Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Víkend otevřených zahrad 12.a 13 června 2021 Česká republika


Další z velmi povedených akcí přivítala úžaslé návštěvníky...

V Plzeňském kraji se otevřely desítky nádherných zahrad, které nejsou běžné přístupné veřejnosti.. Zámecké, klášterní, soukromé zahrady, arboreta ale i hřbitovy a mnoho dalších.. Pojďme se se tedy podívat alespoň na tři z nich.

Když jsme  přijíždějli  na plzenskou Roudnou , ano tam k tomu hřbitovnímu kostelíku Všech Svatých, tam na to návrší  kde jsou prastaré kořeny staré Roudné, překvapilo nás to už v 9 hodin ráno  Kostelík a přilehlý hřbitov  kde se už dávno nepohřbíva byl doslova obleženy zaparkovanymi auty. Hřbitovní areal byl vzácně otevřený. Ale co to? Nikde žádni návštěvníci  jenom dva. Fotografka a fotograf. Pak jsme je ale objevili. V prostém kostelíku byla totiž právě Mše svatá..V tom prostém kostelíku, kde Vás neruší baculaty barokní andelicek, bylo plno. Ne plno, doslova narváno, nirvano. Hlava na hlavě  všechny Teda s rouškou, nikde volné místečko . kázání bylo tak uchvacujich právě proto že bylo o nás, o  naši současnosti, pochopili jsme.. 

Jizni klášterní zahrada kláštera Chotěšov to je už jiný příběh  Příběh ženského kláštera  jeho schovanek, jeho řadových sester. Jejich zahrady, jejich radosti i bolesti. Jejich Kristus,, a jejich život a jejich hřbitov.Jejich promodlena zahrada. Lidově demokratická armáda která sem vtrhla v  prokletych padesatych letech měla jediný úkol.  Devastaci. Zahrada vstává z popela za usilovne nikdy nekončící práce nadšenců soukromniku.. Je to nádherné místo k relaxaci, odpočinku a zamyšlení u výborně kávy, domácí limonády  Cítíte zde vůni dávných věků ale také sílu lidského ducha...

 Po dobrém domácím obědě vyrazíme směr Manětín. Zámecké zahrady. Zamek samotný už je otevřený stejně tak i zámecká restaurace  Ve 14 hodin byla komentovaná prohlídka francouzské zámecké zahrady i s nové postavenou modernistickou  Oranžerii. Naštěstí  naštěstí je hodný kus od zámku samotného, takže  naštěstí neruší krásný barokní zámek Lažanskych že milí památkáři??! Mě to Teda nebralo o.. Mnoha krásná zákoutí zámecké zahrady a přilehlého parku Vám naštěstí dají rychle zapomenout. Příroda je letos opravdu jedinečná a nádherná...a sladká tečka nakonec byla. Hruškovy závin s vanilkovou zmrzlinkou a domácí šlehačkou .. 

 





Dne 15.06.2021:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro