Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Horníci ve Zbůchu


V sobotu 1. září 2018 jsme byli pozvání …

od místního hornického spolku Západočeských uhelných dolů do Zbůchu na již v pořadí 4 ročník Dne horníků. Jeden z nejmladších hornických spolků u nás se snaží obnovit původní Den horníků spadající na 9. září, protože celá Nýřansko-Heřmanská pánev byla v minulosti zásobárnou černého uhlí (Nýřany, Zbůch, Tlučná, Heřmanova Huť a mnoho dalších).

Do Zbůchu se sjeli hornické spolky ze Stříbra, Sokolova, Krásna a Kladna. Bohužel kamarádům vůbec nepřálo počasí. Dopoledne se kamarádi ze Zbůchu potkali v Chotěšově, kde se jim podařilo během jednoho roku zrekonstruovat původní hornický pomník padlým kamarádům v roce 28.8.1918 při důlním neštěstí na dole Austria. Rekonstrukce přišla hornický spolek na 100 000,- Kč. Uctěním památky hornických kamarádů si zároveň připomínají výročí 100 let od založení republiky.

V opravdu deštivém počasí se organizátoři snažili zpříjemnit nám akci zpěvem hornických písní a následně k poslechu hrálo Duo. Samozřejmě nechybělo stužkování praporů a drobné pozornosti pro zúčastněné. Škoda jen, že nejmladší hornický spolek nepřijelo podpořit vícero hornických spolků. Všichni si vzpomeňte, jaké to je, když vás kamarádi nepřijedou podpořit. Něco podobného se stalo nedávno při hornickém odpoledni na dole Řimbaba. Pro někoho by tento stav měl být pohnutkou k zamyšlení.

Příští naší společnou akcí je již v sobotu 8. září.2018 22. setkání hornických měst a obcí ČR v Sokolově.

Zdař Bůh
Karel Neuberger





Dne 03.09.2018:Karel Neuberger





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro