Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Bude dostatečná informovanost o jednání našich zastupitelů?


Anketa! Městské zastupitelstvo hned na svém druhém jednání schválilo změnu ...

jednacího řádu, kdy čl.8 bod 3. zní: "Pracovní materiály se zveřejní po úpravě ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů ... na stránkách www.mustribro.cz a to před jednáním zastupitelstva nejpozději však do tří dnů před jeho konáním."

Vzhledem k tomu, že není ze zákona povinnost tyto materiály zveřejňovat, je změna jednacího řádu ve smyslu zveřejňování materiálů zastupitelstva na internetu krokem dopředu. Kdo má zájem, může si na internetu zjistit, o čem se bude jednat a co je navrženo ke schválení. Chce-li nějak reagovat, může využít diskusi na zastupitelstvu nebo oslovit některého ze zastupitelů v případě, že se na jednání nedostane.

Usnesení zastupitelstva jsou na internetu zveřejňována ze zákona. Otázka je, zda usnesení zodpoví všechny otázky, které se nabízí. Občan má právo nejen nahlédnout, ale dělat si i výpisky z usnesení a zápisu o jednání zastupitelstva, rady, výborů zastupitelstva, ... . Uvedené dokumenty jsou uloženy na Městském úřadě ve Stříbře. Například zápis ze zasedání zastupitelstva musí být k nahlédnutí do 10 dnů po skončení zastupitelstva. Tolik zákon. Ale ruku na srdce, kdo půjde nahlédnout na MěÚ do dokumentů a zdržovat tak odpovědného úředníka? Daleko pohodlnější by bylo v klidu si sednout k internetu a vše, co nás zaujme, si přečíst.

S tím ale souvisí ještě další otázka a to otázka osobní odpovědnosti jednotlivých zastupitelů k voličům. Volič by měl vědět, který zastupitel na zasedání chyběl a z jakého důvodu. Stejně tak by měl vědět, jak jednotlivý zastupitel hlasoval.

Představte si, že by materiály na jednání zastupitelstva (návrh usnesení, důvodová zpráva a další přílohy) byly 6 dní před zastupitelstvem vyvěšeny na internetu a byly tam až do příštího zastupitelstva. Tyto materiály by byly týden po zasedání zastupitelstva doplněny protokolem o hlasování jednotlivých zastupitelů a originálním usnesením. Utopie? Tak se podívejte na podklady pro jednání zastupitelstva Města Plzně. Po kliknutí na podtržené pořadové číslo bodu jednání se zobrazí vše s bodem související včetně protokolu o hlasování.



Dne 14.12.2006:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro