Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 16. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Větrné elektrárny - budou u Stříbra či ne?


Aktualizováno! Veřejné představení záměru výstavby …

… větrných elektráren v okolí města se uskutečnilo včera odpoledne v kině Slavia. Občany města Stříbra, v jejichž lokalitě by mohly vyrůst zmíněné větrné elektrárny, přijel se zamýšleným projektem seznámit generální ředitel společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje pan Josef Sedlák a manažer tohoto projektu pan Ladislav Březina.

V úvodu seznámili zástupci ČEZu několik desítek přítomných spoluobčanů s obecnou problematikou využití obnovitelných zdrojů energie a přednostmi větrných elektráren. Poté přišlo na řadu již konkrétní představení projektu „větrníků“, které by měly vyrůst v okolí Stříbra. Na závěr přišly na řadu dotazy spoluobčanů.

O tom, že je nutné v současné době hledat možnosti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, není pochyb. Kromě solárních a vodních elektráren, možnosti využití biomasy a bioplynu, jsou tu i větrné elektrárny. Pozornému spoluobčanovi města jistě neuniklo, že zastupitelstvo schválilo záměr výstavby větrných elektráren v katastru města Stříbra a také to, že Stříbro má jednat se společností ČEZ o textu smlouvy na realizaci „větrníků.“

Od záměru k realizaci je však ještě dlouhá doba a může se nakonec stát, že větrné elektrárny u Stříbra vůbec nebudou. Včerejší setkání byl pouze první krok, jak zaznělo včera i jak zmiňuje ČEZ v tiskové zprávě, zveřejněné na svých webových stránkách:

„Otevřenou a férovou komunikaci s veřejností vnímáme jako základ pro vytvoření vzájemné důvěry. Díky besedě dostanou obyvatelé Stříbra možnost zjistit o projektu vše, co je zajímá,“ řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje.

Celá zpráva tisková zpráva:
http://www.cez.cz/cs/o-spolecnosti/media/tiskove-zpravy/1853.html

ČEZ má v plánu postavit celkem 13 větrných elektráren nového typu v oblasti Jezerce – Otročín – Víchov a Šibeník – Těchlovice – Záchlumí. Výška těchto elektráren by se měla pohybovat v rozmezí 90 až 105m, průměr rotoru (vrtule) 80 až 100m. Energii je schopná větrná elektrárna vyrábět, pokud je rychlost větru mezi 3 – 25m/s. Při nižší nebo vyšší rychlosti je rotor zastavený. Jedna větrná elektrárna dokáže vyrobit energii přibližně pro 1500 domácností. Nejbližší elektrárna by měla stát ve vzdálenosti 700m od obydlí, průměrná vzdálenost elektráren od obydlí by jinak měla být mezi 900 – 1200m. Hlučnost elektráren by měla být od vzdálenosti 600m přibližně 40dB, což odpovídá normě.

Co by městu přinesla výstavba větrných elektráren? Hlavním přínosem jsou samozřejmě finance. Životnost elektráren je plánována na 20 let a během tohoto období by město získalo:

1.-5. rok: 210.000,-/rok a 1 elektrárnu
6.-10. rok: 230.000,- /rok a 1 elektrárnu
11.-15. rok: 250.000,- /rok a 1 elektrárnu
16.-20. rok: 270.000,- /rok a 1 elektrárnu

Kromě toho slibuje ČEZ platbu 0,20,- za každou kWh vyrobenou nad 5.000.000kWh.

Pokud by u Stříbra vyrostlo více než 10 elektráren, je ve hře ještě možnost jednorázové platby 500.000,- za každou elektrárnu nebo možnost odkupu 1 elektrárny městem a tím získání příjmu do městské pokladny.

Kromě finančního přínosu jsou tu ještě další nefinanční přínosy, které zmínili zástupci ČEZu. Při stavbě elektráren má dojít ke zpevnění a opravám cest, Stříbro se stane „ekologickým“ městem a elektrárny mohou přitáhnout turisty. Otázkou zůstává, do jaké míry „ekologický status“ města zlepší občanům život a zda elektrárny pravdu přitáhnou turisty, jak se prý děje v jiných městech, kde již podobné stavby stojí (Břežany a Ostružná).

Jak již bylo napsáno, včerejší setkání bylo pouze prvním krokem. Co tedy bude následovat? Pokud vše poběží dle plánů ČEZu, mělo by zhruba v červnu začít měření rychlosti a směru větru na jednom vybraném místě. Toto měření potrvá zhruba 1 rok a investor (ČEZ) nebo jím pověřená firma postaví bezzákladový, 60m vysoký stožár, kde se budou monitorovat povětrnostní podmínky. Toto měření pak ukáže, zda je lokalita vhodná pro stavbu či ne.

V závěrečné diskuzi bylo přítomným návštěvníkem panem Petrem Mašatem připomenuto, že Český hydrometeorologický úřad vydal studii, ve které se uvádí, že průměrná rychlost větru v roce 2007 byla na Stříbrsku mezi 2-3,5m/s. Na to manažer projektu p. Březina oponoval, že se tato měření provádí pouze ve výšce 10 metrů nad zemí a ve vyšších výškách je tudíž rychlost větru rozhodně vyšší. Ale toto má za úkol odhalit již zmíněné kontrolní měření na stožáru.

Současně s měřením, které platí investor, bude probíhat přibližně 2 roky i studie vlivu na životní prostředí (EIA). Projednávání této studie je veřejné a budou se v něm moci vyjádřit i samotní občané a samozřejmě i samospráva.

Následovat by měly ještě další 2 kroky – územní řízení a stavební řízení. I v obou těchto krocích se budou moci občané k plánované stavbě vyjádřit.

Do současné doby má ČEZ k projektu větrných elektráren v okolí Stříbra předběžné stanovisko od armády, Úřadu pro civilní letectví a souhlasné stanovisko od operátorů. Dále má také souhlas s majiteli některých pozemků, protože město není vlastníkem všech pozemků ve vybraných lokalitách.

V prezentaci byly ukázány některé pohledy na krajinu v okolí Stříbra, kam byly pomocí počítače dokreslené „větrníky“. Kvalita těchto promítaných snímků však nebyla dostačující, a tak byl ČEZ požádán o doplnění vizualizace nejen v letním období, ale i z nejvyšších bodů (budov) na Západním a Severním předměstí. Zástupci ČEZu bylo přislíbeno, že včerejší prezentace bude k dispozici na webových stránkách ČEZu. Bohužel se mi jí tam nepodařilo dnes nalézt.

Několik otázek směřovalo i k přítomným členům zastupitelstva, kteří se tohoto jednání také zúčastnili. Byl to pan starosta Miroslav Nenutil a místostarosta Pavel Tóth. Jednou z otázek bylo i to, proč Plzeňský kraj není nakloněn větrným elektrárnám, jelikož v koncepci kraje nepočítá s „větrníky“. Pan starosta toto zdůvodnil jako politické rozhodnutí kraje a generální ředitel ČEZ OZE dodal, že je to rozhodnutí, které se může za rok změnit, jako se stalo i v jiných krajích.

Důležitým dotazem bylo i to, zda bude vypsáno referendum o výstavbě větrných elektráren. Pan starosta odpověděl, že bude záležet na zastupitelích a že je to jedna z možností.

Myslím si, že k tak důležité otázce, jakou výstavba větrných elektráren zajisté je, by mělo být vypsané referendum, abychom se mohli všichni vyjádřit pro či proti výstavbě „větrníků“. V každém případě by občané města Stříbra měli být podrobně informováni o tomto projektu a měly by jim být dány k dispozici veškeré podklady a také možnost rozhodnutí.

Otázky a odpovědi k elektrárnám.




Dne 20.03.2008:Bc. Karel Lukeš #RF#


25.03.2008 - 23:05:38
agbiker - Přečíst : http://hribal.blog.denik.cz/c/20822/Vetrne-elektrarny-ve-Stribre-Proboha-to-snad-ne.html
24.03.2008 - 11:06:58
Aphrodite - Jaj..to by bylo fajn, kdyby se do toho pustilo město samo..Moc se v tom nevyznám, ale koho musíme přesvědčit?!:)..No a co k tomu jinak dodat?! Zle to zas tak nevypadá, ty větrníčky se mi celkem líbí..Všude po světě jich je mraky..Rozhodnopádně to vypadá o dost líp, než kdyby nám tu postavili nějaký "TEMELÍNY"
22.03.2008 - 09:03:10
ag maník - a šlo by to tak, že bych si ty větrníky dal na zahrádku a dostával bych 200000 za každých 5 let?
21.03.2008 - 17:23:31
don quijote - No teda!Když to řekl investor, tak to je jistý.Chachacha
21.03.2008 - 09:41:01
agbiker - Hlavně musíte přemejšlet, že na to budete dalších 20 let koukat a bude to taky slyšet.
20.03.2008 - 22:46:24
lubos - Já to klidně rozeberu, to bych ve sběru vydělal na jeřáby, naporcování a odvoz ještě mi zbyde na SuperB :-)to je to poslední co je třeba řešit.
20.03.2008 - 21:34:07
tubarao - Elktrárny by měl rozebrat investor a jak saám ČEZ řekl, pokud by je nerozebral, je tam tolik železa, že by to náklady na demontáž zaplatilo. Hlavně, aby je ale někdo nerozebral ještě za chodu :)
20.03.2008 - 21:20:17
don quijote - Proboha a kdo ty obludy za 20 let se zárukou zlikviduje????NIKDO!!!
20.03.2008 - 17:12:07
ladislav - Těžko říci zda budou nebo nebudou za daných okolností větrné elektrárny pro město přínosem. Vezmu-li v úvahu průměrný zisk pro město za rok při 13 elektrárnách a 20-ti letech životnosti 3,12mil., nemyslím, že by to bylo nějak zvlášť mnoho výměnou za tak velký zásah do okolní krajiny. Ale pokud už město opravdu chce tady tyto elektrárny mít, nerozumím tomu, proč by je tu měl stavět právě ČEZ nebo jiná firma, ale proč si je prostě nopostaví přímo město samo. Tak jako si osvícení majitelé svých nemovitostí pořizují solární kolektory, malé větrné elktrárny apod., aby si sami vyráběli el. energii a nebyli závislí na ČEZu, EONu a dalších, mohlo by si takto město samo vyrábět elektřinu. 3 větrníky dokáží zazásobit elektřinou všechny domácnosti ve městě za cenu nižší než odebíráme od ČEZu a elektřinu ze zbylých 10 elektráren bychom ještě ČEZu prodávali, tento má ze zákona danou povinnost ji od nás vykoupit. Takovým zbůsobem by město vydělalo mnohem více peněz a jistě by získalo s tímto záměrem mnohem vyšší podporu u veřejnosti, to by se to potom koupalo v novém bazénu, bruslilo na kvalitním zimním stadionu a splachovalo do nové kanalizace na jižním městě atd... Zkuste o tom popřemýšlet i tímto směrem, úvěr by jistě nebyl problém, každá banka ráda půjčí na něco, co si na sebe zaručeně vydělá. .....Jinak jsi to Karle napsal moc hezky. Zdraví Ladislav Stach ml.
20.03.2008 - 17:02:53
agent - Hi hi trochu pozde ne?



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro