Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Rokovali také chovatelé Tachovska.


V sobotu se sešli v Tachově na svém jednání zástupci základních organizací Bezdružic, Černošína, Kladrub, Konstantinových Lázní, Stříbra, Tachovské 1 a Tachovské 3, aby zhodnotili chovatelský rok 2018.

V úvodní zprávě jednatelky př. Kantové zaznělo, že v roce 2018 bylo evidováno 121 chovatelů, což je o tři chovatele méně než v roce předcházejícím.

Nejpočetnější byly základní organizace Tachov 1, která měla 30 členů, Stříbro - 24, Kladruby - 21 chovatelů, Bezdružice - 15, Tachov 3 - 14 členů, Černošín - 10 členů a Konstantinovy Lázně - 7 chovatelů.

Stavy zvířat se v našich chovech stále snižují. Může za to zřejmě nejen finanční nákladnost při pořizování chovného materiálu, ale i ceny krmení nebo technického zázemí. Po loňském roce, kdy se zdálo, že dochází k nárůstu zejména v chovech drůbeže, se tento úbytek projevil nečekaně u holubů a králíků.

Snížily se objednávky počtu kroužků pro chovná zvířata, registrace králíků i počet zvířat na výstavách.

Bohužel, chovatelé konstatovali, že se jim nadále nedaří navýšit počet mladých chovatelů na okrese. V roce 2018 se pro malý zájem mladých nepodařilo uskutečnit setkání mladých chovatelů. To poslední osmé se uskutečnilo 13. 5. 2017 ve Stříbře. Snad se v dalších letech podaří prohloubit zájem o chovatelství u osmi mládežníků na takovou úroveň, že budou přistupovat k chovatelství nejen z povinnosti, ale najdou u zvířátek dlouhodobě zálibu. Mladí chovatelé vyrůstají více na vesnicích, kde k chovu mají lepší podmínky. V Kladrubech a Bezdružicích jsou 3 mladí chovatelé, v Konstantinových Lázních a ve Stříbře 1. 

Následovaly zprávy předsedů jednotlivých odborností, za králíky promluvil př. Ing. Janoušek, který seznámil přítomné s činností králíkářů v uplynulém roce a informoval je o novinkách platných pro rok letošní. Zároveň vyhodnotil nejlepších chovatele v této odbornosti:
Nejlepší chovatelé králíků:
1. př. Věra Mandáková     ZO KLADRUBY     aljaška
(cena nepřítomné chovatelce bude předána dodatečně,
chovatelé na druhém a třetím místě ve všech odbornostech obdrží diplomy).
2. př. Karel Smrž     ZO KLADRUBY     malý beran strakáč
3. př. Jan Kotrba     ZO TACHOV 1     francouzský beran divoce zbarvený
 
Okresní registrátor př. Halák seznámil přítomné s registrací králíků. Naši chovatelé v uplynulém roce registrovali celkem 349 kusů králíků 30 plemen. Nejvíce byli zastoupeni králíci plemene aljaška, velký světlý stříbřitý a durynský. V S chovech bylo registrováno 119 ks králíků a zde byli nejpočetněji zastoupeni králíci belgičtí obři a francouzští berani. Celkem tedy bylo registrováno 468 kusů králíků, což je téměř o stovku méně než v roce předcházejícím. Nejvíce králíků registrovala základní organizace Tachov 1 - 145 ks, Kladruby - 115 ks a 63 kusů registrovali chovatelé z Konstantinových Lázní. Chovatelé drůbeže odebrali 1 547 ks kroužků a holubáři 1 560 ks kroužků pro holuby.
 
Za odbornost holubů přednesl zprávu př. Veřtat. Zhodnotil výstavní činnost v uplynulém roce a vyzdvihl hlavně účast našich chovatelů na 32. Regionální soutěžní výstavě Karlovarského a Plzeňského kraje v Nýrsku, kde jsme obsadili pěkné třetí místo v soutěži oblastí za silným Chebem a Plzní.
Nejlepší chovatelé holubů:
1. př. Josef Veřtat     ZO TACHOV 1     moravský pštros červený
2. př. Václav Salaba     ZO TACHOV 1     king andaluský
3. př. Vladimír Derfler     ZO TACHOV 1     rakovnický kotrlák červeně plavý
 
Za odbornost drůbeže přednesl zprávu př. Kotrba. Ve svém příspěvku připomněl účast na výstavách, výběr kolekcí na regionální výstavu v Nýrsku a hlavně bodové ohodnocení, která naše zvířata na této výstavě obdržela.
Nejlepší chovatelé drůbeže:
1. Mgr.Dana Fecková     ZO TACHOV 1     vyandotka zdrobnělá lososová
2. př. Jakub Šedivý     ZO STŘÍBRO     asilka pestrá
3. př. Antonín Stehlík     ZO STŘÍBRO     vyandotka zdrobnělá žlutá kolumbie
 
V odbornosti okrasného ptactva bylo konstatováno, že jediná výstava ptactva se uskutečnila v listopadu ve Stříbře. Mnohé místní výstavy však měly doprovodné expozice, kde chovatelé předvedli část svých odchovů.
Ocenění nejlepší chovatel okrasného ptactva převzal př. Stehlík ze ZO STŘÍBRO.
 
U příležitosti významného životního jubilea převzal ocenění Zasloužilý chovatel oblasti TACHOV za rok 2018
př. Veřtat ze ZO TACHOV 1.
 
Soutěž základních organizací za rok 2018 přinesla tyto výsledky:
1.místo     ZO TACHOV 1     - získala v okresní soutěži 1 438,0 bodu
2.místo     ZO TACHOV 3      - 1423,5 bodu
3.místo     ZO STŘÍBRO     - 1 132,0 bodu
 
9. ročník - Memoriál př. Vojtěcha Bartoše - soutěž chovatelů drůbeže ZO Tachovska
- za drůbež - araukana divoce zbarvená - získala Mgr. Fecková ze ZO TACHOV 1.
 
Chovatelé dále vyslechli zprávu pokladní přednesenou př. Váňovou a zprávu kontrolní a revizní komise, kterou přednesl př. Houdek.
Dále byl projednán plán činnosti a rozpočet na rok 2019. Účastníci konference zvolili delegáta na valnou hromadu ČSCH, která se bude konat v Praze. V diskuzi zazněly připomínky k projednávaným zprávám a k plánu činnosti.

Jednání pozdravil také starosta města Tachova pan Mgr. Ladislav Macák a pan Ing. Václav Votava, starosta města Stříbra, poslanec Poslanecké sněmovny PČR, kteří popřáli chovatelům hodně zdaru v nadcházející chovné sezóně i v osobním životě.




Dne 29.04.2019:Zdeňka Kantová





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro