Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 26. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Otázka pro nadcházející krajské volby,


která je teď o víkendu v rukou voličů. ...

Jak jsme připraveni na virus? ptal se v Poslanecké sněmovně již 28.ledna 2020 MUDr. Bohuslav Svoboda (ODS). Ministr zdravotnictví Vojtěch (ANO) ho odbyl, že je vše v pořádku a teprve po měsíci svolává Ústřední epidemiologickou komisi! Následně se zjistilo, že milion respirátorů a roušek ve skladech není a ministr zdravotnictví je není schopen ani sehnat, to musel udělat ministr vnitra, který navíc vyzval občany, aby nosili jakoukoli ochranu dýchacích cest. Jak je ale možné, že ministr zdravotnictví se všemi těmi odborníky, které má pod sebou, takto jednal? Jak je možné, že šéf pražských strážníků zareagoval profesionálněji než ministr Vojtěch a už v lednu nakoupil levně respirátory?

2. března 2020 ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) mluví o vyhlášení nouzového stavu, aby stát mohl regulovat dodávky ochranných pomůcek a rychleji přijímat protiopatření. Premiér Andrej Babiš (ANO) to však odmítl s tím, že k tomu není zatím důvod. Vláda s převahou ANO to deset dní odmítala a když po deseti dnech krizový štáb zřídila, tak v rozporu se statutem krizového štábu ho řídil náměstek ministra zdravotnictví místo ministra vnitra Hamáčka, který to následně okomentoval, že měl z Babiše pocit, že se domníval, že krizový štáb je alternativa k vládě.

12. března 2020 vláda vyhlásila stav nouze včetně omezení společenského života. Ač jsme byli už od začátku března 2020 seznamováni s Tchajwanskými opatřeními a s radami, jak na Tchaj-wanu zvládli koronavirus, sice s omezeními, ale s normálně probíhajícím životem, tak vládnoucí ANO  tak dlouho vyčkávalo, aby pak duplo na brzdu a vydalo mimořádně ekonomicky náročná opatření.

Nakonec to byla Praha v čele s primátorem Hřibem (Piráti), která na sebe vzala odpovědnost a zavedla povinné nošení roušek v MHD, čímž usnadnila vládě celoplošné zavedení roušek.

Velice draze jsme si koupili čas na to, abychom se s koronavirem vypořádali. A co se stalo? To dnes zažíváme všichni.  Když už jsme u nás dostali před létem koronavirus relativně pod kontrolu a bylo jasné, že velkou hrozbou je cestování, tak pan premiér svojí dovolenou na Krétě šel příkladem. Přestože začala čísla v srpnu znovu růst, nic se nedělo.

Každému bylo jasné, že s nástupem dětí do škol začnou čísla pozitivních růst daleko rychleji, takže v momentě, kdy ministr Vojtěch vyhlásil s tím související zpřísnění opatření proti koronaviru, tak to víceméně každý očekával. Tedy vyjma pana premiéra, po jehož televizním vystoupení odborníci „přehodnotili“ svoje závěry a ministr zdravotnictví couvl a situace z jara, kdy premiér neviděl důvod vyhlásit nouzový stav, se začala opakovat. Ale proč se s tím tak dlouho otálí. Pardon, ne dlouho, jen co bude po volbách.

Otázka pro nadcházející krajské volby je, jak to bude fungovat, pokud případní hejtmani za ANO budou stejně (po)slušní jako byl bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch. Ale to už je teď o víkendu v rukou voličů.



Dne 30.09.2020:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro