Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 8. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Nula byla výsledkem dobré práce starosty


Tak i taková perla padla na posledním zastupitelstvu ...

z úst zastupitele za ANO, který je na kandidátce i do kraje, protože jak vidno, je dostatečně (po)slušný a naplňuje strategii nestrašme (před volbami) lidi, co kdyby rizikové skupiny nepřišly k volbám. A pak že nám ve Stříbře chybí profesionální (rozuměj placená) divadelní scéna. Doktor Šín tvrzení z titulku okomentoval „… Stříbro mělo štěstí, že ta parta skončila v Tachově …“.  

Zastupitelé schválili na červencovém zastupitelstvu (bod II.18) panu starostovi mimořádnou odměnu ve výši jednoho měsíčního „platu“ za jeho mimořádné aktivity ve prospěch města nad rámec povinností vyplývající z výkonu funkce starosty.  Takže konkrétní důvod v rozporu se zákonem o obcích §76 odst.5) není v usnesení uveden. Ono by nevypadalo dobře, kdyby tam bylo uvedeno, že to bylo mimo jiné za organizování šití roušek, které díky (ministrovi za) hnutí ANO nebyly k dispozici, takže tím vlastně pan starosta napravoval selhání svého hnutí ANO.  

Ovšem, že by to bylo nad rámec povinností, které starostovi ukládá §18 krizového zákona, by se dalo polemizovat, protože v odst. 2) písmeno b. je uvedeno: „organizuje přípravu správního obvodu obce s rozšířenou působností na krizové situace a podílí se na jejich řešení“.

Naopak starosta ani po upozornění nebyl schopen splnit beze zbytku odst. 3) písmeno b. „ … zajišťuje za krizové situace provedení stanovených krizových opatření … “ jako např. vynutit si dle krizového nařízení poskytnutí dezinfekce u nákupních vozíků tak, aby si nakupující dezinfikovali ruce ještě před použitím nákupního vozíku. Obdobně obhajoval i respirátory s výdechovým otvorem, které nebrání přenosu kapének, jak požaduje mimořádné opatření.  A takových věcí bylo v nařízení více.

I když starostovi nařizuje krizový zákon dohlédnout na uplatňování krizových opatření a on je navíc velitelem městské policie, tak opakovaně i na posledním zastupitelstvu tvrdil, že to nemůže, že by to bylo nad rámec zákona, nicméně na mě to působilo, že nevěděl, o čem mluvím, takže mimořádná opatření, která měl prosazovat, ani neznal.

Starosta dle krizového zákona (§18 odst. 3) písmeno a. zřizuje krizový štáb, jehož součástí by měla být vedle zástupců složek integrovaného záchranného systému i pracovní skupina složená podle akutního nebezpečí. Pan starosta odbornou skupinu nezřídil, protože byl ve spojení s okresní hygienickou stanicí a s krajským hygienikem a tak zvládal všechno sám.

Doktoři nejsou ale jen hygienici, pan starosta neoslovil ani občana a zastupitele města Stříbra MUDr. Robina Šína, který je předsedou sekce medicíny katastrof České lékařské společnosti a který se k problematice vyjadřoval u i v České televizi (čas 1:28).

Výsledkem neexistence odborné pracovní skupiny je, že poslední informace ke koronaviru pro občany na webu města je z 26.5.2020  (IT pracovník), mimořádné nařízení ke zrušení vybírání parkovného se na webu objevilo se zpožděním, takže nebyl určen nikdo, kdo by vydávaná nařízení sledoval, analyzoval a navrhoval, co se musí zajistit. Součástí odborné skupiny by měl být i zástupce sociálního odboru a někdo pro komunikaci s veřejností. Pracovník krizového řízení města se dle slov starosty „občas“ krizového štábu zúčastnil.

Na jedné straně zastupitelé schvalují odměny, na druhé straně při sestavování rozpočtu požadují snížení výdajů při sestavování rozpočtu na rok 2021 o 12%. Sice lze těžko odhadovat, co se bude do budoucna dít, ale předsedu Finančního výboru naplňoval optimismem výběr daní v srpnu 2020, nejsem si ale jist, zda zaregistroval, že 18. srpna byla splatná odložená platba daně z příjmů za rok 2019, proto ten jednorázový srpnový nárůst.

A aby toho nebylo málo, tak nám pan starosta po vzoru šéfa hnutí ANO šel příkladem a risknul tu nulu tím, že odjel na dovolenou do Chorvatska, a to i přes veškerá epidemiologická varování.



Dne 01.10.2020:Ing. Josef Hrábek


02.10.2020 - 23:29:20
Mila - Pan Hrábek o voze, starostovi nezbývá než o koze, protože s uvedenými fakty se nedá moc polemizovat, tak alespoň odvést pozornost jinam.
01.10.2020 - 22:13:42
Pepa - Tak já se snažím řešit, jak vylepšit ochranu občanů a prodávajících a pan starosta v avizované odpovědi řeší mě a svoje ego. Vážení čtenáři, přečtěte si reakci pana starosty, přičemž mějte na paměti, že každý soudí podle sebe. Smutné že? Ale tady nejde o mě ani o starostu, tady jde o občany města Stříbra, zejména ty nejohroženější. Ještě že se jako náš starosta alibisticky nechoval primátor Prahy Hřib a nečekal co neschopná vláda ANO, kdoví jak bychom dopadli. Použil jsem vláda ANO, protože nebýt Hamáčka, tak kdo ví. Takže pane starosto, od pondělí znovu platí nouzový stav, takže Vás již po několikáté vyzývám, abyste se začal chovat v souladu s §18 odst.3 písmeno b. co se týče dezinfekce u nákupních vozíků a respirátorů s nechráněným výdechovým otvorem a přestaňte vymýšlet, proč to nejde. Jde, jsme samosprávný celek, jehož jste starostou, tak se tak chovejte a chraňte své občany a prodávající v provozovnách. Mimochodem na zastupitelstvu jsem Vás vyzýval, aby MěÚ seznámil občany s možnými zdroji rizik (§19 odst. 1 písmeno e. krizového zákona), aby se občané podle toho mohli chovat a nic, přestože koronavirus máme už i ve Stříbře, o čemž jste informován, ale občany jste nevaroval. Na co čekáte?
01.10.2020 - 16:14:23
Pepa - Tak to já nemám problém zvednout sledovanost webových stránek ovládaných radnicí http://www.mustribro.cz/samosprava/vedeni-mesta/informace-od-vedeni-mesta/reakce-pana-starosty-na-clanek-968cs.html. Hezký den Josef Hrábek
01.10.2020 - 15:48:05
Pepa - Pro čtenáře: nejedná se o moje osobní stránky, což snadno zjistíte zadáním stribro.cz do vyhledávání v registru na webu www.nic.cz, kde zjistíte, že vlastníkem je SoftAg STŘÍBRO s.r.o., což je uvedeno i v kontaktech vlevo v hlavním menu (http://www.stribro.cz/kontakt.php), kde zároveň vidíte, že kdokoli se může stát jejich redaktorem a kdokoli na ně může umístit svůj komentář aniž by byl smazán nebo zablokován. Stránky stribro.cz se nám povedlo zaregistrovat dříve, než by to udělala nějaká komerční společnost obchodující se stříbrem. Ihned jsme nabídli městu, že je budeme provozovat společně, že město si na nich povede to svoje a my ten zbytek, aby stránky byly pro všechny občany bez ohledu na to, kdo právě vládne na radnici. Město o ně ale nemělo zájem. Za ta léta jsme obdrželi nespočet nabídek na jejich odkoupení ať už od komerčních či nekomerčních subjektů. Na stránkách se může kdokoli svobodně vyjádřit, nikomu nic nemažeme a ani ho neblokujeme, a to i přesto, že kvůli komentářům se na nás několikrát obrátila v rámci vyšetřování Policie ČR. Hezký den všem Josef Hrábek
01.10.2020 - 09:11:42
Martin Záhoř - Vážený pane Hrábku, nebudu zvyšovat sledovanost na Vašich osobních komerčních stránkách, reakci na Váš článek zveřejním na oficiálních stránkách města Stříbra - www.mustribro.cz, popř. facebookových stránkách. S pozdravem Martin Záhoř, starosta města.



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro