Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Je těžké být Bohem...


Ivan Bukovský

Malíři takzvané  ztracené generace  a zatracené generace patří k těm umělcům, jež nemohli za  komunistického režimu svobodně tvořit a vystavovat. Jejich produktivní věk provázela beznaděj, skepse,apatie a také deprese..přesto si však uvnitř, ve svém nitru dokázali uchovat tvůrčí schopnosti a jejich síla se objevila ve svobodných létech naší současnosti. Mezi ně patří i malíř IVAN BUKOVSKÝ..

Jeho  soubor obrazů s biblickými náměty je v současné době velmi neobyklý.. Biblické příběhy a náměty  vládly zejména středověku, podporovány tehdejším mocenským etablišmentem propojením světské a církevní moci. Biblické motivy pana Bukovského, jsou ovšem jeho vlastním vnitřním zadáním, nepotřebuje nikomu nadbíhat ani se podbízet.Je to vlastně opačně. Jeho obrazy jsou vyjádřením jeho vnitřního vztahu k těmto tajemným a v současnosti opomíjeným i opovrhovaným symbolům duchovního pojetí lidského života a jeho existence jako součásti stvoření.. Jeho obrazy jsou i jakýmsi protestsongem vůči dnešnímu, tolik neprávem obdivovanému digitálnímu světu, jež vytvořen lidmi, není pro lidi ale pro roboty..

Jeho obrazy obřích rozměrů většinou 2 x 3m musíte pozorovat z uctivé vzdálenosti,abyste se v nich neutopili.Figurální malby jako součást širších biblických příběhů znázornujíce dobro i zlo, proroky i padlé anděly Vás jistojistě přivede k zamyšlení nad současným světem i jeho minulostí, nad událostmi a příběhy,jež se opakují celá ta dlouhá staletí, ba tisíciletí.Ivan Bukovský na rozdíl od středověkých malířů nemaluje Boha  ale ani mu netyká, a je to tak vpořádku. Boží a duchovní existence s velikou úctou, je mimo jakokoukoliv lidskou představivost a chápání..

-----------------------

Výstavu  Je těžké být Bohem můžete vidět ve středočeské Galerii Františka Drkotila v Příbrami do 28.srpna 2019.

Přiložené fotografie nemohou nahradit vizuelněmocionální vnímání samotných obrazů a jejich hloubku.





Dne 20.08.2019:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro