Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 16. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



O větrnících ať si rozhodnou sami občané


Stavba větrného parku v případě Stříbra, kdy se jedná …

o park 13 velkých větrníků v bezprostřední blízkosti obydlí, je citelným zásahem do krajiny a trčící 150 m vysoké stožáry s vrtulemi na panoramatu historické části Stříbra jsou toho jistě důkazem. A to nemluvím o dalších nepříznivých vlivech větrných elektráren jako je např. hlučnost. Nejsem odpůrcem malých větrných elektráren, jako doplňkového, obnovitelného zdroje energie tam, kde nezasahují do neporušené krajiny.

Je třeba si také položit otázku, zda finanční kompenzace za umístění větrníků se vyplatí, zda za tuto cenu jsme ochotni strpět nepříznivé vlivy na naše životní prostředí a zda nám nevadí narušení krajinného rázu zatím ještě panenské přírody Stříbrska a Tachovska. Chápu, že každá koruna do obecní kasy je dobrá. Přesto nelze vše posuzovat jen měřítkem peněz.

O tak závažné věci, jakou je stavba větrného parku, by ale neměli rozhodovat jen zastupitelé, ale přímo sami občané v referendu. A to při vědomí, že touto stavbou se elektrická energie pro naše domácnosti jistě nezlevní, že se žádný blok tepelné elektrárny neodstaví a že se, ať se nám to líbí či ne, budeme muset nadále spoléhat na výrobu elektřiny z jaderných elektráren.


Dne 10.06.2008:Ing. Václav Votava, poslanec Parlamentu ČR #RF#


10.06.2008 - 17:08:02
sokolik - taktéž volím referendum,aktuální anketa o referendu na www.kasalpetr.wgz.cz
10.06.2008 - 16:28:53
skeptik - Krušné hory"zkrášlují"větrníky.Tomu říkám reklama!Turisti se jen pohrnou...Hroší kůži musí mít chlapci z ČEZ...Peníze,peníze,peníze
10.06.2008 - 15:22:10
ila - Souhlasím též s referendem. Nejsem proti větrným elektrárnám, ale zatím asi není žádné obydlené místo, kde by se jich nacházelo větší množství, možná tak jeden, dva. Zúčastnila jsem se exkurze do Krušných hor- Kryštofových Hamrů. Exkurze byla velmi zajímavá, dozvěděli jsme se hodně informací okolo provozu těchto elektráren. Myslela jsem si, že budeme mít možnost promluvit si s místními obyvateli, ale bohužel v blízkosti nikdo nebydlí,je na ně vidět z obcí a měst pod kopcem. Větrníky jsou totiž umístěny na kopci, kde je asi stále větrno a každou chvíli se mění počasí. Napočítala jsem na jedné straně 9 větrníků a na opačné straně asi 7, ale bylo jich tam asi víc. Co se týká hlučnosti, byly na tom hůř ty starší stroje, měli jsme možnost porovnat s novými typy, které byly méně hlučné- slyšet byl šum, ale myslím, že daleko větší hlučnost způsobují silnice a dálnice, které okolo obcí vedou. My se tady stále dohadujeme, jestli tady větrníky chceme nebo ne a zatím není dokončena studie proudění větru, kdy se může stát, že uvedená lokalita nebude vhodná (pokud by vše probíhalo dobře, větrníky by byly nejdříve za pět let). Chtěla jsem poslat pár fotografií, ale zatím se mi to nepovedlo přeposlat.
10.06.2008 - 13:07:48
knedlozelo - jsem pro větrný park,byť by byl hlučnější.Jsem pro to,aby se obnovitelné zdroje podporovaly
10.06.2008 - 12:25:29
pepa - Souhlasím s referendem.
10.06.2008 - 12:21:44
agbiker - VOTE for VOTAVA



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro