Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Josefova poslední cesta (reportáž je z roku 2018)


Kardinála Mons.ThDr.Josefa BERANA přišli doprovodit tisíce lidí...

...

Ale pojďme popořádku. Cestu do Prahy jsem vlastně ani neplánoval, rozhodnutí padlo opravdu na poslední chvíli, v půl desáté už jsem byl na nádvoří strahovského kláštera. Cestu provázely zcela zvláštní, neobvyklé náhody... 

Kardinál Josef Beran je rodákem z Plzně, kde se narodil 29.prosince 1888. Byl pronásledován fašistickým okupačním  a posléze i komunistickým režimem. Nesměl se vrátit do své milované vlasti Československa ani po smrti. Ano komunisté se báli i mrtvých..Kardinálem byl jmenován 10.ledna 1965, kdy mu byl umožněn odlet do Vatikánu, bez možnosti návratu. Mimo jiné se velmi zasazoval o rehabilitaci Mistra Jana Husa. 25.ledna 1969 přednesl ve Vatikánském rozhlase v českém vysílání projev k velikému a zároveň tragickému osudovému činu Jana Palacha,který se upáli na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a následné normalizaci společnosti.. zemřel 17.května 1969 po diagnostikované rakovině plic.. Josef Beran byl nejenom kněz, biskup a kardinál, tento drobný vitální muž s věčným úsměvem, byl i velkým českým vlastencem.. děkujeme Kardinále Josefe, že jsi žil, že jsi byl, a že jsi se vrátil k nám do vlasti..

---------------------

Kardinála Berana přišli doprovodit na jeho poslední cestě tisíce lidí , mohutný průvod vyšel o desáté hodině ze Strahova, kočár tažený šestispřežením směřoval na Hradčanské náměstí a posléze do katedrály, která byla během bohoslužby zcela zaplněna,mnoho lidí se již dovnitř nedostalo, měl sem opět štěstí, byli jsme mezi posledními za námi se mohutná vrata katedrály uzavřela.. Mezi přítomnými byli i někteří z českých politiků jmenuji pt. pan Štěch, Bělobrádek, Fiala,Vondra i paní Němcová, Šlechtová a další. Mši celebroval kardinál Dominik Duka, který pochopil, že jeho místo není na Pražském hradě, ale v katedrále...mezi přítomnými byli zástupci z celé České republiky, hodně lidí z Moravy,ale i ze Slovenska. Kázání ,ale i čtení pozdravu papeže Františka provázel mohutný potlesk a snad nejsilnější emoce vyvolalo v přítomných, když na samý závěr obřadu všichni zazapívali Československou hymnu a to i její slovenskou část ..

 





Dne 29.12.2019:Jan Picka


29.04.2018 - 12:16:59
onza - Děkuji všem ,kteří mi zaslali poděkování, snad sem jim udělal radost, i pro mne osobně to byl neopakovatelný zážitek, jedinečný v moderních dějinách České republiky, hezké dny.JP.



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro