Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Expo Sciences International Abu Dhabi 2019


Studenti Gymnázia Stříbro reprezentovali ČR na ESI 2019

Expo Sciences International 2019

místo: ADNEC, Abu Dhabi – 22. – 28. září 2019

pořadatel: MILSET International

700 dětských a mládežnických vědeckých projektů z 58 zemí světa

zástupci z České republiky: Asociace malých debrujárů ČR a Akademie věd České republiky

stánek č. 472 - Gymnázium Stříbro – Recykluj a experimentuj s námi – informace o recyklaci nápojových obalů, konkrétně PET láhví, plechovek a tetrapaků, fyzikální experimenty a kreslené návody k experimentům, které jsou realizovány s využitím nápojových plechovek nebo PET láhví

Supervizoři projektu: PhDr. Jitka Soukupová, Kateřina Osmiková

Účastníci projektu: Veronika Jansová, Daniel Sůva, Veronika Kalčíková, Adéla Svobodová – oktáva a kvinta

stánek č. 469 - Gymnázium Stříbro – Slavní vědci a objevitelé – přehled o 12 slavných vědcích a objevitelích, jejich zákonech, objevech a experimentech, zajímavostech z jejich života a díla a zemi jejich působení, fyzikální experimenty s jednoduchými pomůckami prezentující daného vědce či objevitele, kalendář daných 12 vědců a objevitelů

Supervizoři projektu: PhDr. Jitka Soukupová, Hana Bártová

Účastníci projektu: Michaela Sůvová, Karolína Buhlová, Ela Kampelsheimerová, Monika Mahdalová - tercie

8 žáků z Gymnázia Stříbro strávilo od 21. září do 1. října 2019 nezapomenutelných 10 dní na Expo Sciences International 2019 ve Spojených arabských emirátech. Na mezinárodní přehlídce dětských a mládežnických projektů zde představili dva celoroční projekty – Recykluj a experimentuj s námi a Slavní vědci a objevitelé.

U obou stánků bylo stále plno, zájem návštěvníků byl veliký, přišly školní skupiny i individuální návštěvníci všech národností i věku. Během 3 dnů, kdy byla výstava otevřena pro veřejnost, ji navštívilo více než 20 000 návštěvníků, zejména žáků emirátských základních a středních škol.

 První den v rámci Opening Cremony navštívil náš stánek pan velvyslanec České republiky ve Spojených arabských emirátech Ing. Jiří Slavík, CSc. Také nás přišli navštívit a podpořit naši přátelé z Akademie věd České republiky, kde jsme jeden z projektů představili v březnu v rámci Týdne mozku.

Poslední večer výstavy byl zakončen kulturním vystoupením všech delegací a proběhla Closing Ceremony, při které jsme za oba projekty obdrželi certifikáty a zlatou medaili výstavy.

Na ESI 2019 v Abu Dhabi se představilo celkem 1875 účastníků z 58 zemí, kteří prezentovali 700 projektů. Českou republiku na přehlídce reprezentovalo 24 účastníků ze 3 debrujárských klubů při základních a středních školách – Frýdek-Místek, Nymburk a Stříbro.

A na závěr pár zajímavých čísel a informací z našich zážitků:

 - vzduch 40 – 45 stupňů Celsia, voda v moři 35 až 38 stupňů

- v autobusech je jedna část vyhrazena pouze pro ženy, po městě jezdí růžové taxíky, které jsou určeny pouze ženám a řídí je také ženy

- i v nákupních střediscích, výstavní hale, na letišti a na dalších místech, kde byste to příliš nečekali, naleznete modlitebny

- ochutnali jsme velbloudí mléko, sýry, čokoládu a maso

- prohlédli jsme si Velkou mešitu šejka Zayeda s největším ručně tkaným kobercem a největším lustrem světa

- navštívili jsme nově vybudovaný (2017) prezidentský palác, který zabírá rozlohu více než 53 fotbalových hřišť

- ochutnali jsme horkou čokoládu a cappuccino posypané zlatými lístky v nejluxusnějším hotelu Abu Dhabi Emirates Palace

 A takto by se dalo psát dál a dál, zážitků je spousta. O další zážitky a fotografickou prezentaci se s vámi rádi podělíme v pátek 29. listopadu 2019 v rámci programu Dne otevřených dveří školy.

 PhDr. Jitka Soukupová

Velký dík patří Městu Stříbro, MŠMT, OŠMS Plzeňského kraje, Vodárnám a kanalizacím Karlovy Vary, NF Zlatý oříšek, Golden Gate, Excellent Stříbro, In space, Dr. Popov a spoustě dalších přátel, kamarádů, rodičů, kolegů a bývalých i současných studentů za finanční i morální podporu. Bez vás by to nešlo, naše zážitky jsou i vaše zážitky. Děkujeme!





Dne 06.10.2019:Mgr. Zuzana Kalčíková





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro