Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 10. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Ke zvýšení poplatku za komunální odpad




Vážení občané,

dovolte, abychom Vás seznámily se změnami, které nastaly při placení místního poplatku za provoz systému o nakládání s komunálním odpadem.

V letošním roce Parlament ČR uzákonil změnu zákona o místních poplatcích a tím i možnost úpravy obecně závazné vyhlášky týkající se místního poplatku za komunální odpad. Stejně jako v předchozích letech je sazba poplatku složena ze dvou částí, a to z pevné částky 250,- Kč za osobu a částky až do výše 750,- Kč stanovené na základě skutečných nákladů, které město vynaloží na odvoz komunálního odpadu a jeho likvidaci v předchozím roce. Maximální celková výše tohoto poplatku tedy může být až 1.000,- Kč na osobu za jeden kalendářní rok.

Obce jsou povinny zjistit skutečné náklady za odpad a vypočítat náklady na jednoho poplatníka. Ve Stříbře připadá na 1 poplatníka částka 553,- Kč, tzn., že po přičtení druhého dílu poplatku, který je 250,- Kč, může město Stříbro vyhláškou stanovit místní poplatek až 803,- Kč. V případě, že náklady na odvoz komunálního odpadu díky ještě intenzivnímu třídění odpadu klesnou, klesne i náklad na 1 poplatníka.

Město schválilo místní poplatek za komunální odpad jen ve výši 700,- Kč se splatností do 31.10.

Důvodem pro uplatnění nižší částky než jsou skutečné náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu je především snaha motivovat občany ještě k větší snaze třídit komunální odpad. Čím více budou občané třídit, tím budou klesat i tuny zbytkového komunálního odpadu. Pokud budou tuny zbytkového komunálního odpadu klesat, tak to bude i signál pro zastupitele, že udělali dobře a sazbu poplatku nedali na maximální výši.

Výše uvedené je tedy důvodem pro ještě intenzivnější třídění odpadů. Čím více se vytřídí, tím méně odpadů se uloží na skládku. Za uložení odpadů na skládku se platí poplatek za uložení, který se bude podle zákona rok od roku zvyšovat, neboť je žádoucí skládkování omezovat a následně ukončit. Proto musí být snaha každého občana, aby co nejvíce komunálního odpadu roztřídil a do sběrných nádob (popelnic nebo kontejnerů) na zbytkový komunální odpad bylo odloženo co nejméně. Tím budeme odvážet na skládku méně tun odpadu zbytkového komunálního odpadu.

Naopak pokud si občané neuvědomí důležitost třídění odpadu, tak skutečné náklady na komunální odpad a hlavně množství v tunách porostou a tím by pak muselo dojít ještě k dalšímu navýšení místního poplatku.

Je to šance pro občany Stříbra, jak udržet alespoň jeden místní poplatek na nezvyšující se částce. Občané to budou mít ve svých vlastních rukách. Nechceme-li mít poplatek vyšší, snažme se o odložení méně tun zbytkového komunálního odpadu v našich sběrných nádobách a tím i na skládku.

Názory některých občanů, např.: že nemá cenu třídit nebo stejně platím dost, tak třídit nebudu, je velmi špatný. Pokud se tak stane a obyvatelé našeho města přestanou třídit, tak nám všem hrozí, že poplatek dosáhne maximální částky tj. 1.000,- Kč.

Proto si dovolujeme nabádat obyvatele našeho města k ještě většímu úsilí při třídění odpadu. Opravdu to má smysl. Za vytříděné složky komunálního odpadu - papír, plast, sklo (barevné, bílé), nápojový karton -  dostává město finanční odměnu. Tedy čím více se vytřídí, tím vyšší odměnu město dostane a tím méně město zaplatí při uložení na skládku.

                                    Za Městský úřad Stříbro: Ing. Bohdana Bartoňková a Jana Šauerová



Dne 12.11.2012:Jana Šauerová


21.11.2012 - 16:54:44
Mila - Znovu se ptám, jaký je vývoj ve vývozu tun odpadu za minulá léta? Zdražuje se za tunu?
17.11.2012 - 22:15:09
mecenas - Souhlas rokre, jednatel Ekodeponu se domluvil s vládou, která schválila zákon o odpadech a možnost zvýšení poplatků na reálnou úroveň. Vlastíku, už to nehul...
17.11.2012 - 21:12:04
rokr - Dobrý den. Je to celé pomsta za petici proti zařízení na plazmové zplynování odpadu v bývalých stříbrských kasárnech. Objektivní Pepa to už tenkrát dával jasně najevo. Nebude zplynovna-budete platit. Tak si to přeberte. Vždycky je něco za něco. Teď je to zvýšený poplatek za odvoz. Ti kluci, co spolu mluví mají velikou šanci. Mají vás v hrsti. Zkuste ještě protestovat a hrajte si na hrdiny. Budete za to platit! Jasné?
17.11.2012 - 10:38:06
Pepa - Pro rak: Jak už napsal pan Lukeš, ani já nejsem „odpadový expert“ a proto jsem navrhoval moderovanou schůzku, kde by se s občany prodiskutovala tato problematika a domluvil by se další postup. Můžete uvést konkrétní příklady měst, kde mají problematiku odpadu vyřešenou ke spokojenosti všech? Co se týče Boru. Kdyby to v Boru fungovalo tak, jak tvrdíte Vy, tak by pro něj bylo ekonomicky nejvýhodnější domluvit se s půlkou Boru, že si zaplatí jednu popelnici za rok a přebytečný odpad by mohl pro něj ekonomicky vyvážet načerno někam za Bor. Mýlíte se, se sousedem se domluvit nemůže, protože v OZV 4/2011 ze dne 12.7.2011 (http://mubor.cz/vyhlasky-a-narizeni-mesta.html) je v článku 6 písmeno 3. vázána sběrná nádoba na odpad na vlastnictví nemovitosti, což je v jeho případě byt a soused je vlastníkem jiného bytu. Když se se sousedem domluví, tak jeden z nich nebude mít za dané období zaplaceno (čl. 6 písmeno 7.). A ne všichni vlastníci bytů mají zahradu, kde by mohli kompostovat. Nicméně moji rodiče žijí v domku na vesnici v obvodu Boru, tak vím, co máte na mysli. Josef Hrábek
17.11.2012 - 09:24:42
rak - a ještě dodatek..přečetl jsem si podmínky v Boru http://mubor.cz/oznameni-prodej-znamek-na-odvoz-pevnych-domovnich-odpadu.html ...a kdyby nebyl kolega líný.., tak by trošku zapřemýšlel a stejně tak jako jinde by on i sousedi více třídili, pak by ji stačila jedna popelnice dohromady s vývozem 1x za 14 dní a ušetřili by všichni. Příklad on + manželak + sousedi 2dospělí +3 děti a úspora je evidentní. Pokud využívám třídění odpadu a navíc kompostuji na zhradě, pak opravdu není dohromady co do té popelnice vyhazovat.
17.11.2012 - 09:06:32
rak - pro PEPA: tak kolega z Boru byl příkladem toho, že se to dá dělat ještě hůř než ve Stříbře. Já bych si raději bral příklad z měst, kde problemitaku svozu PDO mají vyřešenou ke spokojenosti všech. Rozhodně bych zvýšil motivační efekt- tzn kdo produkuje méně odpadu- třídí tak platí méně, pak bych určitě hledal dodavatele služeb za levnější peníze než každoročně zdražující firma EKODEPON a taktéž bych smluvně přenesl výběr poplatku na firmu vyvážející odpad ( čímž bych eliminoval dluhy v městské pokladně - je to již v jiných městech odzkoušeno ..) pak bych ještě....ale od toho jsme si snad zvolili naše zastupitele, kteří by měli zastupovat naše většinové zájmy a hledat taková řešení v otázkách běžného života, aby byl občan aspoň spokojen ( nemusí zrovna jásat radostí ). Ale jak je vidět ekonomické propojení zastupitele a Ekodeponu je natolik pevné, že je zbytečné cokoliv psát. Důležitá je chuť něco změnit a tu v rozhodování zastupitelů mšsta Stříbra postrádám ( pozn. nemyslím tím změnu výši poplatku ).
16.11.2012 - 23:08:57
Pepa - Počet poplatníků se za rok 2013 může zvýšit, protože nově se bude platit i z prázdných bytů a domů. Josef Hrábek
16.11.2012 - 23:07:05
Pepa - Pro rak: Kolega z práce bydlící v Boru by bral náš poplatek 700 Kč na osobu ročně, protože jeho v Boru stojí popelnice pro dva bydlící v jednom bytě 2.000 Kč za rok, tedy 1.000 Kč na osobu ročně. Kdyby byl v bytě sám, stála by ho 2.000 Kč ročně. Je to dáno nejdelším možným termínem vývozu 1x za 14 dní a dále tím, že v bytovém domě je málo bytů na to, aby založili společenství. Zkušenosti totiž ukazují, že když se vylepí známka jako signál k vývozu až v momentě, kdy je popelnice plná, odpad končí na černých skládkách, které město musí za peníze likvidovat. Když čtyřčlenná rodina v daném časovém úseku naplní popelnici, jen když maximálně třídí, je to v pořádku, ale když bude odpadu i tak o něco více? A dvoučlennou rodinu už to třídit nenutí. I poplatek za popelnice má své mouchy. Josef Hrábek
15.11.2012 - 20:52:37
rak - je to stále dokola a o této skutečnosti se psalo již před několika lety: http://www.stribro.net/2004011901-Zivot-ve-meste-vyhlaska-o-odpadech---zamer-a-skutecnost---.html
15.11.2012 - 14:04:53
tubarao - Nejsem "odpadový expert", neznám na vše odpověď, proto souhlasím s Pepou. Ale ještě v krátkosti. Při nějaké diskuzi jsem zaslechl, že vstup do sdružení obcí, které vlastní Ekodepon, by byl pro město příliš drahý a nevyplatil by se. Tuším, že tam byl vstupní poplatek počet obyvatel x nějaká částka. Pokud vím, na konferenci, kde byla mimo jiné i tato problematika diskutována, se někteří starostové i menších obcí než Stříbro podivovali, kolik Stříbro platí za odpad. U nich prý se to pohybuje mnohem výše. K.Lukeš
15.11.2012 - 11:28:38
Pepa - Osobně jsem vždy pro schůzku všech, kdo mají o určitou problematiku konstruktivní zájem. Proto bych doporučoval, aby město svolalo k této problematice moderovanou schůzku s občany za účasti odpovědných osob. Nestane-li se tak (a možná i když se tak stane), pak diskutujícím doporučuji sepsat si svoje dotazy, osobně je přednést na zastupitelstvu dne 10. 12. 2012, požádat o písemnou odpověď a pak písemné dotazy předat zapisovateli. Tím oslovíte všechny, kteří mají rozhodovací pravomoc. Josef Hrábek
15.11.2012 - 10:37:45
gek - Dobrý den Karle! Děkuji za doplnění. Vážím si toho, že jako jeden z mála, jste ochotný k diskuzi. Já jsem laik se selským rozumem, proto se ptám... Všechno tedy ukazuje na to, že záleží na váze. Předpokládám, že popeláři si auto s odpadem váží sami, a že je možné naložit po cestě na skládku i jiný odpad než z území Stříbra. Tj. váha, a tím pádem i cena je, pokud se nemýlím, stanovena odhadem. Je to tak? Další otázka ... Tušíte, jestli má nějaká osoba na MěÚ přehled za kolik vyváží odpad jiná města? Kolik to je? A další ... Proč není Město Stříbro členem sdružení obcí, které vlastní Ekodepon? Nebyla by pak větší šance ovlivnit náklady? | K tříděnému odpadu: To, že jsou na svoz tříděného odpadu náklady vyšší než příjmy za něj mě udivuje. Proto opět otázka ... kdo stanovuje výkupní cenu vytříděného odpadu? Odpovídá tato cena výkupním cenám v jiných regionech? Píšete, že máme pro snížení ceny co nejvíce třídit, tak se ptám. Proč nemáme možnost třídit biodpad, který jak známo tvoří 40% váhy komunálního (netříděného) odpadu? Nepomohlo by to?
15.11.2012 - 10:32:48
pavelpůta - Pro -Karla Lukeše, uznávám , že internetová diskuse je těžká.Proveditelný nápad- město Tachov (přestože má podíl ve f. Ekodepon) v elektronické aukci vybralo nejvýhodnější nabídku na svoz odpadu a nebyla to firma Ekodepon.
15.11.2012 - 09:05:13
tubarao - Dobrý den, odpovím, na co znám odpověď. Jak jsem psal dole, částka použitá pro výpočet OZV 4.907.972,- je za netříděný odpad. Náklady (cca. 1,44mil. Kč.) ani příjmy (0,99mil. Kč) na/za tříděný odpad tedy v této sumě započítány nejsou. Aby byly náklady za odpad co nejnižší, je třeba co nejvíce třídit, pak ubude množství komunálního netříděného odpadu. Ohledně výběrového řízení nemám informace, ale selský rozum mi napovídá, že když odpad sváží firma, která má skládku nejblíže Stříbru, pak bude levnější než někdo jiný, kdo bude vozit odpad dál. Možná se mýlím, ale pan Půta, jako bývalý zastupitel, by nám mohl prozradit, jak se to dělalo za jeho působení v zastupitelstvu. Budu rád za každý rozumný nápad. Křičet na fóru umí každý, ale přinést proveditelný nápad na řešení, už je těžší. K. Lukeš
15.11.2012 - 08:28:30
kopretina - můj dotaz je totoný s doatzem od fobuse:-)) Jak se vymáhají tyto poplatky od nepřizpůsobivých občanů nemajících mzdu, účet? Jaké je % úspěšnosti "onoho" výběru? Děkuji za odpověď.
14.11.2012 - 20:22:44
pavelputa - Pro gek -to jsou choulostivé otázky. Podle mne ,už se ti nikdo neozve.
14.11.2012 - 15:37:35
gek - tubarao: Děkuji za částečnou odpověď. Vidím, že svůj dotaz musím upřesnit. Jak vznikla částka 4.907.972,- je mně jasné. Vyfakturoval ji za minulý rok Ekodepon. Zeptám se tedy: Kdo je zodpovědný za vyjednávání ceny za svoz a likvidaci odpadu? Kdy se naposledy dělalo výběrové řízení na subjekt, který se stará o likvidaci a svoz odpadu. Jakou částku dostalo za rok 2011 město zpět za tříděný odpad a je tato částka odečtena z těch téměř pěti miliónů? Tj. mě zajímá a byla to moje druhá část původního dotazu: jaké kroky dělá město pro to, aby byly náklady na svoz komunálního odpadu co nejnižší?
14.11.2012 - 11:24:21
fobus - Drobná poznámka-exekuce na mzdu znamená,že se to týká pracujícího občana, exekuce na účet znamená opět,že je to nejspíše pracující občan, exekuce na důchod znamená že občan nejspíše poctivě pracoval a nyní má tak malý příjem,že např. poplatek za popelnice je pro něj drahý.A otázka na závěr- jak budete vymáhat poplatky na cikánech jejichž počet neustále narůstá, když nemají mzdu(nepracují),nemají účet(nepracují)a důchod mají možná tak invalidní(jako většina ostatních).Jak budete toto řešit?
14.11.2012 - 10:25:19
bartonk - Zdravím, samozřejmě, že můžete mít jakýkoliv dotaz a já pokud to jen bude trochu možné Vám odpovím. Co se týče vymáhání není rozdíl mezi těmi kdo mají trvalý pobyt ve Stříbře a těmi co žijí jinde. Na všechny je stejný metr a stejné praktiky dle zákona. Tzn. exekuce na mzdu, exekuce na účet, popř. i důchod. Prostě vše co nám zákonodárci dovolí.
14.11.2012 - 09:49:50
kopretina - pro bartonk: A můžu mít nesmělý dotaz, jak město postupovalo/postupuje/bude postupovat v případě všech těch nedoplatků , pokud již tedy nemají trvalý pobyt ve Stříbře?
13.11.2012 - 17:55:04
bartonk - odpověď pro Půtu: Ano skutečně ve vyhlášce za smetí z roku 2010 je počet poplatníků 9.830, protože jsme při tvorbě tehdejší vyhlášky vzali číslo, kde byli zahrnuti i ti co mají nedoplatky či přeplatky a už nemají trvalý pobyt ve Stříbře. Ministerstvo financí na svých školeních upozornilo, že počtu poplatníků se musí věnovat co největší pozornost. Číslo 8.879 je součet skutečného počtu obyvatel k 31.12.2011 z evidence obyvatel plus počet chatařů. B.Bartoňková
13.11.2012 - 10:17:55
tubarao - Milo - důvodem zvýšení poplatku rozhodně nebylo navýšení počtu MP, jak cituje Deník starostu.
13.11.2012 - 10:13:17
pavelpůta - V roce 2010 byl počet poplatníků 9830 -kam jich 951 zmizelo.
13.11.2012 - 09:53:38
tubarao - Gek - Odpověď na 1. otázku. Částka 553Kč vychází, když vydělíte náklady za svoz komunálního (netříděného odpadu), 4.907.972,-, počtem poplatníků, což je 8.879. K.Lukeš
12.11.2012 - 19:56:14
Mila - Jinde zvyšují z 500 Kč na 600 Kč, ale u nás potřebujeme peníze na Městskou policii http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/poplatky-za-odpad-zvednou-i-ve-stribre-tamni-zaplati-700-korun-20121107.html a tak si zaplatíme 700 Kč. Jak to souvisí s tříděním? Jaký je vývoj počtu tun odvážených na skládku v předcházejících několika letech?
12.11.2012 - 12:00:35
gek - Mohl by někdo (třeba paní Šauerová) vysvětlit, jak se došlo k částce 553 Kč? A co dělá Město pro to, aby byla nižší (např. jak často se dělá výběrové řízení na svoz odpadu)? K třídění: kdy budeme mít možnost třídit bioodpad?
12.11.2012 - 11:37:33
kopretina - aLE CO Z TOHO, KDYŽ x lidí třídí , a určitá skupina to vyhazuje přímo z oken.A myslím, že možná i neplatí:-))



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro