Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 26. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Dědové, otcové a vnuci


srpen 1968 a srpen 2018

Tahle výstava mi docela zajímala, nejen z hlediska dokumentárního, ale i proto, že jsou tam fotografie známých fotografů např. Jana Reicha, Jiřího Všetečky a mnoha dalších. Byl to tenkráte jiný svět.Černobílý svět a to nejen fotografie. Psal se srpen 1968. 21.srpen roku šedesátéhovosmého..

Na Staromáku to ovšem žije. Žije svým pulsujícím luxusním životem srpna 2018, před památníkem se kroutí ruský bílý medvěd, z amfóry vylézá jakýsi muslim, kerýmu nestačil dorůst plnofous, a černošský průvodce s červeným deštníkem volá další sexturismuchtivé turisty do jakéhosi vykřičenýho domu, jenž býval kostelem.. Jenom u vchodu do Staroměstské radnice není moc živo. Je tam totiž ojedinělá výstava fotografií ze srpna 1968, a také z roku 1969 a také z pohřbu Jana Palacha. Smutné dokumenty smutné doby. Hrdinství jedněch je utopeno v moři strachu o dobrý bidlo, prospěchu, přiznání se ke lži, a pravda je vydána, jako už mnohokráte všanc .. a také vzedmutí se velké vlny emigrace těch, kteří nechtěli a nemohli žít ve lži a přetvářce..mnoho zničených lidských osudů, mnoho zatrpklosti, zklamání, uzavření se do svýho světa, útěky na chaty a chalupy, jakýsi paralelní sebezničující svět socialismu.

..když jsem vyšel ven před radnici zaslechl jsem jakýsi hlasitý rozhovor mezi vopáleným mladíkem a  již notně prošedivělým mužem,: hele nás mladý nákej vosumašedesátej fakt nezajímá, byla to tenkrát věc komoušů, co že jich byly dva miliony ?, a co ste dělali vy všichni vostatní? byli ste podělaný, dobře vam tak že jo, jo a maš přijít včas na obědak budou švestkový knedle říkala babča.. ohlédl jsem se, ale byli pryč, zmizeli v davu staromáku, za to mi upoutal velký restaurační venkovní stůl přímo proti radnici s upoutávkou výstavy.Seděli u něj rusky mluvící, dobře oblečení mladí turisté, kterým na čerstvým pražským vzduchu viditelně vyhládlo. Tak dobrou chuť ! 

-------------

Hovořil sem votom osmašedesátým s jedním sedumdesátníkem,bylo mu tehdy dvacet let. Byla to tenkrát hrozná doba, víš že nás obsadili za dvacetčtyřihodin? vrhli na na nás ze všech stran, na malý Československo (pozn. byl to jeden z nejmenších států tzv. Varšavské smlouvy), pro lidi to byl tenkráte šok ,za jediný den se všechno změnilo, vod tý doby lidi ničemu nevěří, mají strach i dneska, ten vosumašedesátej je v nich pořád..

--------------

Výstava je k vidění na Staroměstské radnici v Křížové chodbě do konce srpna.





Dne 21.08.2018:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro