Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Záměr výstavby větrných elektráren pokračuje


Aktualizováno! Neplatné referendum ovlivnilo hlasování.

V pondělí 26. ledna 2009 byli zastupitelé seznámeni s výsledkem referenda, tedy s tím, že referendum je ve smyslu zákona neplatné kvůli malé účasti a není pro zastupitele ani závazné. Protože obě strany, tedy ČEZ i odpůrci výstavby, požadovaly, aby se na pondělním zastupitelstvu s konečnou platností rozhodlo, nechal starosta hlasovat.

Výsledek hlasování byl 6:6, jeden zastupitel se zdržel a dva zastupitelé nehlasovali. Protože ke schválení jedné z variant bylo potřeba 8 platných hlasů, je výsledek, jakoby se vůbec nehlasovalo a zůstává v platnosti původní schválený záměr výstavby.

Zastupitelstvu v diskusi před hlasováním byla předložena petice občanů Záchlumí, kteří v ní protestují proti výstavbě větrných elektráren v těsné blízkosti Záchlumí.

Další informace k výstavbě větrných elektráren najdete na úvodní stránce vlevo po kliknutí na "Referendum".



Dne 28.01.2009:Ing. Josef Hrábek #RF#


16.11.2009 - 16:52:12
cože?! - Tak a teď mi řekněte, proč se větrníky řešily tak dlouho a sluneční kolektory nikdo neřešil?! Nikdo se neptaL... No radost pohledět. ČEZ vadil, ale nějakej německej podnikatel?! No paráda, ocelový předměstí jako FÍK!!!
20.02.2009 - 16:24:12
občan - Pane Bojda, já s vámi nediskutuji, nýbrž vás léčím..Paranoia je nemoc duše, musí se léčit. To víte, v životě se budete ještě hodně setkávat s lidmi, kteří nebudou hrát vaší hru s podsouváním polopravd, zkreslováním faktů, servírování hloupostí a katastrofických vizí. Vy a vaše stádečko by jste byli krásným soustem pro jehovisty..ti mají také vymytý mozek a věŕí každé kravině, kterou jim nalejou do hlavy. Dejte se k nim a vemte si s sebou celou tu "mezinárodní organizaci odpůrců VE. To bude šoustíčko pro parcifala. Ano, hloupých lidí je opravdu hodně, ne jen v čechách..
20.02.2009 - 16:23:17
JiriBojda - Pane Schreiere větrníkům se nebráníme jen u nás v Česku.Zrovna EPAW je toho důkaz.Nejsme chytřejší,jen máme možnost se poučit z chyb jinde a nelámat věci přes koleno.Jinak já na VE nevidím jen to černé...jsou černobílé...vy prezentujete bílé,já černé...řekněme rovnováha informací :o) .S pozdravem J.Bojda
20.02.2009 - 10:15:53
Martin Schreier - Dobrý den, pane Bojdo, namísto nekončící série odkazů nabídnu jeden jediný http://www.csve.cz/index.php?pid=902&lang=1 Je to kompexní rozcestník k informacím o větrné energii (nejen jednostranně zaměřené argumenty proti). Vy ale především lidé, kteří nekriticky nepřijmou jen katastrofické vize tu najdou samozřejmě stránky výrobců a provozovatelů, ale také odkazy na časopisy, infoservery, ekologické organizace, instituce, info o měření větru a zařízeních s vazbou na větrnou energii. Jinak je chvályhodné, že problematiku větrné energie pojímáte v globálnějších souvislostech (viz. zmínka aktivit EPAW). Je proto dobré zopakovat, že větrné elektrárny nejsou výmysl České republiky ani ČEZu. Okolo tisíce a více megawatt instalovaného výkonu ve větru už má dnes 12 členských zemí EU a další své zpoždění rychle dohánějí. Zřejmě jsme tady v ČR podle Vás o něco chytřejší než oni, když se větrným elektrárnám bráníme. S pozdravem Martin Schreier
19.02.2009 - 19:26:27
JiriBojda - http://www.ospohoda.webnode.cz/products/european-platform-against-windfarms/
19.02.2009 - 19:26:15
JiriBojda - A už je to i v překladu: http://www.ospohoda.webnode.cz/products/european-platform-against-windfarms/
19.02.2009 - 19:22:41
JiriBojda - http://www.epaw.org/ mezinárodní organizace proti VE...spousty oveček :o)))
19.02.2009 - 19:21:48
JiriBojda - http://www.epaw.org/
19.02.2009 - 19:16:48
JiriBojda - Pane Hrábek nechte ho plkat,diskuzi s ním už vzdali všichni,kteří to zkusili...nemá to smysl.Prostě konflitkní typ.Ale děkuji za zastání :o) J.B.
18.02.2009 - 16:33:02
občan - Mě jen štve, že p. Bojda tady nenechá nikoho napsat nic pozitivního o VE a hned to obrací..to je nemoc..já negativa VE uznávám, ale jen ty opravdové, p. Bojda zveličuje každou prkotinu (teď má na paškálu poziční světla) a nadělá okolo toho tolik kraválu..Co, pane Bojdo, co ta bílá barva větrníků..tu jsme ještě nepřetřásali..ta řeže do očí, co? ..to je děs, koukat se na tu pronikavou bílou..to by jeden oslepl..a do toho to strašné bzzn..no to je vrchol....ten strašný hluk kanceláře..to se nedá vydržet..Pan Bojda by si měl uvědomit, kde jsou hranice, on už zdravý úsudek ztratil, ale proč s tím pořád otravuje ostatní?
18.02.2009 - 16:22:16
občan - ...a jak tenhle váš příspěvek souvisí s větrnýma elektrárnama? ..začněte u sebe, pane pepo..
18.02.2009 - 11:36:21
pepa - Podle sebe soudím tebe. Doplním neznámé: Občan Richard Novotný podle sebe soudí pana Bojdu a případně další diskutující. Ale to už dávno není diskuse o tom, zda větrné elektrárny u Stříbra ano či ne.
16.02.2009 - 11:15:19
občan - Pane Bojda, věřím, že dostáváte hodně mailů..jen vy si filtrujete ty negativní a ty pozitivní končí rovnou v koši..Vy už jste s tou svojí nemocí proti VE v takovém stadiu, že vás jakákoliv pozitivní informace urazí..Kdokoliv napíše něco pozitivního, hned se vyrojíte se svými negativizmy..Připusťe si, že VE mají i pozitivní stránky, jsou přínosem pro ovzduší a jste vyléčen. Neberte si jakékoliv pozitivum okolo VE jako útok na vás, to jsou fakta, pokud se tu objeví, neznamená to, že to musíte hned obrátit..Kdo si myslíte, že jste? Negativista, kterého zajímají jen negativa, pozitiva nepřipouštět, natož uznat, že? Pane Bojda..malá rada: vaše paranoia už překračuje meze zdravého úsudku..Máte všechny symptomy tohoto onemocnění, léčba by byla namístě.
16.02.2009 - 10:38:26
Martin Schreier - Dobrý den, pane Bojdo, v tomto případě nemusíte věřit ČEZu, jelikož provozovatelem větrných elektráren u Pavlova je společnost APB Plzeň (ověřit si to můžete mj. na stránkách České společnosti pro větrnou energii www.csve.cz). Zároveň děkuji za přiloženou stížnost. Rád bych se jen poprosil o doplnění data jejího podání. Úplně nakonec pár postřehů k Wikipedii - ano, sám ji také využívám, ale spíše jako rozcestník k ověřenějším a zaručenějším informacím. Je obecně známo, že tuto encyklopedii "krmí" daty sami uživatelé internetu. To jí dává na jednu stranu možnost disponovat obrovským objemem dat, na druhou stranu však také riskovat velmi často nepřesnosti, faktické chyby, atd., které už bohužel nikdo neopravuje. Jen prvním pohledem musím opravit údaj o instalovaném výkonu větrných elektráren v ČR (aktuálně činí 150 MW), hodně zavádějící je také cifra o průměrné účinnosti. Jednoduchá matematika říká, že pokud v portfoliu převažují starší stroje, bude celková průměrná efektivita strojů nižší. Čím obsáhlejší je portfolio strojů s převažujícími staršími elektrárnami s nižší účinností (což je např. přiklad Německa), tím je samozřejmě průměrná účinnost nižší. U nás máme výhodu, že v ČR je cca 100 větrných elektráren, takže s každým dalším postaveným novým typem (instalovaný výkon 2-3 MW a účinnost 26-30 %) se samozřejmě rychle dostáváme k optimálním číslům. S díky a pozdravem Martin Schreier
15.02.2009 - 17:53:30
JiriBojda - pro i proti...pardon
15.02.2009 - 17:53:07
JiriBojda - Jsou tam argumenty pro o proti....stačí si jen vybrat,čemu víc věříte...pak už vás jen roztřídí soudce na moudré a ovce :o).....J.B.
15.02.2009 - 17:50:51
JiriBojda - http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Btrn%C3%A1_energie
15.02.2009 - 16:41:53
JiriBojda - Pane Schreiere a zase věřím víc "postiženým" než ČEZu...mě takových zpráv chodí na email několik denně.Na pana Novotného už nemíním reagovat,je to ...,ale Vám musím trochu oponovat.Já vím Vaše nejmodernější stroje...zatím Vám nic nebrání je stavět...ve Stříbře. S pozdravem J.B.
15.02.2009 - 16:37:13
JiriBojda - Úřad pro civilní letectví Letiště Ruzyně 160 08 Praha 6 podatelna@caa.cz Věc: Stížnost a upozornění na potencionální nebezpečí větrných elektráren pro leteckou dopravu a pozemní komunikace. Pavlov u Stonařova, kraj Vysočina Katastrofální odletující námraza z větrných elektráren v Pavlově, která byla zdokumentována v minulých dnech, není nebezpečím jenom pro pohyb osob a dopravu na zemi, ale je vážným nebezpečím pro leteckou dopravu. Katapultovaná námraza je schopna vystoupat do značných výšek nad nejvyšší bod vztyčeného listu vrtule a je nebezpečím zejména pro malá letadla. Nalezené odlety na zemi jsou dokumentovány do vzdálenosti 150 až 200m od stožáru, což je zhruba dvojnásobek průměru vrtule. Obdobné to je patrně i do výšky, takže námraza odlétává asi 200-300m vysoko od země. K odletování námrazy dochází velmi často, menší kousky odletující námrazy je možno spatřit při teplotách pod bodem mrazu nebo kolem nuly téměř nepřetržitě. Dále bezpečnostní osvětlení na stožárech větrných elektráren (ve dne bílé pulzující a v noci červené světlo) nefunguje správně a spolehlivě a větrné elektrárny se pak stávají potencionálním nebezpečím pro střet s leteckou dopravu pro svoji špatnou viditelnost nebo oslnění pilotů. Je zaznamenáváno,že v nočních hodinách, kdy má svítit ztlumené červené světlo, jsou některé elektrárny osvětleny celou noc blikajícím denním osvětlením. Toto světlo je v nočních hodinách velmi výrazné, ve své stometrové výšce funguje jako maják a bylo následně jinými svědky velmi zřetelně pozorováno na vzdálenost cca 20 kilometrů. Světlo bylo svoji intenzitou a náhlým pravidelným rozsvěcováním v noční době velmi nepříjemné a na pohled bolestivé pro oči a rušilo noční klid obyvatel. Toto světlo ozařovalo celou pláň v okolí větrných elektráren na několik kilometrů. Světlo bylo obtěžující pro občany a rušivé pro zvěř. Špatná funkce osvětlení byla nebezpečím i pro řidiče na veřejných komunikacích, které jsou blízko a to ve všech směrech do okruhu asi 4 kilometrů, kde způsobovala silné oslnění. Pro leteckou dopravu byla taktéž z důvodu oslňujícího efektu nebezpečná. Na videozáznamu je vidět, jak špatně toto zařízení funguje. Dvě elektrárny ze čtyř nebyly ve dne osvětleny vůbec. Na dalším videozáznamu jsou 2 elektrárny ve dne osvětleny pulzujícím bílým osvětlením a zároveň dvě nočním červeným osvětlením. Připadá vám výše popsaná funkce světel, které mají zabránit havárii, bezpečná a spolehlivá? Prosil bych vás o prozkoumání této problematiky a zpřísnění pravidel pro umísťování, povolování a provozování větrných elektráren. Přílohy: 4x videozáznam Děkuji, 12/2007 J. Novák, Brtnice
13.02.2009 - 20:06:04
občan - ...Tak na Jihlavsku jsou asi o něco inteligentnější lidé, když ví, že při námraze se větrná elektrárna sama odstaví..Je zajímavé, že to ví i projíždějí řidiči.. Pan Bojda to neví a to se, dle svých slov, aktivně zajímá o problematiku větrných elektráren už cca půl roku..Z toho vyplývá jen jedno: ví to moc dobře a přesto používá odlétající námrazu, jako jeden z jeho " standardních" "argumentů" proti..Takže buď vědomě lže, nebo to po půl roce shánění informací o VE neví..otázkou ovšem zůstává, co je horší..Pokud to neví, jeho aktivity se ubírají do mezí amatérismu, tudíž takový člověk nemá co psát veřejně články proti VE. Nebo to ví, tudíž vědomě manipuluje s fakty, což je pravděpodobnější..Když si představím, Ze takovéto informace mají otročínsko- těchlovičtí, no potěš..podle dosavadních ohlasů věŕí všemu, co se jim naservíruje pod nos, tak je mi jasné, proč je to tak, jak to je..nejhorší je lidská hloupost spojená s neinformovaností..
13.02.2009 - 11:59:34
Martin Schreier - Dobrý den, ještě na vysvětlenou, jak reaguje dálkově řízená elektrárna, přikládám text z dnešního regionálního tisku: Větrníky u Pavlova vypínají, 13.2.2009, Jihlavský deník, str. 3, Zpravodajství - Jihlavsko (lí), Pavlov/ Větrné elektrárny u Pavlova se v těchto dnech zastavují. Projíždějící řidiči to přičítají námraze na lopatkách, jež automaticky elektrárnu odstaví. „Příčinou není námraza, ale garanční prohlídky. Zařízení, které elektrárnu vypíná, aby námraza neohrožovala okolí pádem ledových bloků, stále funguje,“ upřesnil včera manažer provozovatele Radomil Mokriš. Region| Vysočina
08.02.2009 - 17:19:29
občan - Když p. Bojda napíše, že jsem šašek, tak je to také "standartní"? Říká vám něco pojem "na věchny stejný metr"? Asi ne..Kdyžtak by jste mě mohl začít cenzurovat.."Tenhle názor se mi nelíbí, ten smažu.." :DDD
08.02.2009 - 17:12:24
občan - Pane Hrábek, o jaké "standartní argumentaci " hovoříte? Kdyžtak mi napište nějaké "standartní", vámi schválené věty, já je budu používat..Jestli myslíte tou "standartní" argumentací věty typu: na větrnou elektrárnu zaútočilo ufo, tak se omlouvám, takového "standartu" se zřeknu. Nebo mám používat "standart" p. Bojdy? ..hořící větrníky?...Za komunismu bylo všechno "standartní", za doba je už naštěstí za námi, i když v hlavách některých se zaryla hodně hluboko a nechce ven, že?
08.02.2009 - 16:57:26
pepa - Občane Richarde Novotný, jediné, co jste si z mé dobře míněné rady vzal, bylo to, že jste zveřejnil svoji totožnost. Jak jinak si mám vysvětlit, že Vám nestačí standardní argumentace a neustále se snižujete k napadání ostatních diskutujících. Takže buď jste si svoje diskusní příspěvky po sobě nepřečetl za neustálého si opakování starého známého "Podle sebe soudím tebe" a pokud ano a nezabralo to, tak Vám doporučuji navštívit odborníka. S přáním brzkého uzdravení Ing. Josef Hrábek.
08.02.2009 - 16:55:03
občan - Pozor, kdyby zde chtěl někdo hledat informace, tak varování: Šéfredaktor čerpá informace o VE na bulvárním webu novinky.cz... a kdo by chtěl diskutovat, tak rada: nepište zde, že větrné elektrárny nezamořují ovzduší, jejich úhlavní nepřítel Bojda vás bude mít za šaška. Za inteligentní bude považovat lidi, kteří si nechají vymýt mozek, nechají se vmanipulovat tam, kam chce on, a hlavně jedinný "dobrý svazák" je ten, kdo je proti VE..
08.02.2009 - 15:12:24
občan - Pane Bojdo, tohle bylo ještě ubožejší, než před tím..:DDD
08.02.2009 - 15:11:08
občan - P.S.: Nejsem ekolog, jen nechci přihlížet lžím, manipulováním, zpátečnictví a nesmyslné, neúčelné konzervativnosti. Ano, poku se lidé vyjádřili proti VE, zvítězila lidská hloupost, protože řezat si pod sebou větev, je hloupé. Tečka
08.02.2009 - 15:04:44
jiribojda - Pane Richarde já nikoho nejmenoval...ozvala se potrefená husa,že? :o) článek o ufo nebyl můj,ale byla to hezká kuriozita...sbohem šašku J.B.
08.02.2009 - 15:04:15
občan - Ne, to byla jen reakce na to, že jste se kasal, že používáte mozek. To bylo doporučení, aby jste ho používal. Ten odkaz byl trapný pokus, jak ještě víc pošpinit VE. To co nestačil udělat Bojda, jste dorazil vy a vaším ufo. Jen jste dokázal, jaké info si o VE scháníte..Teď to nezamlouvejte. Nenapadejte jiné, za nepoužívání mozku a sám ho používejte..Neshazujte tenhle web, myslím, že kdo čte bulvár si toto mohl přečíst v tištěných periodikách, nebyl důvod, dávat to sem..Vaše obhajoba o ulehčení situace neobstojí, vzhledem k tomu, že jste odpůrce. Od vás to vyznělo právě naopak, ale to by inteligentní lidé měli vědět..to vám nemusím říkat, přeci..:DDDDD
08.02.2009 - 14:46:03
pepa - Občane Richarde Novotný, ve svém diskusním příspěvku píšete "...pokud zde VE nebudou, zvítězila lidská hloupost ...". Takže pokud to chápu dobře, tak jestliže některý orgán statní správy dá VE stopku, tak "...zvítězila lidská hloupost ...". Pokud VE projdou až k hlasování v zastupitelstvu a jejich výstavba neprojde, tak "...zvítězila lidská hloupost ..." v zastupitelstvu. Ale ti zastupitelé byli demokraticky zvoleni! Pokud by tedy v zastupitelstvu "...zvítězila lidská hloupost ...", tak by "...zvítězila lidská hloupost ..." i mezi těmi, kteří se podíleli na zvolení současného zastupitelstva. Pokud ale dojde na hlasování v zastupitelstvu, tak ať bude rozhodnutí jakékoliv, bude demokratické a bude jedno, zda se to někomu líbí nebo ne. Když Vám tak leží na srdci ekologie, mám k Vám pár otázek: Chodíte na jednání zastupitelstva? Chodíte volit? Najdeme Vás na nějaké kandidátce? Jste v nějakém ekologickém sdružení? Co kromě sezení u počítače a psaní do diskuzí na internetu děláte opravdu pro ekologii?
08.02.2009 - 13:53:52
pepa - Občane Richarde Novotný, stribro.cz je veřejný web, na který si může dát kdo chce, co chce, pokud to nepřekračuje zákon a dodržuje pravidla slušného chování - Vám by asi prospělo si je už konečně přečíst. Jinak je to další příklad Vaší demagogie a hraní se se slovíčky. Já jsem sem žádný článek o ufonech nedal, dal jsem sem pouze ODKAZ na článek o UFO, tedy o létajícím objektu, který se nepodačilo identifikovat. Aso moc koukáte na sci-fi. Ve vztahu k právě končícímu referendu o VE mi to připadalo jako odlehčení. Pokud napadáte to, že to bylo v době, kdy ještě referendum neskončilo, tak si povšimněte, co je napsáno u článku: "Vydáno dne 09.01.2009 v 18:12". Vázně si myslíte, že těch několik čtenářů, kteří si to do 20:00, kdy referendum končilo, přečetlo, se hned rychle obléklo a běželo hlasovat proti?
08.02.2009 - 13:43:40
občan - Máte pravdu, Bojdo...VE neznečišťují...to je opravdu "směšné, povrchní, melodramatické". Vaše fotky, články o ufo, a pod. nejsou povrchní, dramatické, směšné...Zoufalý komentář, od zoufalce, kterému došly argumenty..Jděte se zahrabat, Bojdo..nereagujte už..:DDDD
08.02.2009 - 12:44:08
JiriBojda - Jak melodramatické...jak zanícené...jak povrchní...jak směšné... :o) J.B.
08.02.2009 - 01:59:05
občan - Už neodpovídejte, pane Bojda..dík..vyplýtval jsem na vás dost energie... zbytečně..Měl bych raději oslovit moudřejší živé tvory, ne parazity, těm je to jedno, když se mají momentálně dobře..Na závěr si neodpustím: Pane inženýre Hrábku,v jiné diskuzi píšete, abych se zamyslel..tak se prosím zamyslete i vy...tvrdíte, že se snažíte používat mozek, tak ho prosím používejte a nedávejte sem články o ufonech..myslím, že to bylo pod vaši úroveň... Předpokládám, že titul ing. představuje určitou míru inteligence, neshazujte se takhle, a s tím i celý tento web..tak tedy prosím používejte ten mozek a nemluvte jen o tom, ano?..:) S pozdravem R.N.
08.02.2009 - 01:00:38
občan - Každé mé tvrzení můžete zpochybnit, to je pravda...jen jedno nemůžete: z větrné elektrárny nečouhá komín, chrlící tuny jedů do atmosféry..Větrná elektrárna využívá jako energii vítr, je zadarmo a je ho tu spoustu. Jen jej chytit a chytře využít...jak jednoduché!....jednoduché?...vlastně...ne..díky takovým jako vy, ne..bohužel pro tu část lidstva, která už to pochopila, ne......
07.02.2009 - 19:34:48
JiriBojda - Máte pravdu nemá to smysl.Moji příbuzní bydlí v Mostě a kdybych měl pocit,že jim pomůže šest větrníků u Stříbra, budu mlčet.Ale znečišťování nejsou jen tepelné elektrárny,které navíc zpívají píseň na rozloučenou a pokud to nevidíte,tak jste slepý.Zamezte používání aut,topení vším možným,podpořte třídění odpadu,domluvte největším znečišťovatelům světa a já přestanu tvrdit,že VE u Stříbra je taková kapka v moři,že je zbytečná a navíc proti přání lidí.Mějte svůj názor,nikomu jsem ho neupřel a mě nechte můj,napadáte mě a divíte se ,že se mi to nelíbí.Máte klapky na očích a vidíte jen svoje VE a nic okolo.Ekologické projekty u nás budou,fotovoltaika lidem nevadí a ekologická je stejně jako VE.Takže kdo strká hlavu do písku jste vy.Nejste jediný kdo se za stavbu VE postavil,jste ovšem jediný,kdo je sprostý.Pokud jste natolik ekolog jak tady předvádíte založte sdružení a začněte se ekologií zabývat celosvětově...pak vaše napadání bude mít smysl.Jinak jsou vaše řeči o rakovině jen "výkřik do tmy".Jako zatím vše co jste předvedl.A pokud čtete ten samý internet jako já,jak víte že zrovna to co jste si přečetl je pravda?Ta vaše pravda je jen váš názor a ten prostě nemusí sdílet všichni.Až to pochopíte,budete sám nad sebou mlátit hlavou o zeď.Sbohem J.B.
07.02.2009 - 19:06:47
občan - Ukončíme to, nemá to smysl. Vám by musel na hlavu spadnout metrákový kus ledovce, aby jste to pochopil. Nemůžete za to, máte to prostě v genech zakódované. Máte kód parazita, který nekouká do budoucna ale jen do přítomna. Nebojte, nejste sám..:-)..Užijte si ten svůj krajinný ráz, neposkvrněný vývojem civilizace..Protože vám zaručuji, že i přes odpor zpátečníků se bude dál vyvíjet. Mohl bych sem dát článek o rakovině, smutných očí lidí po chemoterapii, rentgeny plic, zničených rakovinou, neučiním to. Lidem by to bylo jedno, pokud by se to netýkalo jich a jejich příbuzných. Vás se znečištěné ovzduší osobně nedotýká, lidí z Mostecka už ano. Tání ledovců se vás taky osobně nedotýká, neznamená to ale, že to neexistuje. Strčte hlavu do písku a dělejte, že se nic neděje. Co se týče těch vašich jen negativních informací, tak je to takhle: Kdo hledá jen negativa, najde jen negativa. Chytrý člověk si najde pravdu sám, hloupý jde s davem, jejihž vůdce jim pod nos naservíruje jen to, co on chce, aby věděli. Když se k tomu přidá strach, je vyhráno, takový lidé pak už nevidí neslyší. Vy si jim říkejte jak chcete, já jim říkám ovce. Možná jsem jedinný, který se proti tomuto postavil a vy to nestrávíte. Nesete kus viny za přibívání rakovin plic, tání ledovců a narůstání skleníkového efektu. S tím si žijte sám. Já měl snahu, aby se to změnilo, s tím můžu klidně žít. Možná to jednou pochopíte..Mějte krásný neposkvrněný výhled, svou prioritu, pro mě je priorita zdraví. Sbohem
07.02.2009 - 15:35:07
JiriBojda - O připravenosti projektu stavby VE hovoří i to,že hned poté co byl zveřejněn,bylo šest stožárů zcela vyškrtnuto.To že náš Odbor životního prostředí je proti,ale nikdo se jich do posledního zasedání zastupitelstva na nic neptal.Rovněž se nikdo neptal lidí v nejvíce dotčených obcích.To že ve schvalovacím procesu byla stavba VE omezena na katastr města Stříbra.Pokud takto vypadá dobře připravený projekt,nemůžete se divit,že se občané brání sami.Ať už peticemi,sdruženími nebo jinými.S pozdravem J.B.
07.02.2009 - 15:22:58
JiriBojda - :o) ne k tomu opravdu není co dodat vy samozvaný soudce lidu....každý kdo nesdílí váš názor je ovce a což teprve vlastní-li internet a dovolí si nepřehlédnout ty stovky stránek s negativním postojem k VE...to je teprve troufalost...jste jen hulvát.Pořád vám leží v žaludku sdružení? No dlouho tam zůstane...už jsme se zase rozrostli o několik lidí...ze Stříbra...zřejmě ovce :o).Navíc máme přihlášku do Unie pro krajinu...kvůli případné právní pomoci...to bude terpve "zlostné kopaní" :o).Pokud chcete uvažovat v horizontu 100 let je tu zas jen to jádro...ale pro vás hold VE.A už se tu jedná taky o fotovoltaice,nám jako sdružení dali vědět..co víte vy?Podle komentářů sám vidíte,že se lidé dali jak naším sdružením tak i ČEZem ovlivnit vcelku málo...a proč jsem se pustil do boje já už jsem tu psal...taky že já nejsem sdružení...prostě jste konfliktní tip a tohle bylo sousto pro vás.Článek jste nenapsal,jak taky když si i části komentářů a výrazivo musíte půjčovat.O podpis jsem vás uháněl měsíc a sám sebe jste chválil pod různými nicky...prostě šašek...jediný komu "plivu do tváře" jste vy.Křikloun,který nemá nic jiného na práci,než napadat různé články na netu.Kde vy berete čas,proč se tolik věnujete hanění lidí,kteří VE nechtějí? Měl bych začít jako vy...ne já vám nevěřím,že to děláte z přesvědčení,vy používáte svoje nadšení pro VE jako alibi...no ale to bych spadl na vaši úroveň.A to bych tedy nerad.Pořád můžete napsat ČEZu...dám vám adresu na pana Březinu...a říct jim kde okolo severního předměstí mají VE postavit,aby jste měl dobbrý výhled...většina obyvatel Záchlumí,Těchlovic a Otročína je okolo sebe nechce...takže máte jedinečnou šanci.Spokojenost na obou stranách :o)...vy své VE,my svůj krajiný ráz a klid...prostě pohoda... Moje děti nechte na starosti mě :o),radši se pořádně prohlédněte v zrcadle,jestli někde na hlavě nemáte cedulku PŘED POUŽITÍM PROTŘEPAT...J.B.
07.02.2009 - 11:59:57
občan - K tomu není co dodat, že? Mám pravdu..ta se těžko vyvrací. Já bych toto už uzavřel, s tím, že pokud zde VE nebudou, zvítězila lidská hloupost, pokud zde budou, je to malá satisfakce za to uvědomění, že jen zamořovat nelze. Větrné elektrárny nezamořují, tento fakt je NEVYVRATITELNÝ. Větší zdravotní riziko představuje volání mobilem, myslím, že toto riziko jsem ochoten podstoupit.. Možná, pane Bojdo postupem času pochopíte, že lpět na stále stejném krajinném rázu je nesmyslné. Za 200 let bude krajinný ráz úplně jiný, před 200 lety byl zcela jistě také jiný. Pro tehdejší obyvatelstvo by byl ten dnešní stejně nepřijatelný, jako pro vás ten budoucí, ale vývoj prostě nezastavíte..Nečekám, že by jste to pochopil, když to nejsou schopni pochopit i někteří politici, kteří lpí na krajinném rázu. Hranice mezi vymřením a přežitím je velice tenká, my jí už pomalu překračujeme. Nechci se dostat za bod, odkud není návratu, proto je třeba začít něco dělat. Vy to teď asi nepochopíte, když jste schopen uvažovat jen v časovém horizontu "teď", za neschopnost uvažovat v časovém horizontu 100-200 let vy nemůžete..vy máte teď starosti typu "kolik stojí máslo", nemám vám to za zlé..Parazit, který napadne a zničí hostitele taky nepřemýšlí, co bude potom..Otázkou je, jestli jsme parazité, nebo rozum používající bytosti..Ale to už jsou filozofické otázky, to se vás netýká, stejně tak některých "ing.", kteří nejsou schopni takto uvažovat..Tak snad jen : Přeju zdárné postavení domu a vašim dětem přeju pevné zdraví, vší zásluhou ho budou potřebovat, doufám že oni budou mít víc rozumu, pokud nebudou mít vaši školu..S pozdravem Richard Novotný
06.02.2009 - 13:39:18
jiribojda - :o)
06.02.2009 - 11:19:50
občan - Se "špatnou" deskou? Od kdy je čistý vzduch něco špatného? ..z toho je vidět, jak zvráceně přemýšlíte a vypadá to, že už jste těm svým lžím snad uvěřil..Ono je lepší vzít si z mých příspěvků jen něco, co se momentálně hodí a zbagatelizovat to..Přesně na tomhle je založená vaše kritika vůči VE..Nenapadám lidi z vesnic..sám mám rodiče na vesnici, tudíž vím, jak to tam chodí..většinou "jedna paní povídala"..ti lide mají informace od Vás, všichni víme jaké..Napadal jsem konkrétní lidi, kteří si neseženou informace a slepě věří první báchorce, kterou slyší. Všichni víme, že v tomhle jste zdatný manipulátor.. P. Makrlik z Těchlovic zde píše, jaký má z VE strach, ale přitom si informace nesežene..to jsem se musel pousmát, přesně o těchto lidech mluvím, vy jste v nich vyvolal strach, vaše sdružení je založené na zastrašování, to je nepřípustné a nemorální. Pokud takový člověk tupě věří Vám, aniž by se seriozně informoval, pak je to ovce, ať už je z vesnice, či města..Kdyby jste od začátku řekl: "Ano, já chci stavět dům v Těchlovicích a nechci se dívat na větrníky", nikdy bych na Vás nereagoval a chápal bych to..Ale vymýšlet pseudoekologické sdružení, používat lidi z okolních vesnic jako rukojmí, být jejich samozvaným mluvčím a za každou cenu bránit výstavbě nefér prostředky a zatajovat objektivní informace je NECHUTNÉ..Proti tomu budu vždycky..!
05.02.2009 - 14:20:59
jiribojda - Ach jo občane Richarde,jste jak zaseklý gramofon ze špatnou deskou.VE být u Stříbra mohou,můžete být spokojený vy.VE Těchlovic a Otročína a Záchlumí být nemohou,můžeme být spokojeni my (tedy ne že bychom chtěli VE u Stříbra :o)).Myslím že vaším napadáním lidí z vesnic jste nadělal víc odpůrců VE než já ze svými články :o)...takže vám děkuji a zároveň s vámi končím.J.B.
05.02.2009 - 12:15:50
občan - Pro Miroslava Makrlika: Píšete do diskuze, tudíž předpokládám, že máte internet..Co je jednoduššího, než vyhledat si objektivní informace, než jen slepě věřit zastrašování..Kolik lidí zemřelo na následky bydlení u větrných elektráren? ..Srovnejte to s výsledky úmrtí na následky rakoviny plic u nekuřáků...a kolik jich denně přibývá..Nejsem žádnej ekoaktivista, ale pokud mohu něco udělat, aby se to mě a mým dětem nestalo, tak to udělám!
05.02.2009 - 11:58:44
občan - Pane Bojdo, máte to v hlavě trochu popletené..VE tu chci pořád, nebojím se jich, i kdybych je měl u baráku..Na mě bohudík to vaše bububu neplatí.Já jsem schopen si sehnat objektivní info, nejdu s davem..:) Šel jste do opozice nefér formou, pokud neunesete kritiku a oponování, tak jste se do toho neměl pouštět. Vy dovedete diskutovat jen s lidmi, kteří vám pochlebují, pokud někdo používá tvrdou kritiku, jste v háji..Nejste na čajovém dýchánku, pustil jste se do nečisté hry, tak berte následky..Vy jen lidi strašíte, šíříte poplašné zprávy a čekáte, že se vašim lžím nikdo nepostaví? Tak tady jste narazil a pokud to neunesete, tak nereagujte. Zástupce ČEZu vás tady rozcupoval, tak už jen zlostně kopete..Podívejte se do očí lidem s rakovinou plic a řekněte jim: touto aktivitou jsem vám plivl do tváře, žádný čistý vzduch nebude!!! Pokud jsem já šašek, vy jste sobec.
05.02.2009 - 11:40:31
občan - Pro miroslav makrlík: píšeš, že o VE nemáš korektní info a hlasoval jsi samozřejmně proti, že? Takže jsi davová ovce, která jde a hlasuje proti všemu, aniž by se zajímala o podstatu svého konání..P. Bojda se otevřeně nepostavil za vás, ten se postavil jen za sebe a vás používá jako alibi...
04.02.2009 - 16:24:59
JiriBojda - Pane Novotný jste šašek.Lidi z vesnic máte za ovce.Bojujete za VE u Stříbra,když je máte mít, zase oponujete.Referendum bylo neplatné podle zákona a nemělo se k němu podle vás přihlížet,dokonce jste to přirovnával myslím k vraždě a když chceme zákonost i my, je to slovíčkaření.Víte houby jaké je moje přesvědčení a čemu věříte nebo nevěříte mě ,u vaší maličkosti,vůbec,ale vůbec nezajímá.Pořád vás štvou moje články? :o) Tak opakuji MĚL JSTE NAPSAT VLASTNÍ..ale to je na vás moc.Oponenty jsem čekal a většinou jsem si s nimi i dobře popsal...vy jste absolutní vyjímka,s vámi se dobře komunikovat nedá.Vy nejste oponent,vy jste "bača" :o).J.B.
04.02.2009 - 15:19:05
miroslav makrlik - Vzkaz pro občana¨Richarda Novotného¨ spoluObčane, myslím,že chceme všichni dýchat zdravý vzduch, ať jsou to lidi z Čezu, pan Bojda, nebo já Těchlovicko-otročínská hloupá ovečka, jak jsi mě nazval. Nevadí mi aktivity Čezu, chápu je a pomalu se smiřuju s tím, že ekologie holt neco stojí. Nechci rozebírat jestli VE mají nějaký přínos pro čisté ovzduší, nezajímá mě to, nemám dostatek info., není to můj problém/v tomto ohledu věřím Čezu, má to nejspíš nejlíp spočítaný/. Ale co mým problémem je, že nechci mít za zahradou VE, mám strach, že mě bude omezovat a obtěžovat a v krajním případě možná i vliv na zdraví/připouštim, že strach má někdy velké oči/. Ale chtěl bych vidět tebe, jak by jsi reagoval, kdyby se to mělo stavět také ve tvé blízkosti, dál by jsi kydal ten tvůj ekologickej hnuj na Těchlovicko-otročínské ovečky a pana Bojdu? Díky mu za to,že jako jeden z mála a otevřeně se postavil taky za mé obavy. V současné době mě Čez občas živí, proto jsem se nechtěl zůčastňovat debaty na toto téma,ale na tvoje ekohov.. a na urážky dopadající na Těchlovicko-otročínské ovečky se nedalo nereagovat. Myslím,že tvá obhajoba VE je kontraproduktivní. makrlík Těchlovice
04.02.2009 - 10:48:50
občan - Pane Bojda, pokud se ptáte, o co mi jde, tak připomínám, že tohle je diskuze..To jste čekal, když jste šel do této hry se zkreslováním faktů, že vám budou všichni jen pochlebovat a plácat po zádech? Víte, všichni lidé nejsou tak hloupí, aby se nechali manipulovat a mohl jste čekat, že vám bude někdo oponovat. Pokud vám ti lidé z vesnic, které tady jmenujete baští ty vaše apokalyptické vize, musíte si uvědomit, že to není obecný profil všech lidí. To jsou přesně ti třicetikorunoví lidé, s "ovčím" davovým syndromem, kteří vám zobou z ruky..urbi to vystihl dokonale. To jsou ti lidé, které si politické strany kupují za guláš, bez vlastního názoru, bez zdravého úsudku, kterým ukážete fotku větrníku v plamenech a už mají o celé věci jasno a jsou najednou velcí odborníci na VE.. Vy si je kupujete těmito lacinými fotky, ukazujícími jeden problém, který se stal a vy z toho děláte obecný pohled..Nemám rád manipulátory, vidím to denně v politice. Víte, kdyby jste to vy a ti vesničtí lidé dělali z PŘESVĚDČENÍ, beru to, ale všichni víme, že jsou v tom jiné zájmy..Prostě nevěřím tomu, že by jste obětoval tolik času a úsilí jen pro to, že vám jde tak moc o zdraví lidí v těch vesničkách, kterými se pořád oháníte..
03.02.2009 - 20:38:04
JiriBojda - do háje už zase "panu Schreierovi"...omlouvám se,budu si Vás muset dát jako zkratku,abych se nemusel pořád omlouvat...J.B.
03.02.2009 - 20:36:04
JiriBojda - Pane občane Richarde..o co vám jde? Vždyť bude po vašem.VE budou a budou u Stříbra.Nechtěl jste to celou dobu?Nebo už je to na ekologii moc blízko k vám? Dobře omlouvám se panu Sreierovi...nepsal o fotkách,psal o výjevech.Podle mě ne fantasmagorickými,ty události se staly,ale když jinak nedáte...některá slovíčka nejsou až tak důležitá.K smíchu? Máte rád přísloví,že? Tak, kdo se směje naposled,ten se směje nejlépe....J.B.
03.02.2009 - 20:17:56
JiriBojda - Ahoj Míro,já se nechci hádat,určitě ne s tebou.Jen by přišlo líto,že jsi tak kousavý.Přece jen tě beru za kamaráda,i s jiným názorem. :o))) Tou menšinou myslím lidi z Těchlovic,Otročína a Záchlumí.Ti v drtivé většině VE u svých obcí nechtějí.A zatím to nikdo nezohlednil.Jinak nic ve zlém.Měj se fajn a ahoj J.B.
03.02.2009 - 19:33:49
Urbi - Ahoj Jirko, myslel jsem že ten zuřivej bojovník je tvůj táta:o) Postavil jsem se k tomu tak, jak to vidím. Neříkám, že tomu rozumím, proto bych rozhodování - jak už jsem řekl, nechal na jiných. A pokud posuzuješ tu menšinu která se nebude bránit jen podle referenda (nevím, jaké jiné bys měl oficiální čísla), tak si nejsem jistý tím, která menšina to je. Z referenda podle mě totiž nevyplývá nic jiného, než to, že odpůrci se vyjádřili víc než ostatní, kterým to bude pravděpodobně jedno. A pokud narážíš na to, že někoho shazuju, tak to zřejmě budou ty odlétávající zmrazky apod. I když uznávám že takové psychologické přesvědčování je daleko účinější, že kdybys lidi přesvědčoval na vědecké úrovni a já bych (pokud bych měl stejný záměr)postupoval stejně, tak z mého současného pohledu mi to přijde hloupé. To je výhoda opozice - stačí jen kritizovat a lidi pro tebe kvůli darovaným 30Kč na poplatcích udělají nemožné:o) To neber doslova a už se nehádej, stejně by to bylo nekonečné. Každý to prostě vidíme jinak. čus a měj se.
03.02.2009 - 16:24:26
občan - Mimochodem, kdyby jste tu fotku nedejbože někde našel,pevně věřím, že Vy, by jste jí tam určitě dal..:DDDDDD
03.02.2009 - 16:21:11
občan - Dovolím si výňatek z věty p. Schreiera: " ....není třeba masírovat občany např. fantasmagorickými výjevy s lesy vrtulí, hořícími rotory a hejny mrtvých ptáků." ..nevidím zde slovo "fotky"..Těmi výjevy byly zřejmně myšleny ty vaše fotky hořících větrníků a to hromadné vybíjení ptactva jak se tím odpůrci pořád ohánějí..Tak jen pro pořádek, když už chcete slovíčkařit..Ale, ale, to už jste na tom s argumentama tak bídně, že se musíte uchylovat k tomuhle?..zřejmně ano..jste k smíchu, p.Bojdo, je mi vás upřímně líto :DDDDD
02.02.2009 - 19:50:00
JiriBojda - Fotky hejna mrtvých ptáků...teda škoda tu jsem nenašel :o)))
02.02.2009 - 19:46:40
JiriBojda - Dobrý den pane Schreier,čemu se zavázalo Česko jsem četl.Pořád to ale neznamená že VE budou na každém místě,který se nějaké firmě hodí.Ano měli by rozhodovat odborníci.Já se za něj nepovažuji,Ovšem ti by měli nastoupit až ve chvíli,kdy s projektem souhlasí lidé v okolí a to se tady neděje.To protlačování za každou cenu může ekologickým projektům spíše uškodit.Ale Stříbrští příznivci možná zkrátka nepřijdou.Původní záměr zněl: zastupitelstvo schvaluje společnost ČEZ Obnovitelné zdroje,s.r.o. na katastru města Stříbra výstavbu větrných elektráren. Ale Těchlovice,Milíkov,Jizerce a Otročín mají každý svoje katastrální území.Katastrálně pod Stříbro nespadají.Takže Čez může stavět VE,ale bude muset trochu překleslit umístění větrníků.Na katastrech zmiňovaných obcí být nemohou ,protože nejsou schváleny.A já doufám že ani nebudou a další hlasování zastupitelů,původní záměr úplně zruší.S pozdravem J.Bojda
02.02.2009 - 11:27:56
občan - Pokud jsem hloupý, že chci, aby si lidé uvědomili, že ničit ovzduší zplodinami nejde bez toho, aby nám to planeta jednou nevrátila i s úroky..tak se za svou "hloupost" nestydím..Lidé mají tu vlastnost, že to, co se jich bezprostředně netýká, to neřeší..Řeší to, až když je většinou pozdě. My máme jedinečnou šanci dokázat, že nejsme lhostejní k znečišťování a výsledek?..Táhněte s tím pryč my to tu nechceme..Typické..Pak se člověk s rakovinou plic obrací ke věmu drastickému, co jde, aby se zachránil a přitom je to tak jednoduché: Neznečišťující zdroje...My vzduch potřebujeme k životu a sami si ho ničíme..Řežem si pod sebou větev...říká se chytrému napověz...já tu napovídám a napovídám..na vás asi bohužel platí : do hlupáka kopni....Ten článek o číně jem sem dal záměrně, tam by potřebovali nakopat všichni.Smutné je to, že tohle nechtějí pochopit ani vzdělaní lide s titulem ing..Kdo už to má proboha vědět, když ne lidé, u kterých se předpokládá alespoň určitá dávka inteligence...vzdávám to..
02.02.2009 - 09:16:04
Martin Schreier - Dobrý den, pane Bojdo, omluva přijata, na jméně navíc nijak nelpím, jsou v životě důležitější věci :-) Máte pravdu, že 6 větrníků u Stříbra samo o sobě nic nevyřeší. Pokud bychom ale podobně pasivní přístup a argumentaci připustili, nikdy nedospějeme k vyváženějšímu energetickému mixu České republiky. Ten podle už zmiňované zprávy tzv. Pačesovy komise má do budoucna stát především na jádru, vhodně doplněném obnovitelnými zdroji. Jen připomenu, že ČR se zavázala vyrábět v roce 2020 z obnovitelných zdrojů 20 % el. energie. Ještě k diskutované odbornosti potažmo smyslu referenda. Při vší úctě - nemyslím, že by kdokoli z nás měl (kromě nepopiratelného soudu o vlivu větrníků na krajinný ráz) takové znalosti, aby mohl sám kvalifikovaně rozhodnout, zda by se stavět mělo či ne. Ani já, ani Vy, ani zastupitelé. Hlavní slovo by měli mít především odborníci dávající doporučení v procesu EIA. V posledních letech se ukazuje, že jím projdou skutečně pouze dobré projekty. Zastupitelé navíc v drtivé většině případů výstupy plynoucí z EIA respektují. Pokud je tedy projekt parku u Stříbra tak špatný, jak říkáte, není třeba masírovat občany např. fantasmagorickými výjevy s lesy vrtulí, hořícími rotory a hejny mrtvých ptáků. Nechme to na odbornících. S pozdravem Martin Schreier
01.02.2009 - 19:14:44
JiriBojda - A pane Novotný...víte co říkal Forest Gump: Pro hlupáka každý hloupý. :o) J.B.
01.02.2009 - 16:27:59
JiriBojda - A tak přeci jen občan Richard... :o)))...to je fajn nahrávat sám sobě přes dvě stránky :o))).No ale všechna čest...aspoň už jste se podepsal.Prezentuji to co se snažíme dělat...sanžíme se zabránit stavbě VE v místech kde to lidé,kterých se to nejvíc dotkne nechtějí.Myslíte že by bylo lepší prezentovat se jako příznivci a zezadu ČEZu podkopávat štafle?Na můj dům už je pozdě...já už stavební povolení mám...i když vzhledem k finanční situaci,kdoví jestli vůbec začnu stavět...Jinak chcete aby my jsme mlčeli a rozhodli odborníci...hmmm nechci se dotknout našich zastupitelů,ale pokud vím nikdo z nich není energetik z praxí přes VE...svoje informace čerpají tak jako my všichni od ČEZu,z internetu a z tisku...takže se rozhodují tak jako my,podle toho čím se nechají ovlivnit.Třeba lidé z Životního prostředí Stříbra a kraje by měli být odborníci ne? A vidíš zrovna ty jsou proti.A znovu opakuji...neboj zamořovat se nebude,sleduj zprávy...uhlí dochází.J.B.
01.02.2009 - 16:17:28
JiriBojda - Míro (teda pokud jsi Míra se kterým jsem hrával v kapele a není to jen shoda jmen) dobře se Stříbrským mluví o ekologii,když ji budou mít pěkně vzdáleno a ani všichni ve Stříbře se na to nekoukají tak pozitivně...ty větrníky u Stříbra u kasáren byli zrušeny cituji pana Schreiera "na základě respektování názorů části veřejnosti a odborníků (např. ornitologů)"...prostě dost lidí vystoupilo proti tomu aby VE byli v místech kam město může expandovat,kde se hodlají přestavovat byty a pod.A vzápětí je rozhodnuto,že Otročín,Těchlovice,Víchov a Záchlumí jsou místa ,kam můžem bez problémů VE nacpat.Jestli ti tohle nepřijde trošku divné,tak už vážně nevím.Prostě se počítá s tím ,že se menšina nebude bránit...o to víc mě překvapuje jak to komentuješ.Že jsi pro je tvůj názor,ale shazovat ostatní,kteří se snaží o opak bych od tebe nečekal...ovšem pokud jak říkám to není shoda jmen.J.B.
01.02.2009 - 12:52:03
občan - Urbi, máš pravdu, pár větrníků to nevytrhne, ale kdyby si tohle řekl každý..Jinak souhlas s tebou, referendum nemělo vůbec být, lidé jsou ovlivněni mýty, rozhodovat by o tom měli opravdoví odborníci a ne obyčejní lidé, kteří mají jen zkreslené informace, díky pseudoekologický združením, většinou negativní. O lidech jako p.Bojda si myslím své, lidská hloupost nezná mezí a proto budem zamořovat a ničit dál a dál..Richard Novotný
01.02.2009 - 12:30:46
Urbi - Já bych to nedramatizoval, stejně to (jak říkal Agent) nebude na nás a já říkám, že je to dobře. O takových věcech by měli rozhodovat lidi, kteří tomu rozumí a ne my všichni, kteří se nechají zblbnout řečma ať už pro nebo proti výstavbě. Každopádně mi připadá, že celý problém je jen v estetickém cítění při pohledu na krajinu s VE nebo bez nich. Vymlouvat se na odlétávající zmrazky nebo na hluk mi připadá dost ubohé. Auta taky bourají a dělají rámus, občas padají i letadla a čas od času něco někde shoří - máme proto všechny tyhle věci zavrhnout? Neříkám, že těch pár VE něco v ekologii vytrhne, ale pro mě lepší něco než nic. S pozdravem Miroslav Urban.
01.02.2009 - 12:22:42
občan - Dokud budou hloupí lidé, jako p.Bojda (a že jich je hodně) tak se lidstvo nikam neposune..Všem vesnickým odpůrcům a jejich vůdci Bojdovi bych doporučoval odstěhovat se sem: http://www.novinky.cz/clanek/160169-v-cine-se-rodi-stale-vic-postizenych-deti.html , tam by se jim líbilo, tam lidská hloupost jen kvete...Být národ bojdů a jiných těchlovicko-otročínských oveček, tak jsme na tom stejně..:-/...jestli teda už nejsme.....
01.02.2009 - 10:15:01
Agent - Ja se Vám všem divím, takhle si zbytečně placat jatra....Stejne to bude tak jak to rozhodnou ti nahoře a na vaše kecy se ohlížet nebudou. Jsem pro aby se stavělo.
31.01.2009 - 18:01:31
občan - Aha...takže "vy" jste ti vyvolení, kteří budou rozhodovat, a jen až "vy" nabydete pocitu, že větrníky nás spasí, tak nám to milostivě dovolíte postavit..Skvělé zjištění, pár pesimistů zamrzlých v minulém století ovlivňuje zdraví ostatních..Skvělé vyhlídky...Vám bych zprostředkoval osobní setkání dětí z okolí Mostecka postižených rakovinou..Možná by pohled do jejich očí zastínil vidinu klesající ceny nemovitosti..:-(
31.01.2009 - 17:48:26
JiriBojda - Milí příznivci stavby VE...až kolem sebe budeme kopat,dočtete se to v nějakém periodiku.Argumentů máme plné emaily,ale vy je slyšet nechcete a odpůrci už je znají.Faktem zůstává že my vás máme za spoluobčany...vy nás za blby a ovce.Až budeme mít pocit že šest větrníků u Stříbra něco vyřeší,dáme vám za pravdu.Do té doby jste pro nás několik "anonymních hlasů"...J.B.
31.01.2009 - 11:49:14
Urbi - Tak mi připadá, že odpůrcům došly argumenty a jen kolem sebe zlostně kopou - to jsem už zažil když se rádoby ekologická sdružení snažila zabránit výstavbě dálnice kolem Plzně a všichni plzeňáci pak díky takovým blbům o 5 let déle dýchali výfukové splodiny.
30.01.2009 - 16:59:36
občan - Pane Bojda, z celého srdce vám přeju, aby, až budete stavě dům v Těchlovicích, vzniklo združení, které vám bude za každou cenu bránit ve stavbě a házel vám klacky pod nohy....Protože je hodně lidí, kteří ekologické projekty chtějí, vy a vaše združení jim v tom bráníte..ještě to tady škodolibě prezentujete. Každý má právo na čistý vzduch, bránění v tomhle mi přijde nemorální..Sám vidíte, že v čechách moc míst není, když tomu každý bude despoticky bránit, nebudou nikde a to díky lidem, jako vy..Pokud se nadále bude zvyšovat počet onemocnění rakoviny plic, nesete vy a vám podobní, za to morální zodpovědnost..tečka.
30.01.2009 - 16:32:44
JiriBojda - Pane Schreier všiml jsem si,že jsem Vám v minulém komentáři nechtíc zkomolil jméno.Tak se jen omlouvám.Jinak musím říct,že Vaše potíže s hledáním míst jsou sice asi velké,ale my Vám stavbu VE u nás rozhodně neusnadníme.Budeme se dál snažit zabránit Vašemu záměru.A myslím,že to nebude jen naše sdružení,Záchlumští se také budou bránit,Odbor životního prostředí vyjádřil předběžný nesouhlas a ani naši zastupitelé nejsou zdaleka všichni pro.Hezký víkend.J.B.
30.01.2009 - 15:12:57
Martin Schreier - Dobrý den, díky moc za názor. Určitě by bylo zajímavé, kdyby šlo větrníky stavět téměř všude. Bohužel (pro někoho i bohudík) to možné není. Ze 78 864 km2 celé České republiky je cca 72 500 km2 v podstatě už předem nevhodných kvůli nízkému větrnému potenciálu. Ze zbývajících 6 364 km2 musíte odečíst území do kterého zasahují CHKO, Národní a přírodní parky, požadavky na zřízení zvláštních ochranných pásem, území v kategorii Natura 2000, koridory velkých tažných ptáků, lesy, vojenské radary, letecké koridory a ochranná pásma letišť. Ve skutečnosti tedy mnoho nezbývá a hledání vhodných míst je těžší, než se na první pohled zdá. Bohužel... Hezký víkend Martin Schreier
30.01.2009 - 13:55:21
jiribojda - Pane Sreier já ČEZ nemám za zlý...já vím že je to firma jako každá jiná.Dokonce s panem Březinou kdykoliv se potkáme ,se pozdravíme,pohovoříme a opět se rozejdeme.Ale pravda je že Vám nevěřím :o)...u zboží dám radši na zkušenosti spotřebitelů.Pořád i přes Vaše argumenty jsem odpůrce.Pokud Vaše nejmodernější stroje dokážou při minimálním větru vyrobit takové množství energie...pak proč jsme tak vhodná oblast.Stačí jen dostatečně vysoký stožár a nej technologie a můžete stavět kdekoliv...sítí máme po republice více a nejsme jediná bezletová oblast v Česka.Jde o to ne že všude Vás vítají s otevřenou náručí...to u nás Vám kývli.Ale ne všem se to líbí.To jste čekali.Takže Vás aktivity našeho sdružení nepřekvapují.Takže o nic nejde.Aspoň jsme měli oba možnost napsat svoje názory.Já VE za domem nechci a pokud,ať jsou dostatečně vzdálené,abych neměl strach,že jsem pokusný králík.Vaše nejmodernější stroje mohou stát skoro všude...takže není důvod je postavit mezi čtyři vesnice,jejichž obyvatelé o to nestojí.S pozdravem.J.B.
30.01.2009 - 10:44:19
Martin Schreier - Ještě přidám jednu zcela horkou aktualitu z dnešního tisku: větrný park Kryštofovy Hamry loni vyrobil 94 tisíc MWh elektřiny, farma tak předstihla i největší vodní elektrárnu na Labi, Střekov, který dodal cca 80 tisíc MWh. Na každý stroj v Kryštofových Hamrech připadá v průměru 4,5 milionu kWh. Podotýkám, že pouze v předkolaudačním zkušebním provozu se všemi omezeními a riziky! Znovu kladu otázku: je velice konzervativní odhad pro zvažovaný park u Stříbra, který uváděl p. Březina z ČEZ Obnovitelné zdroje (4 - 4,5 milionu kWh na jeden stroj) nadsazený, když si uvědomíme, že půjde o ještě modernější a výkonnější stroje než stojí v K. Hamrech?
30.01.2009 - 10:31:45
Martin Schreier - Dobrý den, pane Bojdo, proti obecnému tvrzení o údajné technické a regulační domyšlenosti větrných elektráren stojí opakované ujištění ze strany ČEPS, že česká přenosová soustava je v tuto chvíli schopna "obsloužit" 500 MW instaloaného výkonu ve větru a po dílčích úpravách celkově 1000 MW. Opět opakuji, že v současnosti na území ČR stojí větrníky o celkovém instalovaném výkonu 145,5 MW. To jsou konkrétní čísla oproti obecným tvrzením - tak to bylo z mé strany myšleno. Pokud tomu nevěříte, odkážu Vás na stanovisko p. Belyuše z ČEPS, které proběhlo médii, např. http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=608505. Znovu také opakuji, že občany Stříbra jsme informovali na základě statistik ERÚ, že průměrná roční využitelnost větrných elektráren v ČR je 26 %. Přesvědčit se můžete např. v brožuře, která je ke stažení na http://www.pro-vetrniky.cz/cs/vizualizace-ve-ve-stribre.html. Zároveň jsme zdůrazňovali, že kombinace příznových klimatických podmínek a hlavně nových strojů, které se budou stavět za cca 3 roky (což by byl případ Stříbra), zvýší účinnost nad 30 %. Pokud nevěříte "zlému" ČEZu, opět Vás odkážu na spolehlivější zdroje - samotné výrobce nejkvalitnějších větrných elektráren na světě (www.vestas.dk, www.enercon.de, případně http://ge.ecomagination.com/site/index.html#wind). Takže o žádném ubírání efektivity nemůže být řeč. Podobně si zřejmě vykládáte snižování počtu strojů ve zvažovaném větrném parku jako slabost. Mohu znovu jen oponovat, že se tak stalo na základě respektování názorů části veřejnosti a odborníků (např. ornitologů). S pozdravem Martin Schreier
30.01.2009 - 00:40:07
občan - ..to byla nadsázka, pane Bojda..nevěřím tomu, že jste neporozuměl smyslu...píšete tady o nějakém bzzn, bzzn a přitom vám uniká samá podstata věci..vy pro samej strom, nevidíte les..to bzzn, bzzn je to nejmenší, co můžeme udělat pro sebe..lepší poslouchat bzzn bzzn, než dýchat oxid uhelnatý..co mají říkat lidé, kteří bydlí u frekventované čtyřproudé silnice..proti tomu je to vaše bzzn, bzzn rajská hudba...proboha, to jsou argumenty- bzzn, bzzn..překrásná krajina zdevastovaného vojenského cvičiště, co dál?...malicherné argumenty, hlavně abych na to nemusel koukat já, ať si to řeší příští generace, mě se to netýká, až dojde uhlí, tak ať se starají, jen co nejdál ode mě,že?..:-(
29.01.2009 - 20:01:58
JiriBojda - No vidíte pane občan a já myslel že jste ze Stříbra...a vy máte za domem uhelnou elektrárnu...tak to už chápu vaší nenávist k odpůrcům větrníků...hned bych vás na jeden z nich připojil...hold když by nefoukalo,tak by jste si posvítil petrolejkou.Co se týká vašeho nádoru...nebojte uhlí dochází...vaše děti(vnuci) už si budu svítit jadernou energií,tedy pokud ČEZ přestane plýtvat i našimi penězi na "ekologické" projekty alá VE ve Stříbře a radši těch 6x90mil kč dá jihočechům za to,že je nechají dostavět Temelín...energie levná,uranu tu máme zatím dost...a o smogu se také nedá mluvit. Někdo chytřejší než vy a já mi poradil,ať na vás nereaguju,dokud nebudete dost statečný se pod svůj názor podepsat...a myslím že dobré rady by člověk měl poslechnout...takže na nesepsanou "pane nikdo". J.B.
29.01.2009 - 19:20:42
občan - Pokud si mohu vybrat, tak radši bzzn,bzzn... než kuck, kuck, kuck, kuck, kuck,...sakra, ta uhelka dneska dává, kuck, kuck, dneska je inverze, zas si nebudu moct ani otevřít okno..kuck, půjdu ven, ještě mám jeden respirátor, pak půjdu na chemoterapii, můj zhoubný nádor v plicích zas povyrostl, kuck, kuck, kuck,..děti, dneska si nehrajte venku, je inverze, není tam vidět, všude smog,kuck, kuck, ...proč tu nemám radši deset větrníků, než tuhle smradlavou uhelku....
29.01.2009 - 17:03:12
JiriBojda - Ne pane občan...to není moje lež...to je opět "lež" někoho jiného... :o)
29.01.2009 - 17:02:21
JiriBojda - Větrné elektrárny přinášejí obcím miliony. Mnozí se s nimi však nesmířili. "Jen hyzdí krajinu," říkají Ten svist samozřejmě není úplně příjemný. "Bzzn!" Kdo stojí v těsné blízkosti větrné elektrárny, má opravdu pocit, že by mu mohlo něco přistát na hlavě. "Bzzn!" "Bzzn!" Svist vzniká rázem vzduchu ve chvíli, kdy vrtule míjí ocelový sloup. Ale ze vzdálenosti pár stovek metrů už je pohled na otáčející se vrtule docela uklidňující. Ovšem jak pro koho. "Jebe to do hlavy. Pořád ten opakující se zvuk. "Bzzn!" "Bzzn!" jako když mučili vězně, když jim nechali nepřetržitě kapat vodu na hlavu," stěžuje si Jiří Hanák, vedoucí zemědělského družstva v Protivanově. Kanceláře družstva jsou opravdu otáčejícím se lopatkám nejblíže. Na první pohled to vypadá, že se jedna obří vrtule tyčí přímo za kravínem. Ale na svist si stěžují i někteří lidé v obci. "Když fouká směrem k vesnici, tak mne to budí. Mám takový divný pocit, to byste zešílel," říká Pavel Lachman z Protivanova. "Nevyspíte se jednou, dvakrát a pak musíte do práce," stěžuje si.
29.01.2009 - 16:53:56
JiriBojda - Potenciál využití větrné energie v České republice je situován do vhodných lokalit s rychlostí větru vyšší než 5 m/s. Tyto lokality jsou zpravidla situovány v příhraničních horských oblastech, kde je případný další rozvoj omezen požadavky na ochranu přírody a svůj vliv mají i nepříznivé sezónní klimatické podmínky. úryvek ze stránky České agentury pro obnovitelné zdroje.Je tam i mapka...ale je to jen pro ty,kteří tuto agenturu nebudou považovat za lháře :o)))
29.01.2009 - 16:28:20
JiriBojda - A pane Schreier začínáte nějak ubírat...začínal jste s procenty využitelnosti hodně přes třicet a už jste na dvacetišesti...možná ještě uberete,ne ? :o) ,už to začíná být jako s počtem větrníků u nás...kdo chce třináct,třináct nikdo...tak kdo chce sedum až deset.... J.B.
29.01.2009 - 16:25:35
JiriBojda - Pane Schreier to "obecné tvrzení" je názor vedoucí dispečinku ČEPS Jaroslava Vršeckého...já možná nejsem odborník na VE...a myslím že ani Vy ne...ale ten pán bude vědět o čem mluví....J.B.
29.01.2009 - 16:22:15
JiriBojda - Ne všichni v Německu souhlasí s VE...nejsou mrtví...ale ani hlupáci...J.B.
29.01.2009 - 16:21:18
JiriBojda - Darmstadtský manifest Vytvořen 1. září 1998 německými univerzitními profesory Shrnutí: Vytvořen 1. září 1998 iniciativní skupinou a podepsalo jej více než 100 německých univerzitních profesorů, Darmstadtský manifest požaduje odvolání všech přímých a nepřímých subvencí určených pro větrnou energetiku v Německu, aby využívání větrné energie bylo zastaveno. Manifest prohlašuje, že využití energie větru podporuje technologii, která nemá podstatný význam pro účely dodávek energie, úspor zdrojů a ochranu klimatu. Peníze by mohly být dány k daleko účinnějšímu využití ve zvýšení efektivity elektráren, v zajišťování efektivní spotřeby energie a ve financování vědeckého výzkumu základních principů energetiky. Darmstadtský manifest je určen zvláště politikům, environmentálním organizacím a médiím.
29.01.2009 - 15:24:42
občan - Pan Schreier docela trpělivě vyvrací "argumenty" pana Bojdy a já jen vždycky čekám, s čím novým zas p. Bojda vyrukuje..už vám toho moc nezbývá, p. Bojdo..za chvíli se budete muset uchýlit k starému dobrému krajinnému rázu, to vždycky zabere..:)..mimochodem, pokud to byl překlep, tak ok, ale v tom případě by jste měl opravit váš článek na stříbro.net, protože ten je plný "překlepů"..:)
29.01.2009 - 15:14:40
občan - Proboha..v německu 24 000 Mw z VE!!...tam už musí být všichni přeci mrtví!!!..ne, vážně..jsou sned v okolních vyspělejších státech hloupí lidé?..asi ano, protože hojně využívají větrnou energii, která je tak strašně škodlivá..proč si v DE, AUS, Denmark lidé tak škodí?..proč si všichni kazí krajinný ráz?..jsou hloupí, my si pěce nenecháme narušit vojenské cvičiště nějakými "monstry"..:)..někdy mi připadá to malé čecháčství fakt k smíchu, proti všemu protestovat, to ano, ale něco udělat pro ekologii..jsme fakt asi národ švejků..
29.01.2009 - 09:05:22
Martin Schreier - Dobrý den, ještě jednou k datům o větrné farmě v Kryštofových Hamrech. Údaje jsou pouze za období únor-srpen 2008 (tj. se započtením slabých letních měsíců a naopak bez pozitivního vlivu silného podzimu a začátku zimy). Opakuji, že si dovolím předpovědět, že celoroční čísla tam bohatě překročí 30 % => takové výstupy charakterizují dnes větrné elektrárny postavené v lokalitě s vynikajícími podmínkami. Nikdy jsme netvrdili, že Stříbro je z hlediska větrného potenciálu vhodnější lokalita než Kryštofovy Hamry. V našich materiálech jsme občany informovali, že "...v ČR nově stavěné moderní stroje s většimi rotory a vyššími stožáry dosahují podle údajů ERÚ průměrné roční využitelnosti 26 %". Opět si dovolím předpovědět, že pokud nové typy větrníků u Stříbra vyrostou, zcela jistě tohoto čísla dosáhnout. Co se týče výběru ze zprávy p. Velka, data si každý může vykládat po svém, což také činíte. Těžko ale budete rozcupovávat jasné závěry, které tato zpráva činí o fungování prvního skutečně velkého větrného projektu v ČR: 1. Farma se chová tak, že o ní nikdo neví (tj. žádný hluk, infrazvuky, stroboskopické efekty, odlétávající led a další "oblíbené" strašáky k matení lidí), 2. fungování a regulace dodávky do sítě je u nových strojů na výborné úrovni => srovnejte s obecným tvrzením, že "...nejsou VE technicky a regulačně domyšlené". Ještě douška ke strašení black-outy způsobenými masou severoněmeckých větrných elektráren. Ve Spolkové republice je v současnosti hodně přes 24 000 MW instalovaného výkonu. V ČR momentálně necelých 150 MW, a předpokládá se, že toto číslo se v budoucnu dotkne cca 1000 MW. To by pro připravenou soustavu skutečně neměl být problém. S pozdravem Martin Schreier, ČEZ
29.01.2009 - 07:36:57
jiribojda - Pane ada fotovoltaická elektrárnaé se chystá na uzemí bývalého tankodromu.Asi uznáte,že tam se o orné půdě hovořit nedá.Je to jako u každého podobného projektu.Musí se plánovat a rozmýšlet.Ne podle toho aby se to finančně vyplatilo investorovi (nebo spíš jen jemu),ale aby tím netrpěli lidé okolo a nezničila se příroda pro zisk.Uhlí dojde a spalování je špatné...bez jádra se neobejdeme.Situaci nezachrání větrníky s účinností 20-30%.V příloze Lidových novin,byl článeks vedoucím dispečinku ČEPSu,který tam psal o tom, německu pobřeží vyrobí VE jako jedna tepelná elektrárna,byť nestále.U nás že nejsou VE technicky a regulačně domyšlené,protože odběratel musí ze zákona odebrat jakékoliv vyrobené množství energie z VE a to i při ohrožení sítě.J.B.
29.01.2009 - 07:20:29
beda - Jestli dali občané něco najevo, tak to, že jim je to v podstatě jedno. Tím pádem je rozhodnutí na zastupitelstvu.
28.01.2009 - 22:43:05
jjj - Vážení zastupitelé volení občany města, věřím, že nebudete dělat mrtvé brouky a budete mít dost odvahy zvednout ruku proti větrníkům za Stříbrem. Občané, kteří přišli k referendu myslím dali jasně najevo, jak se jim nápad našeho pana starosty líbí. Jsem rodák ze Stříbra, proto nesouhlasím! Pokud je někomu jedno, co v okolí našeho město vyroste, tak mu asi na tomto krásném městě moc nezáleží. Nebo budeme snad mít levnější elektřinu? Nebo nám za to naslibujete něco jiného? Vážení občané, sousedé, mějte rozum a dejte to našim zastupitelům svým názorem najevo. Děkuji Vám
28.01.2009 - 19:49:12
ada - Pane Bojdo, i při efektivitě 20 až 30% za necelý rok vidím v technologii nesmírný pokrok. V oblasti Stříbra by určitě efektivita byla podobná protože elektrárny mají větší rotor při zachovaném výkonu jako Kryšt. h. Také by měli menší počet otáček a byly by vnímány méně rušivě ,myslím z hlediska pohybu ,alespoň pro mě .Co se týká fotovoltaiky ,pokud si to dáte na dům ,chátrající průmyslovou zonu nebo na obchodní centrum (kde se klimatizuje atd. hlavně v letních měsících a energie se využije , bral bych to jako efektivní ,ale pokud by se měla plošně zastavovat orná půda a stavět na výkupních cenách je blbost .Vy říkáte , že je to menší zlo pro krajinu ,to vnímáme každý jinak . Co občan ,to jiný názor. A.P.
28.01.2009 - 19:34:22
JiriBojda - A pokud mě chcete dál napadat ,přečtěte si znova diskuzi s panem pepou http://www.stribro.cz/bread.php?id=2094 J.B.
28.01.2009 - 19:30:45
JiriBojda - Pane vobčan a pro mě překlep...omlouvám se je to " jen" 150m....J.B.
28.01.2009 - 19:11:05
občan - Ve vyčnívají 180 metrů- pro p. Bojdu informace, pro mě lež. Vyčnívají 150 metrů...mám pokračovat?
28.01.2009 - 17:01:59
JiriBojda - Pane Shreiere...Kryštofovy Hamry jsou podle informací Unie pro krajinu,velmi vhodná oblast pro VE a přesti je účinost okolo 20=30%.Stříbrsko je oblast velmi sporná,podle Vás vhodná,podle Krajského úřadu ne...a podle našeho sdružení jsou menší zlo pro krajinu fotovoltaické elektrárny a nejen pro nás ,ale i pro Odbor životního prostředí města Stříbra...A mimochodem já dal odkaz jako takový,nedělal jsem žádný výběr.Výběr vypisujete Vy. J.B.
28.01.2009 - 16:54:18
JiriBojda - A ve vašem případě je škoda ,že se nedá léčit zbabělost se podepsat... J.B.
28.01.2009 - 16:53:10
JiriBojda - Pane občan nečetl jste odkaz pana Schreiera? Odkaz bere pozitivně...měl by jste asi přehodnotit označování mých informací za lži...a kdyby jste byl na jednání zastupitelstva,viděl a slyšel by jste,že VE ještě zdaleka nemají vyhráno... :o) J.B.
28.01.2009 - 15:07:30
občan - Nevím jak občané stříbrska, ale já už jsem si na polopravdy a malé lži p. Bojdy tak nějak zvykl, že už mě to ani nepřekvapuje..Jen mě zaráží, že mu to baští i ty "ovečky" v té jeho partaji a nenajdou si sami seriozní informace..Pan bojda mi přijde už tak trochu nemocen posedlostí proti VE a sází všude, kde to jde jeden negativní odkaz za druhým..Naštěstí i toto se dá léčit, doporučoval bych návštěvu psychiatra.
28.01.2009 - 13:49:20
Martin Schreier - Ještě bych Vás opravil - plánované větrníky by nad krajinu nevyčnívaly 180 metrů, nýbrž pouze 150. K fotovoltaickým elektrárnám jen tolik: nezávislé zdroje (např. www.solarfoerderung.de) se shodují, že na 1 kW instalovaného výkonu je třeba 8-9 čtverečních metrů plochy, náklady ve výši cca 4-5 tisíc euro a 1 kW instalovaného výkonu v našich zeměpisných končinách ročně vyrobí asi 800 kWh. Co z toho plyne? Že pro 12 MW instalovaného výkonu, který by představovalo 6 větrníků, by bylo třeba u Stříbra najít 96-108 tisíc čtverečních metrů plochy pro fotovoltaiku, investovat do toho 1,3-1,6 mld. korun (větrný park s 6 stroji přijde na 420-540 milionů Kč) a celé by Vám to ročně vyrobilo 9600 MWh elektřiny (střízlivý odhad pro 6 větrníků hovoří o 24 000 MWh). Vím, že jsou to pouhá čísla, ale věřím, že poměrně dost přesvědčivá. S pozdravem Martin Schreier
28.01.2009 - 13:17:20
Martin Schreier - Dobrý den, pane Bojdo, díky za odkaz na první výstupy z fungování Kryštofových Hamrů, který jste zveřejnil. Sám jsem s jeho publikováním váhal, aby nám nebylo podsouváno sdělování pouze pozitivních zpráv a "prodávání našeho zboží". Co se týče čísel o efektivitě a výrobě, přeci jen bychom měli počkat na údaje za celý rok. Stále schází hodnoty za větrný podzim a zimu, které čísla ještě posunou. I bez nich je ale efektivita udávaných 25 %, s podzimními a zimními čísly s velkou rezervou překročí 30 %. To jsou čísla, která jsme sdělovali občanům ve Stříbře (viz. údaje na webu www.pro-vetrniky.cz nebo v brožuře, kterou jsme rozdávali občanům). Nehledě na to, že větrníky u Stříbra by se stavěly za cca 3 roky, půjde tedy o ještě novější a efektivnější stroje, než typy z Kryštofových Hamrů, které p. Buchta ze spol. ECOenerg objednával již před několika lety. Co je ale důležité: Rozhodně zajímavá je závěrečná pasáž zprávy, kde p. Velek hodnotí dosavadní fungování parku. Pro ty, kteří zprávu nečetli a spokojili se pouze s Vaším výběrem toho, co se Vám hodí, si dovolím citovat: "Obrázek dokumentuje, jaký pokrok za posledních 15 let regulace větrných elektráren dosáhla. Ačkoliv se rychlost větru mění o více než 10 m/s, dodávka VTE 12 se prakticky nemění. Svůj přínos má samozřejmě i podstatně větší hmotnost rotujících hmot. Starší stroje o výkonu 500 či 600 kW se chovaly daleko nepříznivěji. Jejich dodávka stačila sledovat rychlost větru a výkyvy dodávky byly nepříjemně veliké. Poslední jsou praktické zkušenosti s provozem. Zatím jsou to ty ideální, nejlepší – farma se chová tak, že o ni v provozu nevíme. Dalo by se říci, že spíše energetika komplikuje svým vypínáním vedení provoz farmy." Nejsou tato skutečná zjištění v přímém rozporu s tím, čím strašíte občany? S pozdravem Martin Schreier, ČEZ
27.01.2009 - 20:46:59
JiriBojda - V plánu na výstavu jsou i fotovoltaické elektrárny.Jsou ekologické,nejsou hlučné,nevyčnívají 180 metrů nad krajinu a nevadili by tolika lidem a i úřady by je schválili snáž...proč se nezaměří naše město tímto směrem??? J.B.
27.01.2009 - 20:43:43
JiriBojda - http://litovany.ic.cz/index_soubory/down/s4_07_08.pdf
27.01.2009 - 20:43:37
JiriBojda - http://litovany.ic.cz/index_soubory/down/s4_07_08.pdf
27.01.2009 - 20:43:30
JiriBojda - Záměr pokračuje,ale stavba schválena nebyla,Je to patová situace.Ale podle pana Březiny bude ČEZ chtít jasné rozhodnutí.Takže nás čeká nové hlasování.Pro ty kteří stále věří v úspěšnost projektu VE u nás odkaz na první zkušenosti s provozem větrného parku v Kryštofových Hamrech.I s účiností v místě ,kde jsou pro VE velmi vhodné podmínky narozdíl od Stříbrska.J.B.
27.01.2009 - 14:40:27
občan - Tak doufám, že se věci pohnou kupředu, a budem tu brzo mít tyto alternativní zdroje..Pokud by chtěl někdo nadále blokovat ekologické projekty, vřele doporučuji návštěvu Mostecka..Po shlédnutí tamního "krajinného rázu" a po celodenním konzumování tamního "čerstvého vzduchu" možná přehodnotí své priority..Možná by se tam měl jistý pan poslanec na půl roku uchýlit, pak by jistě psal úplně jiné letáky..:)



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro