Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Řekněte i VY své NE větrným elektrárnám


ve Stříbře a jeho okolí!!!

PROČ JE CHTĚJÍ STAVĚT ZA KAŽDOU CENU?
Větrné podmínky u nás nejsou zrovna ideální,ale od srpna roku 2006 platí zákon o obnovitelných zdrojích, který výrobcům energie z větru zajišťuje na patnáct let velmi výhodné, pevné výkupní ceny. Jde tedy hlavně o peníze.Česká republika se zavázala, že do roku 2010 překročí podíl obnovitelných zdrojů 8% hrubé spotřeby elektrické energie.Nejjednodušším a zároveň nejhorším řešením, jak dosáhnout dané 8% hranice, je stavba větrných elektráren .Větrné elektrárny, nejenže neřeší energetický problém (spíše jej zhoršují svou nepravidelnou dodávkou energie) , ale navíc jsou mnohonásobně dražší, než klasické zdroje energie.

SYNDROM VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN
Ze závěrů studií lékařů vyplývá , že vzdálenost větrných elektráren od lidských příbytků by měla být minimálně 2 km. Lidé bydlící blíž trpí, podle lékařských zpráv, bolestmi hlavy, nevolností, nespavostí, závratěmi, bušením srdce, hučením v uších, podrážděností, sníženou schopností koncentrace, stresem a depresemi způsobenými rušivými účinky optických efektů a zejména pak produkovaným infrazvukem na lidské tělo.

VLIV NA KRAJINU

Vlivem výstavby velkých větrných elektráren, viditelných až do vzdálenosti několika desítek kilometrů, dochází k narušení estetického obrazu krajiny.

KDE UŽ V EU VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY MAJÍ
V Holandsku, Rakousku i Německu stoupá odpor proti větrným elektrárnám.V Dánsku, Německu a Velké Británii se po protestech občanů nová zařízení větrných elektráren instalují výhradně v neobydlených oblastech.

NÁMRAZA
Při nízkých teplotách může za určitých okolností vznikat na listech vrtulí námraza. Tyto až několik kilogramů vážící kusy ledu mohou být větrnou elektrárnou vrženy do vzdálenosti až několika set metrů.

JAK SNADNÁ JE DEMONTÁŽ ?
Mimo oceli obsahují i značné množství nebezpečného materiálu. Listy vrtule jsou vyrobeny z polyester-epoxidových pryskyřic, vyztužených skelnými vlákny. Základ elektrárny tvoří cca 1400 tun betonu vyztuženého železem. K elektrárně vedou kilometry kabelů.

ÚČINNOST
Je okolo 15%.Investice do větrné elektrárny je nenávratná. Většina větrníků postavených na území ČR se nezaplatí za celou dobu své životnosti.

DALŠÍ PROTI...
Cena energie vzroste a rozdíl zaplatí spotřebitelé.
Cena nemovitostí v okolí větrných elektráren znatelně poklesne.
Rušení TV a Radio signálů.
Tepelné a jaderné elektrárny se nezastaví,množství vyrobené větrné energie je nestejnoměrné a kolísá v závislosti na počasí.
V ochraném pásmu elektráren je vyloučen další rozvoj města na desítky let.

Více informací na www.stop-vetrnikum.webz.cz
Autor: Jiří Bojda


Dne 02.09.2008:Jiří Bojda #RF#


23.10.2008 - 21:21:23
Pepushkaa - jsem proti.!! je mi jedno jestli v Německu je 30 elektráren nebo 50... mi jsme Česko a nemusime být upe stejny jako Německo.. ja jsem si udělala pro a proti, ale vzdy byl více zaplněn papír se slovem proti... nebudu vám vyvracet váš názor, protože to asi nemá cenu, ale uvedomte si ohrožujete jak přírodu tak i lidské zdravý...
03.09.2008 - 18:28:56
georges - Právě že v Německu,je mají v těsné blízkosti u měst.A to jsou větší města než je Stříbro.
02.09.2008 - 20:05:29
agbiker - Já jsem rozhodně proti. Ať si je postaví v nějaké neobydlené oblasti. Počítam že ani v Německu je nemají kilometr od města. Byl bych pro referendum.
02.09.2008 - 17:24:25
georges - Já jsem rozhodně PRO!Jeďte se podívat třeba směr Berlín,a uvidíte co je tam větrných elektráren i v blízkosti velkých měst.Je jich pohromadě i více jak 30!A třeba v Maďarsku se jich také začíná stavět hodně.Nevím,co proti nim máte!Já jsem rozhodně pro.



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro