Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Referendum k větrníkům vyhlášeno!


Minimálně 40.000 Kč tedy zaplatí Město Stříbro ze svého. ...

Protože si myslím, že v posledních chvílích před volbami a v průběhu voleb by voliči neměli být rozptylováni a jejich pozornost směřována jinam, uveřejňuji tento článek se zpožděním. I termín zastupitelstva den před volbami nebyl příliš vhodný, což se nakonec potvrdilo při diskusi, kdy si někteří diskutující pletli veřejné zasedání zastupitelstva města s předvolebním senátorským mítinkem.

Protože se z řad občanů zvedla vlna nevole k výstavbě větrných elektráren, která vyústila podáním žádosti na zastupitelstvo ve věci vyhlášení referenda, přijalo zastupitelstvo 4.9.2008 záměr vyhlásit referendum k otázce jejich výstavby.

Ve čtvrtek 16.10.2008 byl na zastupitelstvu předložen návrh na jeho vyhlášení. Problém byl v tom, že pokud zastupitelstvo referendum vyhlásí, musí se referendum uskutečnit do 90 dní od jeho vyhlášení. Nějakou dobu bude trvat jeho příprava, takže se nestačí uskutečnit ani v případě druhého kola senátních voleb a vzhledem k tomu, že ve zbylé době již žádné "státní" volby nebudou, bude muset Město Stříbro ze svého, tedy z našeho, zaplatit konání místního referenda.

Referendum by se mělo uskutečnit ve stávajících volebních místnostech, jejichž nájem se bude muset ale zaplatit, bude nutné zaplatit vytištění volebních lístků a zaplatit volební komise, ve kterých kromě pracovníků městského úřadu musí být zástupce jak přívrženců, tak odpůrců výstavby větrných elektráren. Když se vše toto sečte, bude podle předsedy Finančního výboru pana Kaštovského problém částku 40.000 Kč nepřekročit. Aby se minimalizovaly náklady s pořádáním referenda, byla zde možnost referendum vyhlásit později, aby se mohlo uskutečnit až v červnu 2009, tedy v termínu konání voleb do Evropského parlamentu.

Když společnost ČEZ zjistila, že jí ve Stříbře začíná "téct do bot", přišla s návrhem na snížení počtu elektráren z 13 na 7 až 10 a zároveň zvýšila vzdálenost elektráren od obydlí na 1.500 metrů. Dále uvedla, že by do rozpočtu města šlo ročně 210.000 Kč za každou elektrárnu po dobu 20 let. Každých 5 let by se příspěvek navyšoval tak, že by posledních 5 let byl 270.000 Kč za jednu elektrárnu ročně.

Největším problémem se nakonec ukázala být otázka pro referendum: „Souhlasíte s výstavbou větrných elektráren na území obce Stříbro?“. Nepřekvapilo mě, že někteří diskutující z řad občanů prokázali neznalost zákona č. 128/2008 Sb. o obcích a pletli si samosprávné území obce s územím katastrálním, ale u některých zastupitelů mě tato neznalost překvapila. Ti se pak snažili do otázky zcela zbytečně zabudovat názvy jednotlivých katastrálních území.

Zastupitelstvo tak po velké diskusi nakonec schválilo původní návrh, který byl na zastupitelstvo předložen a zároveň uvolnilo rozpočtovým opatřením i 40.000 Kč na finanční zajištění referenda. Po nalezení vhodného termínu se všemi pronajímateli volebních místností bude vyhlášen přesný termín referenda.

Návrh na vyhlášení místního referenda.

Jak hlasovali zastupitelé pro vyhlášení referenda můžete vidět níže:




Dne 18.10.2008:Ing. Josef Hrábek #RF#





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro