním místem byla lokalita na rozhraní Plzeňského a Karlovarského kraje, kde stojí Krašovský vysílač. „Ten by zůstal určitě vyšší než větrníky,“ doplňuje Jan Rovenský.



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro