Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Našlapanej Víkend.


Stříbro muzeum a kniha o Stříbře, Manětín koncert, Stříbro EHD, Záchlumska slavnost..

Kdo právě uplynulý víkend vypnul bednu, přestal marnit čas psaním nenávistných komentářů a vyrazil ven do světa našeho regionu, nestačil se diviti..všude samá pozitivní energie a nabíjelo se zadarmo, bez dotací..

Stříbrští křtili novou knihu o Stříbře.Stylově ve Stříbrském muzeu a to hnedka v pátek. No pátek, svátek. Autorem je pan RNDr.Zbyněk Navrátil, ředitel Stříbrského muzea. Pan Zbyněk je muž na svém místě.Pod jeho vedením pořádá muzeum a jeho skvělá galerie každoročně několik zajímavých výstav, nejen obrazů,ale třeba i fotografií. Pan Zbyněk Navrátil je muž vzdělaný, když se s ním  dáte do řeči, nestačíte se divit hloubce jeho znalostí . Pan Zbyněk je ovšem také fotograf, a právě kniha ,jež Stříbrští v pátek křtili je o fotografii Stříbra, nejen o současnosti, ale i o minulosti. Není ve Stříbře povolanějšího autora.. Jako čestní hosté byli nejenom současný starosta a poslanec ing. Votava, ale starostové bývalí ( ing. Svoboda, Mgr. Červený)..

V Manětínském kostele Sv. Jana Křtitele pořádali manětínští skvělý koncert k  30.výročí pádu komunismu. Úvodním slovem a historii provázela Bára Munzarová spolu s violončelistkou Jitkou Hosprovou.. GENTLEMEN SINGERS, mužský vokální soubor v originálních úpravách a choreografii zazpíval npř. chorál Svatý Václave, Da Pacem Domine, Lásko, milá lásko, Yesterday..koncert byl součástí cyklu Procházky uměním VII ročník... úžasný zážitek, po projevu pana starosty Mgr.Gilberta pochopíte, jak jsou manětínští na své město hrdi, jo a koncert odehráli Gentlemens SINGERS i dopoledne pro žáky místních škol, odměnou jim byl oběd se starostou a svíčkovou s Osmi..

EDH -Dny evropského dědictví, společné dědictví, společné hodnoty, v sobotu 7.září.Jak výstižné, není co dodati. Ve Stříbře se otevřela řada památek běžně nepřístupných a bylo se na co dívat. My se podíváme do stříbrského kostela Všech Svatých.Kostel je běžně nepřístupný, pouze se otevírá v čase bohoslužeb.Pochází ze 14. století,ale  současnou podobu získal až později v 18.století, v době ,které vládlo Baroko.Tentokráte byly vzácně přístupné, nejenom věž kostela, hlavní i boční lodě, kůr, ale hlavně ORATOŘ čili Oratorium, což je jakýsi balkon po stranách hlavní lodi kostela.Návštěvníci mohli slyšet i varhanní koncert , prohlídnout s výstavu fotografiií,ale i si dát kávu v kostelní kavárně..,velké poděkování za organizaci patří např. manželům Buchovým.

Záchlumska Slavnost Panny Marie. V neděli byla v Záchlumí veliká sláva.Po dlouhé době se návštěvníkům otevřel kostel Narození Panny Marie.Krásně nasvícený interiér s výzdobou, na které se podílela i místní škola a školka..Ve 14 hodin zde byla i sloužena mše svatá.. krásný mystický i duchovní prostor kostelní lodi, evokoval prostotu a chudobu prvních křesťanů, tady to bylo Ježíšovo..  V poslední době zdá se jakoby se kostely v obcích a vesničkách našeho regionu probouzely k novému životu.Nadšení obyvatelé pořádají sbírky na jejich záchranu, pořádají koncerty a jiné kulturní akce, někde se slouží i mše,ale většinou tyhle kostely už nepatří církvi, ale právě obcím, nebo občanským sdružením. Uvědomili si, že tyhle  kostely jsou i jejich kulturním dědictvím,  jedinečnou památkou na historii obce. Patří jim veliký dík....

Děkuji Martině Sihelske za souhlas se zveřejněním foto z muzea





Dne 10.09.2019:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro