Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Zebau.


Byli Vy v Cebivi ?

Cebiv je malá hezká obec někde mezi Stříbrem a Konstantinkami. Malá, ale má velký zámek. Vesnička a zámek však mají dlouhou historii..

Začala někdy ve středověku. Panství rozlehlé, veliké hospodářství...Cebiv neměla a nemá kostel,spadala pod faru v Horních Kozolupech, ten však tam dnes také není, ale velice hezky opravený je na dohled ve Slavicích. Historie Cebivi je velmi stará začíná někde okolo roku 1115 !(starší nežli Stříbro) Zámek ve tvaru H byl postaven na místě bývalé tvrze, s přestavbou bylo začato někdy okolo roku 1670. Barokní zámek je umístěn na východní straně Cebivské návsi. Stavba je to mohutná, rozlehlá s bohatou historiií, obsahovala mimo jiné Velký sál s obrazovou galeriií, Zámeckou kapli, Lovecký salonek .. v podzemí zámku se nacházejí veliké sklepní prostory, černá kuchyně, a také tajemná podzemní chodba..druhé nadzemní podlaží zámku nebylo nikdy dokončeno..

  V současnosti se její nový majitel pražské provenience snaží zámek opraviti. Okolí zámku je zbaveno náletů a uvnitř se pracuje je ovšem pravdou že  tahle milá obec se zámkem bohužel nemá, ani neměla nic společného. Dočasně navěky se táhnoucí restituce tenhle zámek skoro zbořily, za vydatné pomoci předchozího režimu, kerý nemohl tý šlechtě přijíti na jméno.. V každé takovéhle časem a neúctou k předkům poznamenané stavbě se snažím najíti něco, něco, co by připomělo  alespoň náznakem ty zaniklé staré časy, tu jejich krásu, jedinečnost a um našich předků... V Cebivském zámku jsem nenašel bohužel skoro nic, snad jen části parketových podlah.. Stojí zde jako začarovaný kus naší historie a i ta starobylá kachlová kamna , která zde ještě v 80 letech kralovala, někdo rozebral a ukradl..nicméně, zámek zřejmě nespadne, nestihne jej osud Ošelína a snad bude časem i přístupný širší veřejnosti..na  návsi je k vidění i socha Cebivské Panny Marie a také dole u rybníka sv. Jan Nepomucký..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Dne 03.09.2019:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro